to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:57 | 29.03.2020

πηγή: Αυγή

Πολιτική

800 ευρώ σε μισθωτούς επαγγελματίες, παραμένει το αίσχος της μείωσης του 50% στο μισθό - Τι προβλέπει η ΚΥΑ του Υπ. Εργασίας

Η KYA του Υπουργείου Εργασίας που βγήκε αργά το βράδυ του Σαββάτου - Επίδομα 800 ευρώ σε μισθωτούς επαγγελματίες. Αμοιβή πέρα των 800 ευρώ για παροχή τηλεργασίας. Παραμένει το αίσχος της μείωσης των μισθών κατά 50% για έξι μήνες!


Ρεπορτάζ: Ανδρέας Πετρόπουλος για την Αυγή

ΝΑ κάνει λίγα βήματα πίσω υποχρεώθηκε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας  Γ. Βρούτσης μετά από την κατακραυγή για σειρά άδικων και μονομερών μέτρων που είχε ανακοινώσει το προηγούμενο διάστημα.

Με υπουργική απόφαση που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες προβλέπεται η χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ για δικηγόρους, μηχανικούς, αλλά και μισθωτούς επαγγελματίες όπως λογιστές, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ν. Παππάς: «Όχι στον εμπαιγμό επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών, να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ»

Έ. Αχτσιόγλου: Επιμένει η κυβέρνηση στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών στο 50%

Ωστόσο και με αυτή την απόφαση παραμένει ως έχει η επαίσχυντη μείωση των αποδοχών έως 50% για τους εργαζόμενους που υποχρεώνονται σε εκ περιτροπής εργασία και μάλιστα για διάστημα 6 μηνών όπως προβλέπει η ΠΝΠ στο άρθρο 9.

Ακόμα και για τους εργαζόμενους με καθεστώς μερικής απασχόλησης με αποτέλεσμα οι αμοιβές τους να περιορίζοναι έως τα 200 ευρώ το μήνα.

Αναλυτικά, με την υπουργική απόφαση διευκρινίζονται πλευρές των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ ) που δημοσιοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, και προβλέπεται:

1. Δικαιούχοι των 800 ευρώ αλλά και του Επιδόματος Ανεργίας θα είναι όσοι απολύθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020.

2. Από την πρώτη έως τις 14 Απριλίου και με βάση τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ θα γίνουν οι αιτήσεις των εργαζομένων για την αποζημίωση των 800 ευρώ

3. Οι θέσεις εργασίας των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους διατηρούνται μέχρι και 45 μέρες μετά τη λήξη των μέτρων.

4. Με την δημοσιοποίηση της απόφασης (δηλ από τις 29/3) ακυρώνονται οι άδειες άνευ αποδοχών των εργαζομένων.

Δεν προβλέπεται ωστόσο τι θα γίνει με τις άδειες άνευ αποδοχών που χορηγήθηκαν στους εργαζόμενους (συνήθως με εκβιαστικές παρεμβάσεις των εργοδοτών) όλο το προηγούμενο διάστημα.

5.. Το επίδομα των 800 ευρώ λαμβάνουν και οι εργαζόμενοι που εργάζονται μέσω τηλεργασίας, με την επιχείρηση να είναι υποχρεωμένη να καταβάλει το επιπλέον ποσό και μέχρι το ποσό των μεικτών καταβαλλόμενων αποδοχών τους.

6. Να σημειωθεί τέλος ότι σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση κηρύσσονται έκπτωτοι από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο. Ωστόσο παραμένουν δικαιούχοι μείωσης μισθώματος.

Ολόκληρη η ΚΥΑ εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)