to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:56 | 09.11.2012

Διεθνή

8.000 σύροι πρόσφυγες και 26 αξιωματικοί του συριακού στρατού κατέφυγαν στην Τουρκία

Οκτώ χιλιάδες Σύροι πέρασαν τα τουρκικά σύνορα τη νύχτα για να γλιτώσουν από τις μάχες που μαίνονται μεταξύ του στρατού του Μπασάρ αλ Άσαντ και των ανταρτών στο μεθοριακό φυλάκιο Ρας αλ Άιν, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Το νέο αυτό κύμα αυξάνει σε 120.000 τον συνολικό αριθμό των σύρων προσφύγων στη Τουρκία, ύστερα από τουλάχιστον 20 μήνες εμφυλίου πολέμου στη Συρία, διευκρίνισε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.


Ανάμεσα στους πρόσφυγες αυτούς που έφθασαν τη νύχτα στην τουρκική μεθόριο "5.000 οδηγήθηκαν σε έναν καταυλισμό της πόλης Ακτσάκαλε, κοντά στα συριακά σύνορα και οι άλλοι θα φιλοξενηθούν σε συγγενείς στην Τουρκία", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έξι τούρκοι πολίτες που διέμεναν στη γειτονική πόλη Τσεϊλανπινάρ τραυματίστηκαν από αδέσποτες σφαίρες από την έναρξη, το βράδυ της Τετάρτης, των μαχών στο μεθοριακό φυλάκιο Ρας αλ Άιν.

Την ίδια ώρα 26 αξιωματικοί του τακτικού συριακού στρατού, ανάμεσά τους δύο στρατηγοί, αποσκίρτησαν στην Τουρκία.

Οι αξιωματικοί, μεταξύ τους 11 συνταγματάρχες, δύο αντισυνταγματάρχες, δύο ταγματάρχες, τέσσερις λοχαγοί και πέντε υπολοχαγοί, πέρασαν τα τουρκικά σύνορα και έφθασαν στον καταυλισμό Απαϊντίν της επαρχίας Χατάι μαζί με τις οικογένειές τους και άλλους στρατιώτες, συνολικά 71 άνθρωποι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Στον καταυλισμό αυτό φιλοξενούνται και άλλοι πρώην αξιωματικοί του συριακού στρατού που αποσκίρτησαν στην Τουρκία.

Η αποσκίρτηση υψηλόβαθμων αξιωματικών του συριακού στρατού στην Τουρκία ήταν καθημερινό φαινόμενο το καλοκαίρι, έκτοτε όμως το κύμα αυτό είχε περιοριστεί.

Ήταν η μεγαλύτερη αποσκίρτηση ανώτερων στρατιωτικών από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τους τελευταίους μήνες.

Το Ανατολή μετέδωσε επίσης ότι 23 τραυματίες Σύροι, μεταξύ τους γυναίκες, εισήλθαν στο τουρκικό χωριό Μπεσασλάν από τη χώρα τους τη νύχτα για ιατρική θεραπεία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε την Πέμπτη ότι στις μάχες αυτές σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι, 10 αντάρτες και 16 στρατιώτες του συριακού στρατού.

Οι σφοδρές αυτές συγκρούσεις συνεχίστηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων της Τσεϊλανπινάρ, που επικαλούνται σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι τοπικές τουρκικές αρχές άσκησαν πιέσεις στον πληθυσμό να απομακρυνθεί από τις περιοχές της μεθορίου και έκλεισαν τα σχολεία για δύο ημέρες για λόγους ασφαλείας, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο τουρκικός στρατός επίσης έχει αναπτύξει ενισχύσεις στην περιοχή αυτή.


Α.Γ. / ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)