to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:44 | 21.11.2018

Διεθνή

72 εκατομμύρια δολάρια κοστίζει η αντιμεταναστευτική υστερία του Τραμπ για αποστολή στρατού στα σύνορα

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι το οικονομικό κόστος για την επιχείρηση «υποστήριξης» των συνοριακών υπηρεσιών ασφάλειας από τον αμερικανικό στρατό θα φτάσει στα 72 εκατομμύρια δολάρια, μεταδίδει το ABC News. Το κόστας αφορά την παραμονή 5.900 στρατιωτών στα σύνορα μέχρι τις 15 Δεκέμβρη 2018


(Αμερικανοί στρατιώτες τοποθετούν αγκαθωτό συρματόπλεγμα στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό)

Πρόκειται για την πρώτη εκτίμηση οικονομικού κόστους από την έναρξη της επιχείρησης για την υποστήριξη υποδομών και δράσης των συνοριακών υπηρεσιών (CBP) πριν από την άφιξη [που αναμένεται σε πολλές εβδομάδες από σήμερα] αρκετών καραβανιών με μετανάστες, που κατευθύνονται στα νότια σύνορα των ΗΠΑ μέσω του Μεξικού από την κεντρική Αμερική.

“Επί της σημερινής βάσης ανάπτυξης των περίπου 5.900 στρατιωτών μέχρι την 15η Δεκεμβρίου 2018, το εκτιμώμενο οικονομικό κόστος της ανάπτυξης, μαζί με τα λειτουργικά έξοδα, αλλά και το κόστος επιστροφής των στρατιωτών στην μονάδες τους, φτάνει στα 72 εκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε ο συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

“Το συνολικό οικονομικό κόστος της επιχείρησης δεν έχει ακόμη καθοριστεί κι εξαρτάται από το συνολικό μέγεθος, τη διάρκεια, αλλά και την οπτική που έχει το Πεντάγωνο για την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS)”, πρόσθεσε.

Προεκλογικά, ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει ότι η ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης στα αμερικανικά σύνορα μπορεί να αριθμεί 10.000 έως 15.000 στρατιώτες.

Μερικοί αναλυτές χρησιμοποίησαν την προεκλογική πρόβλεψη του Αμερικανού προέδρου για να αυξήσουν το οικονομικό κόστος της επιχείρησης στα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Τόσο ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις όσο κι άλλοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν εμφανίστηκαν έτοιμοι για μία ακριβή πρόβλεψη του οικονομικού κόστους της επιχείρησης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στην διάρκεια μιας επίσκεψής του στα σύνορα, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι παρά το γεγονός ότι το Πεντάγωνο παρακολουθεί από την αρχή τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης είναι νωρίς να δοθεί μία συνολική εκτίμηση των δαπανών.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο αριθμός των στρατιωτών θα μείνει στους 5.900 για την τρέχουσα χρονική περίοδο κι ανάλογα με μελλοντικά αιτήματα που θα κάνουν για την υποστήριξή τους οι υπηρεσίες συνοριακής ασφάλειας.

Η Βόρεια Στρατιωτική Διοίκηση είχε ανακοινώσει ότι αριθμός 7.000 και πλέον στρατιωτών θα λάβει μέρος στην επιχείρηση.

Συγκριτικά το οικονομικό κόστος της ανάπτυξης δύναμης 2.100 στρατιωτών της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ που άρχισε τον Απρίλιο καταγράφεται μέχρι σήμερα στα 138 εκατομμύρια δολάρια.

Η ανάπτυξη των στρατιωτών στη νότια συνοριακή γραμμή προκάλεσε επικρίσεις τόσο από Δημοκρατικούς, όσο κι από Ρεπουμπλικάνους, ενώ χαρακτηρίστηκε ως ένα προεκλογικό σχέδιο του προέδρου Τραμπ με στόχο να περιορίσει τις απώλειες των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Ο στρατηγός που έχει αναλάβει την ευθύνη της ανάπτυξης των στρατιωτών στην αναφερόμενη συνοριακή περιοχή των ΗΠΑ δήλωσε πρόσφατα στο “Politico” ότι οι πρώτοι στρατιώτες θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις βάσεις τους μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μερικές από τις μονάδες που αναπτύχθηκαν στα νότια αμερικανικά σύνορα έχουν ήδη ολοκληρώσει την αποστολή τους και δεν υπάρχει κάποιος λόγος για τη συνέχιση της παραμονής τους. Μεταξύ των μονάδων που θα επιστρέψουν στις βάσεις τους συμπεριλαμβάνονται μονάδες μηχανικού και παροχής διοικητικής υποστήριξης.

Το προσωπικό των μονάδων αυτών μετείχε σε αποστολές για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος ασφάλειας και για την υλοποίηση μέτρων για την κατασκευή άλλων υποδομών βελτίωσης της συνοριακής ασφάλειας, ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση των μεταναστών στις συνοριακές πύλες εισόδου των ΗΠΑ με έμφαση στα σύνορα με το Μεξικό.

