to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8 Μάρτη, πανδημία & #metoo: Tα δικαιώματα της Γυναίκας πιο επίκαιρα από ποτέ

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας βρίσκει τη χώρα μας σε συνθήκες πανδημίας αλλά και εν μέσω ενός κύματος αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση και έμφυλη βία στον χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού. Οι συγκλονιστικές αυτές αποκαλύψεις αλλά και ο κλονισμός εργασιακών κεκτημένων εξαιτίας των συνθηκών πανδημίας φέρνουν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τις έμφυλες ανισότητες.


Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας βρίσκει τη χώρα μας σε συνθήκες πανδημίας αλλά και εν μέσω ενός κύματος αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση και έμφυλη βία στον χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού. Οι συγκλονιστικές αυτές αποκαλύψεις αλλά και ο κλονισμός εργασιακών κεκτημένων εξαιτίας των συνθηκών πανδημίας φέρνουν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τις έμφυλες ανισότητες.

#metoogr: Οι φωνές των γυναικών να μη σωπάσουν
Οι διεκδικήσεις των γυναικών για ισότητα, αυτοδιάθεση, δικαιοσύνη, εξάλειψη της έμφυλης βίας, των διακρίσεων και των στερεοτύπων είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Ήδη από πέρυσι εντοπίστηκε τρομακτική αύξηση στα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας και στις γυναικοκτονίες, που πολλαπλασιάστηκαν λόγω του αναγκαστικού εγκλεισμού και άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Το ελληνικό κίνημα #metoo γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα, οι γυναίκες ενώνουν τη φωνή τους και ορθώνουν τείχος απέναντι σε πρακτικές συγκάλυψης, αποδόμησης και ενοχοποίησης του θύματος που προωθούνταν μέχρι σήμερα από την κοινωνία και τα ΜΜΕ.

Αναγκαία η εξάλειψη των  έμφυλων εργασιακών ανισοτήτων
Εξίσου επίκαιρες είναι και οι διεκδικήσεις για εργασιακή ισότητα, καθώς η πανδημία έχει αλλάξει εκ βάθρων την εργασιακή πραγματικότητα, με θύματα ως επί το πλείστον γυναίκες. Οι έμφυλες ανισότητες στο εργασιακό περιβάλλον αναδείχθηκαν ακόμη περισσότερο με την τηλεργασία, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Eurofound, το νέο αυτό εργασιακό πλαίσιο έπληξε περισσότερο τις γυναίκες μητέρες, που, ακόμη και σε ένα σπίτι με τηλεργαζόμενους και τους δύο γονείς, αναγκάζονται να διακόπτουν την εργασία τους 50% συχνότερα, ενώ σχεδόν το 1/3 των γυναικών αντιμετωπίζει προβλήματα συγκέντρωσης και υπερβολική κούραση εξαιτίας της τηλεργασίας σε συνδυασμό με τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

«Για ίση εργασία, ίσος μισθός»
Στην Ευρώπη του 2021, το μισθολογικό χάσμα εξακολουθεί να ισχύει, με τις γυναίκες να έχουν 14% χαμηλότερους μισθούς και 30% χαμηλότερες συντάξεις. Ένα θετικό βήμα ήταν η πρόσφατη εξαγγελία της Κομισιόν για τη θέσπιση κανόνων ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη   το σχέδιο «Για ίση εργασία, ίσος μισθός», και η πρόθεση για επιβολή προστίμων όπου δεν τηρείται η μισθολογική ισότητα.

Καπηλεία και εργαλειοποίηση του #metoo από τη Νέα Δημοκρατία
Στην Ελλάδα έχουμε μια ακραία δεξιά, συντηρητική και υποκριτική κυβέρνηση, που δεν έχει διστάσει να καπηλευτεί ό,τι θεωρεί επικοινωνιακά ωφέλιμο. Έτσι, έχει γίνει τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη αξιώνει τις δάφνες για την έναρξη του #metoo στην Ελλάδα και διακηρύσσει την ισότητα των φύλων τη στιγμή που:
• σύμφωνα με τη Eurostat είμαστε προτελευταίοι στην ΕΕ σε επίπεδο γυναίκειας κυβερνητικής εκπροσώπησης, με τη δικαιολογία, δια στόματος του Έλληνα πρωθυπουργού, και μάλιστα σε διεθνές μέσο, να είναι ότι ζήτησε από πολλές γυναίκες να πλαισιώσουν το κυβερνητικό σχήμα αλλά «ήταν πολύ πιο διστακτικές απ’ ότι οι άντρες».
• πήγες αναφέρουν πως η Ελλάδα βρίσκεται αναμεσά στις χώρες που μπλοκάρουν την οδηγία της Κομισιόν για ισότητα των φύλων & επιβολή ποσόστωσης στις θέσεις μη εκτελεστικών μελών των Δ.Σ. στις εισηγμένες εταιρείες, που έθετε ως στόχο τουλάχιστον το 40% αυτών των στελεχών να προέρχεται από το φύλο που κάθε φορά υποεκπροσωπείται.
• το 17.4% των Ελληνίδων είναι οικονομικά ανενεργές, με το κράτος απόν και απρόθυμο να προωθήσει την ισοβαρή κατανομή των οικογενειακών υποχρεώσεων ανάμεσα στα δύο φύλα και να προσφέρει λύσεις εναρμόνισης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Ο προοδευτικός κόσμος αρωγός στις διεκδικήσεις των γυναικών
Οι προοδευτικοί πολίτες, η καθεμιά και ο καθένας από το μετερίζι τους, να σταθούμε αρωγοί στις γυναικείες διεκδικήσεις που καθημερινά αναδεικνύονται πιο επίκαιρες από ποτέ.
Στο δρόμο και τα κινήματα, στα έδρανα της Βουλής και της Ευρωβουλής, η φωνή, τα αιτήματα, οι καταγγελίες των γυναικών πρέπει να ακουστούν και να εισακουστούν.
Χρέος μας να δράσουμε όλοι για την ουσιαστική εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών, για την ουσιαστική εξάλειψη των στερεοτύπων και της ενοχοποίησης της ίδιας της γυναικείας ύπαρξης, για την ουσιαστική ισότητα των φύλων. 
Ειδικά τώρα.
Ειδικά όσο στην Ευρώπη και τον κόσμο γινόμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής διολίσθησης στον αυταρχισμό, τον «ριζοσπαστικό συντηρητισμό» και την αντιδραστικότητα.
Ειδικά τώρα που τα κεκτημένα του παρελθόντος τίθενται υπό αμφισβήτηση.
Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα όσα έχουν κερδηθεί με αγώνες δεκαετιών και να μην επιτρέψουμε την οπισθοδρόμηση.
Και με την Αριστερά, οφείλουμε να χαράξουμε πορεία για ένα μέλλον προοδευτικό, κόντρα στον σκοταδισμό και την καταπίεση.

*Ο Κώστας Αρβανίτης είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / The Left, μέλος της επιτροπής LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)