to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:23 | 06.12.2017

Κοινωνία

Διαδηλώσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις για τον Δεκέμβρη του Αλέξη (βίντεο - φωτογραφίες)

Ολοκληρώθηκαν και οι απογευματινές διαδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις για τα 9 χρόνια από την εξέγερση που ακολούθησε τη δολοφονία του 15χρονου Α. Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Κορκονέα - Μετά τις πορείες ακολούθησαν επεισόδια στα Εξάρχεια αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης - Ένταση στην πρωινή μαθητική διαδήλωση, αλλά και πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ στο Σύνταγμα


(φωτογραφίες - βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας)

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η μαζική πορεία για την συμπλήρωση εννέα χρόνων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Με συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια , κατευθύνθηκαν προς Σύνταγμα και στη συνέχεια "διαλύθηκαν" στην Ομόνοια.

Μπλοκ της πορείας πριν ολοκληρωθεί έστριψε στην Εμμανουήλ Μπενάκη και κινήθηκε προς τα Εξάρχεια όπου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.

Αντίστοιχη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη με αφετηρία την Καμάρα.

Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

 

Μαθητική πορεία στην Αθήνα το πρωί - Μικροεπεισόδια σε Προπύλαια-Σύνταγμα

Επεισόδια το μεσημέρι στο Σύνταγμα αλλά και νωρίτερα το πρωί στα Προπύλαια, στη μαθητική διαδήλωση. Ρίψη μολότοφ στη διαδήλωση στην Πάτρα.

( δείτε «το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας», μέσα από το ντοκιμαντέρ του tvxs.gr)

Καλέσματα

Στο κάλεσμα του, το Bloco μαθητών τονίζει ότι:

«Ο Δεκέμβρης, δεν ήταν απλά μια διαδήλωση. Ήταν μια μαζική και αυθόρμητη έκρηξη της νεολαίας που έφερε στην επιφάνεια τα ρήγματα που ήδη υπήρχαν. Οι μαθητές εξεγέρθηκαν επειδή καταπιέζονταν από την καθημερινότητα της αβεβαιότητας και της κρίσης. Έθεσαν τα ερωτήματα διεκδικώντας καλύτερα σχολεία και μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Οι μαθητές είδαν τότε στο πρόσωπο του Αλέξη, να σκοτώνουν τα όνειρά τους. Έγινε σύμβολο για τους αγώνες τους και τις διεκδικήσεις τους. Έτσι και εμείς δεν πρέπει να αφήνουμε τον Δεκέμβρη στο παρελθόν, πρέπει να αντλούμε πρότυπα και δυνάμεις από εκείνη την αυθόρμητη και γνήσια εξέγερση της νεολαίας, για τις σύγχρονες, δικές μας μάχες».

Το απόγευμα καλούν επίσης στα Προπύλαια οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου ενώ όπως κάθε χρόνο συγκέντρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ στον τόπο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στα Εξάρχεια.

(φωτογραφία από την 1η επέτειο της εξέγερσης του Δεκέμβρη)

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή της, καλεί τους νέους και τις νέες «να πρωτοστατήσουν στους αγώνες για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για τη διεύρυνση των ελευθεριών, για τον ριζικό εκδημοκρατισμό της αστυνομίας και για την επικράτηση της αλληλεγγύης απέναντι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η νέα γενιά πρέπει να μπει ξανά στο προσκήνιο της συλλογικής ζωής και δράσης, απορρίπτοντας τον ατομικό δρόμο και τη λογική της ανάθεσης».

«Καλούμε τους νέους και τις νέες να τιμήσουν την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα και διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον», τονίσει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

«Ενάντια στις λογικές, που εμφανίζουν ως μονόδρομο τα μνημόνια, ενάντια στην απογοήτευση και στην ηττοπάθεια, με όπλο τους συλλογικούς αγώνες και την ενότητα, οι νέοι και οι νέες,  ολόκληρος ο ελληνικός λαός θεωρούμε το μήνυμα του Δεκέμβρη του 2008 επίκαιρο όσο ποτέ, που αναδεικνύει την ανάγκη για νέους αγώνες ,για την ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών ,για ένα άλλο δρόμο, χωρίς λιτότητα, χρέος, μνημόνια, ευρώ», αναφέρει στο κάλεσμά της η Λαϊκή Ενότητα. 

«Εννιά χρόνια μετά, συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή και το καθεστώς εξαίρεσης, ενάντια στην αστυνομική τρομοκρατία και τον τρομονόμο, τον μηχανισμό της οργανωμένης βίας που παράγει συνεχώς Κορκονέες και κρατάει στη φυλακή την Ηριάννα και τον Περικλή», αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κοινό κάλεσμά τους για τις 6 μ.μ. στα Προπύλαια οι οργανώσεις Ανασύνθεση-ΟΝΡΑ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά ενώ αναμένονται ανακοινώσεις και από άλλες οργανώσεις και κόμματα.

Αντίστοιχα καλέσματα έχουν πραγματοποιήσει και συλλογικότητες όπως η Αντιεξουσιαστική Κίνηση και η Ταξική Αντεπίθεση.

Τέλος, εκδηλώσεις μνήμης και πορείες έχουν προγραμματιστεί από μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ρόδο, Καλαμάτα και Καβάλα.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα λάβει χώρα στις 6 το απόγευμα στην Καμάρα.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον Δεκέμβρη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)