Όλοι οι στρατιώτες αναμένεται ότι θα έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους μέχρι τα Χριστούγεννα και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της επιχείρησης, δήλωσε ο υποστράτηγος Τζέφρι Μπιουκάναν.

“Με τα σημερινά δεδομένα, η τελευταία ημέρα της αποστολής μας είναι η 15η Δεκεμβρίου και δεν έχω κάποιες ενδείξεις από κανέναν, ότι θα πάμε πέραν αυτής της ημερομηνίας”, δήλωσε ο Μπιουκάναν που ηγείται των χερσαίων δυνάμεων στη Βόρεια Στρατιωτική Διοίκηση.

Η απόφαση για την επιστροφή της στρατιωτικής δύναμης υποστήριξης των υπηρεσιών CBP στις βάσεις της γίνεται γνωστή, μερικές εβδομάδες μετά την εντολή του προέδρου Τραμπ για την ασυνήθιστη ανάπτυξή της.

Στις προηγούμενες περιπτώσεις που έγινε ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων για την ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας των ΗΠΑ, οι δυνάμεις αυτές αποτελούνταν από εφεδρικές μονάδες της Εθνοφρουράς, υπό την διοίκηση κυβερνητών πολιτειών. Οι στρατιωτικές δυνάμεις υποστήριζαν τις υπηρεσίες συνοριακής ασφάλειας αλλά και υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Ωστόσο, οι μονάδες που αναπτύχθηκαν κατά την πρόσφατη περίοδο αποτελούνταν κυρίως από μη οπλισμένο προσωπικό υποστήριξης που ανήκει σε ενεργούς κι όχι εφεδρικούς σχηματισμούς των ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται για μία παραχώρηση που έκανε το Πεντάγωνο μετά το σχόλιο του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με το οποίο, οι στρατιωτικές δυνάμεις “δεν θα αποτελούνται μόνο από την ανάπτυξη της Εθνικής Φρουράς”.

Ο Μπιουκάναν επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές ότι ο στρατός απέρριψε αίτημα από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για την ανάπτυξη ένοπλης στρατιωτικής δύναμης, η οποία θα υποστήριζε τους πράκτορες των υπηρεσιών της συνοριακής ασφάλειας, στο ενδεχόμενο μίας βίαιης σύγκρουσης με τους μετανάστες. “Κάτι τέτοιο εντάσσεται στις επιχειρήσεις επιβολής του νόμου, ενώ ο υπουργός Άμυνας δεν έχει αρμοδιότητα να εγκρίνει ένα τέτοιο αίτημα, εντός του αμερικανικού εδάφους”, είπε.

Το κλείσιμο, νωρίτερα προχθές, ενός σημείου εισόδου κατά μήκος της συνοριακής γραμμής της Καλιφόρνιας κοντά στην πόλη Τιχουάνα του Μεξικού αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και δεν απαιτεί την λήψη πιο δραστικών μέτρων, σύμφωνα με τον Μπιουκάναν. “Περίπου οι μισοί από τους διαδρόμους έκλεισαν, κι αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχει ολική διακοπή λειτουργίας” του συνοριακού περάσματος. . Άλλα σημεία εισόδου ίσως κλείσουν στο σύνολό τους, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί η λήψη πιο δραστικών μέτρων.

“Στην περίπτωση που οι υπηρεσίες CBP έχουν ακριβείς πληροφορίες ότι ένα από τα σημεία εισόδου τους μπορεί να μπλοκαριστεί από ένα πλήθος μεταναστών ή οποιονδήποτε άλλο κίνδυνο με τον οποίο θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι οι πράκτορες τους, τότε, θα μπορούν να μας ζητήσουν και να κλείσουμε τελείως το συνοριακό πέρασμα,” είπε ο Μπιουκάναν. “Καταλαβαίνετε την σημασία του εμπορίου για τα σημεία αυτά συνοριακής εισόδου. Ουδείς στις υπηρεσίες συνοριακής ασφάλειας επιδιώκει το κλείσιμο μιας διάβασης, εκτός κι αν αυτό επιβάλλεται”.

Η ανάπτυξη της στρατιωτικής δύναμης πλησιάζει στο τέλος της καθώς οι μονάδες μηχανικού και παροχής διοικητικής υποστήριξης έχουν ολοκληρώσει τις αποστολές τους για την κατασκευή υποδομών (κέντρα φιλοξενίας) αλλά και ενίσχυση των υποδομών ασφάλειας για τους φύλακες των συνόρων.

Οι μηχανικοί του Πεζικού και των Πεζοναυτών έχουν ολοκληρώσει το 75% των κατασκευών που είχαν προγραμματιστεί, όπως την τοποθέτηση σύρματος ασφάλειας, την εγκατάσταση κοντέινερ και την ενίσχυση των εγκαταστάσεων στα σημεία εισόδου στις ΗΠΑ.

“Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι υποδομές, δεν χρειάζεται άλλο η παραμονή των μηχανικών. Θέλω να αναλάβουν άλλες αποστολές, δεν θέλω να τους κρατήσω εδώ”, ξεκαθάρισε ο Μπιουκάναν.

Πηγή: ABC News, “Politico” - AΠΕ/ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)