to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 06.05.2021

Πολιτική

84 ευρωβουλευτές ζητούν να σταματήσει να μπλοκάρεται η πρόταση για άρση της συμφωνίας για τα «TRIPS»

Όπως τονίζουν κλείνοντας την επιστολή τους οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές, «πρέπει να υιοθετήσουμε μια ολιστική προσέγγιση στις παγκόσμιες προσπάθειες για την υγεία και να μην εμπίπτουμε στη διαίρεση μεταξύ των χωρών που έχουν άμεση πρόσβαση στα εμβόλια και των χωρών που εξαρτώνται πλήρως από τις παραδόσεις εμβολίων από τον μηχανισμό “COVAX”».


Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, έστειλαν ενόψει και της Διάσκεψης Κορυφής του Πόρτο στις 7-8 Μαΐου, 84 ευρωβουλευτές από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα -Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι-, ζητώντας να σταματήσει να μπλοκάρεται η πρόταση για άρση της συμφωνίας για τα “TRIPS”.

Μεταξύ των ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν την επιστολή είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Φιλίπ Λαμπέρτς, Συμπρόεδρος της Ευρωομάδας των Πρασίνων, ο Μπράντο Μπενιφέι, επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπείας των Σοσιαλιστών, και η Μανόν Ομπρί, Συμπρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς.

Η ‘προστατευτική προσέγγιση’, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, «μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων, καθώς και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο». Κι αυτό γιατί «η χαμηλότερη κάλυψη εμβολιασμού του πληθυσμού αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νέων παραλλαγών του COVID-19, θέτοντας σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί» επισημαίνουν στην επιστολή τους οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές.

Όπως υπογραμμίζουν, «είναι προς το ευρωπαϊκό συμφέρον, να διασφαλίσουμε ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων ατόμων επεκτείνεται ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο» και γι’ αυτό «πρέπει, επομένως, να εξετάσουμε όλες τις πτυχές προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια παράγονται και διανέμονται σε όλο τον κόσμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Χαρακτηρίζουν «λυπηρό το γεγονός ότι η άρση της συμφωνίας για τα “TRIPS, όπως ζητούν η Ινδία και η Νότια Αφρική, μπλοκάρεται και πάλι από έναν μικρό αριθμό ανεπτυγμένων χωρών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου» και καλούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν «να επανεξετάσουν τη θέση τους και να ξεκινήσουν έναν ενεργό και εποικοδομητικό με τους εταίρους μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σχετικά με την πρόταση για άρση πτυχών της συμφωνίας για τα “TRIPS” και να μην εμποδιστεί αυτή η πρόταση».

Όπως τονίζουν κλείνοντας την επιστολή τους οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές, «πρέπει να υιοθετήσουμε μια ολιστική προσέγγιση στις παγκόσμιες προσπάθειες για την υγεία και να μην εμπίπτουμε στη διαίρεση μεταξύ των χωρών που έχουν άμεση πρόσβαση στα εμβόλια και των χωρών που εξαρτώνται πλήρως από τις παραδόσεις εμβολίων από τον μηχανισμό “COVAX».

Oλόκληρη η επιστολή (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Αξιότιμη Πρόεδρε της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν

Αξιότιμε Πρόεδρε του Συμβουλίου, Μισέλ

Στην αρχή της πανδημίας COVID-19, διάφοροι εμπειρογνώμονες υγείας προειδοποιούσαν ότι μια προστατευτική προσέγγιση όσον αφορά τον ιατρικό εξοπλισμό, τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας και τα εμβόλια δεν θα μπορούσε να είναι η απάντηση σε μια παγκόσμια πανδημία. Ιδιαίτερα για τα εμβόλια, αυτή η προσέγγιση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων, καθώς και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η χαμηλότερη κάλυψη εμβολιασμού του πληθυσμού αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νέων παραλλαγών του COVID-19, θέτοντας σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Επί του παρόντος, ο αριθμός των ατόμων που έχει εμβολιαστεί είναι σχετικά χαμηλός στις αναπτυσσόμενες και μεσαίου εισοδήματος χώρες σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες. Όπως τόνισε τον Ιανουάριο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βρισκόμαστε στο χείλος μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας, εάν δεν αντιμετωπίσουμε συλλογικά τη διανομή των εμβολίων. Είναι προς το ευρωπαϊκό συμφέρον, να διασφαλίσουμε ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων ατόμων επεκτείνεται ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει, επομένως, να εξετάσουμε όλες τις πτυχές προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια παράγονται και διανέμονται σε όλο τον κόσμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ο τρέχων μηχανισμός για τη διάθεση των εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες –“COVAX”- απλά δεν λειτουργεί αρκετά γρήγορα για να περιορίσει την πανδημία παγκοσμίως. Μέχρι στιγμής, ο μηχανισμός “COVAX” έχει διαθέσει 43,4 εκατομμύρια δόσεις σε 119 χώρες που συμμετέχουν. Κάτι τέτοιο μοιάζει με πολλά εμβόλια, αλλά δεν αρκεί για να καταπολεμήσει τον COVID-19 παγκοσμίως. Επιπλέον, η χρήση εθελοντικής άδειας ή υποχρεωτικής αδειοδότησης ορισμένων προϊόντων είναι ένα βήμα που δεν επιταχύνει την παραγωγή αρκετά γρήγορα. Επομένως, είναι λυπηρό το γεγονός ότι η άρση της συμφωνίας για τα “TRIPS”, όπως ζητούν η Ινδία και η Νότια Αφρική, μπλοκάρεται και πάλι από έναν μικρό αριθμό ανεπτυγμένων χωρών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (“ΠΟΕ”), παρά την έκκληση διαφόρων προσώπων και ΜΚΟ για να αναλάβουν τον ρόλο τους όταν πρόκειται για παγκόσμια αλληλεγγύη.

Καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδριάζει στο Πόρτο στις 8 Μαΐου σε μια άτυπη Σύνοδο, καλούμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν να επανεξετάσουν τη θέση τους και να ξεκινήσουν έναν ενεργό και εποικοδομητικό με τους εταίρους μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (“ΠΟΕ”) σχετικά με την πρόταση για άρση πτυχών της συμφωνίας για τα “TRIPS” και να μην εμποδιστεί αυτή η πρόταση. Η άρση έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην παγκόσμια παραγωγή εμβολίων και να καταστήσει ευρύτερα τα εμβόλια διαθέσιμα σε αναπτυσσόμενες και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Η άρση της συμφωνίας για τα “TRIPS” είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, ειδικά αν συνδυαστεί με άλλα μέτρα. Αυτό περιλαμβάνει, χωρίς να περιορίζεται, την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε ολόκληρο τον κόσμο και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας πάνω στον τρόπο παραγωγής και διανομής εμβολίων σε άλλα έθνη.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να δουν τους αγαπημένους τους, να συναντήσουν τους φίλους τους και να ταξιδέψουν σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι εταιρείες μας δεν μπορούν να περιμένουν για να ‘επιστρέψουν στη δουλειά’. Επομένως, πρέπει να υιοθετήσουμε μια ολιστική προσέγγιση στις παγκόσμιες προσπάθειες για την υγεία και να μην εμπίπτουμε στη διαίρεση μεταξύ των χωρών που έχουν άμεση πρόσβαση στα εμβόλια και των χωρών που εξαρτώνται πλήρως από τις παραδόσεις εμβολίων από τον μηχανισμό “COVAX”. Προκειμένου να αποφευχθεί η ΕΕ να θέσει σε κίνδυνο τη θέση της διεθνώς και να μην είναι πλέον σε θέση να επιδιώκει αξιόπιστα τη διεθνή αλληλεγγύη, είναι απαραίτητο τα κράτη μέλη και η Κομισιόν να αλλάξουν την προσέγγισή τους σχετικά με την παραίτηση από τη συμφωνία για τα “TRIPS” και να διατηρήσουν μια ανοιχτή στάση για τον τερματισμό της παγκόσμιας κρίσης.

Με εκτίμηση,

οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές

Samira Rafaela, Renew Europe, Dimitrios Papadimoulis, The Left, Brando Benifei, S&D, Philippe Lamberts, Greens/EFA, Manon Aubry, The Left, Sophie in ‘t Veld, Renew Europe, Barry Andrews, Renew Europe, Mohammed Chahim, S&D, Kim van Sparrentak, Greens/EFA, Mick Wallace, The Left, Margrete Auken, Greens/EFA, Kira Peter-Hansen, Greens/EFA, Pierre Larrouturou, S&D, Michèle Rivasi, Greens/EFA, Kathleen van Brempt, S&D, Marisa Matias, The Left, José Gusmão, The Left, Rasmus Andresen, Greens/EFA, Andreas Schieder, S&D, Rosa DAmato, Greens/EFA, Milan Brglez, S&D, Pernando Barrena, The Left, Aurore Lalucq, S&D, Marc Botenga, The Left, Monika Vana, Greens/EFA, Tanja Fajon, S&D, Manuel Bompard, The Left, Ville Niinistö, Greens/EFA, Dietmar Köster, S&D, Alexandra Geese, Greens/EFA, Dino Giarrusso, NA, Michael Bloss, Greens/EFA, Kateřina Konečná, The Left, Idoia Villanueva Ruiz, The Left, Katalin Cseh, Renew Europe, Piernicola Pedicini, Greens/EFA, Anna Cavazzini, Greens/EFA, Pascal Durand, Renew Europe, Patrick Breyer, Greens/EFA, Carles Puigdemont, NA, Antoni Comín, NA, Clara Ponsatí, NA, Petros Kokkalis, The Left, Evelyn Regner, S&D, Raphaël Glucksmann, S&D, Soraya Rodríguez Ramos, Renew Europe, Günther Sidl, S&D, Saskia Bricmont, Greens/EFA, Tiziana Beghin, NA, Helmut Scholz, The Left, Javier Nart, Renew Europe, Yannick Jadot, Greens/EFA, Francois Alfonsi, Greens/EFA, Benoit Biteau, Greens/EFA, Damien Carême, Greens/EFA, David Cormand, Greens/EFA, Gwendoline Delbos-Corfield, Greens/EFA, Karima Delli, Greens/EFA, Claude Gruffat, Greens/EFA, Michèle Rivasi, Greens/EFA, Caroline Roose, Greens/EFA, Mounir Satouri, Greens/EFA, Marie Toussaint, Greens/EFA, Salima Yenbou, Greens/EFA, Fabio Massimo Castaldo, NA, Sarah Wiener, Greens/EFA, Nikolaj Villumsen, The Left, Agnes Jongerius, S&D, Pierfrancesco Majorino, S&D, Tilly Metz, Greens/EFA, Mario Furore, NA, Leila Chaibi, The Left, Thijs Reuten, S&D, Cornelia Ernst, The Left, Patrizia Toia, S&D, Elisabetta Gualmini, S&D, Katrin Langensiepen, Greens/EFA, Carlo Calenda, S&D, Alviina Alametsä, Greens/EFA, Nicolás González Casares, S&D, Ivars IJabs, Renew Europe, Sylvie Guillaume, S&D, Nora Mebarek, S&D, Eric Andrieu, S&D

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)