to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:54 | 14.03.2014

πηγή: thepressproject.gr

Κοινωνία

8 μήνες φυλάκιση με αναστολή στον ολικό αρνητή στράτευσης Μιχ. Τόλη

Το στρατοδικείο καταδίκασε τον Μιχάλη Τόλη σε 8 μήνες φυλακή με ένα χρόνο αναστολή, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα και δικαστικά έξοδα 200 ευρώ. Ο Μιχάλης Τόλης είναι ολικός αρνητής στράτευσης, που αρνείται για ιδεολογικούς λόγους να υπηρετήσει τόσο την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία όσο και την τιμωρητική εναλλακτική υπηρεσία.


Συνελήφθη στις 3 Ιουνίου 2013, παρέμεινε υπό κράτηση επί δύο ημέρες και προσήχθη ενώπιον στρατοδικείου στις 5 Ιουνίου. Η δίκη του τότε αναβλήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος.

«Σας ευχαριστώ πολύ που με συλλάβατε τον Ιούνιο γιατί ξεκίνησε έτσι μια σειρά συζητήσεων στη νεολαία, στα Πανεπιστήμια, στα στέκια, σε κινήματα σε όλη την Ελλάδα και εκτός, δημιουργώντας ένα διεθνές κύμα αλληλεγγύης», δήλωσε σήμερα, ενώπιον του στρατοδικείου, ξεκινώντας την απολογία του, η οποία διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως πριν την καταδίκη του, ο Μ. Τόλης είχε ήδη λάβει νέα κλήση να καταταχθεί στο στρατό, η οπιοία θα οδηγήσει πιθανότατα σε νέα δίωξή του.

Ο Μιχάλης Τόλης είναι ένας από τους περισσότερους από δέκα αντιρρησίες συνείδησης, συμπεριλαμβανομένων ολικών αρνητών στράτευσης, που έχουν διωχθεί στην Ελλάδα από τις αρχές του 2013, όπως σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία, εκφράζοντας την ανησυχία της ότι η δίωξη και η τιμωρία αυτών των ατόμων, σε κάποιες περιπτώσεις επανειλημμένα για την ίδια πράξη της άρνησης να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης, παραβιάζει το δικαίωμά τους στην ελευθερία της συνείδησης.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να εναρμονίσουν τη νομοθεσία και την πρακτική τους σχετικά με την αντίρρηση συνείδησης με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

(Πληροφορίες: Εφημερίδα των ΣυντακτώνΑυγή)

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη δίκη του αρνητή στράτευσης, Μιχάλη Τόλη 

Με αφορμή τη δίκη του Μιχάλη Τόλη στο στρατοδικείο Αθηνών στις 14/3/2014, το Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει έκκληση προς την ελληνική πολιτεία να σταματήσει τις διώξεις των αρνητών στράτευσης.


Θεωρούμε ότι η ποινική δίωξη και τιμωρία των αντιρρησιών συνείδησης, λόγω της άρνησής τους είτε να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία είτε να υπηρετήσουν την υπάρχουσα τιμωρητική και μεροληπτική εναλλακτική υπηρεσία, που δεν ανταποκρίνεται στα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραβιάζει κατάφωρα το δικαίωμα τους στην ελευθερία της συνείδησης, καθώς και όλες τις συναφείς διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.


Κατά συνέπεια, ζητάμε αποποινικοποίηση του αδικήματος της ανυποταξίας για λόγους συνείδησης με τα ισχύοντα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και έως τότε άμεση κατάργηση του διαρκούς χαρακτήρα του, καθώς έχει ως αποτέλεσμα τη διεξαγωγή αλλεπάλληλων δικών για την ίδια ακριβώς πράξη. Ζητάμε επίσης την κατάργηση της αρμοδιότητας των στρατοδικείων να δικάζουν υποθέσεις ανυποταξίας, την υπαγωγή του θεσμού της εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας σε μη στρατιωτική Αρχή άλλου Υπουργείου (εκτός της δικαιοδοσίας του Υπουργείου Άμυνας) και την κατάργηση της επιτροπής ελέγχου συνείδησης. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη εξίσωση της διάρκειας της εναλλακτικής υπηρεσίας με τη στρατιωτική, στην ολοσχερή κατάργηση του εξοντωτικού προστίμου των έξι χιλιάδων ευρώ που παραβιάζει κάθε έννοια αναλογικότητας, και την άρση κάθε δυσμενούς διάκρισης σε βάρος των αντιρρησιών συνείδησης. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)