to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:21 | 09.05.2015

Πολιτική

9 Μαΐου: Εβδομήντα χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών

Το σύνθημα «ποτέ πια πόλεμος – ποτέ πια φασισμός», που σφράγισε την αντιφασιστική νίκη των λαών και τη συντριβή του χιτλεροφασισμού, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και σήμερα


Η φωτογραφία είναι η κλασική εικόνα που αποτυπώνει τη νίκη σε βάρος του φασισμού. Στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού βρίσκεται στην κορυφή του Ράιχσταγκ (το γερμανικό κοινοβούλιο) στο Βερολίνο, και υψώνει τη σοβιετική σημαία. Η εικόνα είχε μεταδοθεί σ’ όλο τον κόσμο από το πρακτορείο Novosti.

9 Μαΐου 1945: Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έληγε με τη νίκη των αντιφασιστικών δυνάμεων. Οι σύμμαχοι, στο μέτωπο των οποίων συμμετείχε και η Ελλάδα, ανακήρυξαν την 9η Μαΐου ως μέρα της νίκης των αντιφασιστών κατά των Ναζί. Η χιτλερική Γερμανία είχε παραδοθεί άνευ όρων, μετά την κατάληψη του Βερολίνου από τα σοβιετικά στρατεύματα, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 2 Μαΐου. 

Στις 9 Μαΐου 1945, ώρα 0.43 π.μ., στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, υπογράφεται η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Στις 30 Απριλίου 1945 και ενώ οι Σοβιετικοί είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την Καγκελαρία ως αποτέλεσμα της Μάχης του Βερολίνου, ο Χίτλερ αυτοκτονεί και οι επιζώντες διάδοχοί του υπογράφουν την άνευ όρων συνθηκολόγηση. 

Την ανώτατη γερμανική στρατιωτική διοίκηση εκπροσώπησαν ο στρατάρχης Κάιτελ, ο ναύαρχος Φρίντερμπουργκ και ο στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ. Την αντιπροσωπεία της αντιχιτλερικής συμμαχίας αποτέλεσαν: από μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκωφ, από μέρους της Αγγλίας ο στρατάρχης της αεροπορίας Α. Τέντερ, από μέρους των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και από τη Γαλλία ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινύ. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη ο μεγαλύτερος και πιο αιματηρός πόλεμος που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα τερματίζεται στην Ευρώπη. 

***

ΣΥΡΙΖΑ: Να μην ξεχάσουμε ποτέ την φασιστική και τη ναζιστική βία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τα 70 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών:

Η συμπλήρωση 70 χρόνων από τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου μας φέρνει μπροστά στο καθήκον της μνήμης και της απότισης τιμής.

Οφείλουμε να μην ξεχάσουμε ποτέ την φασιστική και τη ναζιστική βία, το Ολοκαύτωμα και την καταστροφή των εβραϊκών κοινοτήτων της Ευρώπης, την μαζική εξόντωση των ρομά, των κομμουνιστών, των ομοφυλόφιλων, των ασθενών, των «αντικοινωνικών στοιχείων». Της ζωής «που δεν άξιζε κανείς να ζει», σύμφωνα με την ανορθολογική ψευτοεπιστήμη του ναζιστικού καθεστώτος.

Οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμάμε με βαθύ σεβασμό, όσους και όσες όρθωσαν το ανάστημά τους στο φασιστικό έρεβος, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, όσους και όσες μαρτύρησαν στις φυλακές και στα στρατόπεδα των ναζί. Να μην λησμονούμε ότι στη χώρα μας αναπτύχθηκε ένα από τα μαζικότερα και ηρωικότερα κινήματα αντίστασης, ένα κίνημα που αγωνίστηκε για «ελεύθερη Πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά», με εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες να δίνουν τη ζωή τους. Κι ότι η αντιστασιακή δράση των ευρωπαϊκών λαών ανέδειξε τον αντιφασιστικό ευρωπαϊκό λαό, τη βάση για μια άλλη Ευρώπη, μια κοινότητα πάνω από πολιτιστικές, θρησκευτικές, εθνικές διαφορές.

Μια μέρα σαν κι αυτή δεν μπορούμε παρά να θυμόμαστε ότι θα πρέπει επιτέλους να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του λαού μας και της χώρας μας για την απόδοση των οφειλών της Γερμανίας, αίτημα που, δυστυχώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις θυσίαζαν, διαρκώς, στον βωμό μιας φοβικής ή ετεροκινούμενης εξωτερικής πολιτικής.

Και δεν μπορούμε, δυστυχώς, παρά να διαπιστώσουμε ότι το σύνθημα «ποτέ πια πόλεμος–ποτέ πια φασισμός», που σφράγισε την αντιφασιστική νίκη των λαών και τη συντριβή του χιτλεροφασισμού, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και σήμερα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, όπου, αυτές τις μέρες δικάζονται οι νοσταλγοί του ολοκληρωτισμού, η νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παλεύει για την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού αντιφασιστικού μετώπου. Είμαστε βέβαιοι ότι οι αγώνες των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και γενικότερα των λαών της Ευρώπης για την θεμελίωση μιας άλλης Ευρώπης, φιλειρηνικής και δημοκρατικής, με κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό στα δικαιώματα όλων των συνανθρώπων μας θα νικήσουν.

***

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε βήμα πίσω, ούτε σπιθαμή γης σε ναζί και φασίστες

Στη συμπλήρωση των 70 χρόνων από τη λήξη του Β” Παγκοσμίου Πολέμου και τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, δεν μας επιτρέπεται να ξεχνάμε:

Τους ΕΑΜίτες και τους ΕΠΟΝίτες που κράτησαν όρθιο έναν ολόκληρο λαό. Τους περήφανους μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΕΛΑΝ που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία απέναντι στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Τους ήρωες του Στάλινγκραντ και των υπολοίπων μαχητών του Ανατολικού Μετώπου που τσάκισαν την πολεμική μηχανή του Χίτλερ και χάρισαν την ελευθερία στους λαούς όλης της Ευρώπης.

Τη Γαλλική Αντίσταση, τους Παρτιζάνους, τους Ισπανούς αντιφασίστες. Τους σαμποτέρ, τους σαλταδόρους, τους κομμουνιστές, τους αναρχικούς, τους δημοκράτες όλης της Ευρώπης που σκότωσαν το φίδι του φασισμού και του ναζισμού.

Τα εκατομμύρια θύματα της ναζιστικής Θηριωδίας.

Τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος. Το Άουσβιτς, το Μαουτχάουζεν, το Μπύχενβαλντ.

Με οδηγό μας τη μνήμη και τη νίκη των λαών μας απέναντι στο σκοτάδι του φασισμού και του ναζισμού, στεκόμαστε σήμερα απέναντι στους σύγχρονους απογόνους τους.

Σε αυτούς που στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σηκώθηκαν από τα σκουπίδια της ιστορίας για να σπείρουν ξανά το μίσος απέναντι στους φτωχούς, στους μετανάστες, στους πρόσφυγες, στους ομοφυλόφιλους.

Με όπλο την Ιστορία και τη δίψα για ζωή και ελευθερία, τιμάμε τους αγώνες των λαών της Ευρώπης στο σήμερα.

Ούτε βήμα πίσω, ούτε σπιθαμή γης σε ναζί και φασίστες.

Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών είναι ο δρόμος για τις Νίκες του Μέλλοντος.

Γραφείο Τύπου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

70years9may_SYRIZA

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)