to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:51 | 19.08.2022

Κοινωνία

71 οι πρόσφυγες που έφτασαν χθες στα Κύθηρα - Κάτοικοι και τουρίστες έστησαν χώρο για τη φιλοξενία τους

Ανάμεσα στους 71 πρόσφυγες που έφτασαν στα Κύθηρα χθες Πέμπτη 18/8 βρίσκονται 12 παιδιά, 7 γυναίκες και 52 άνδρες - Οι εθελοντές ζητούσαν από τις αρχές να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στο πρώην κάμπινγκ του νησιού που υπάρχει σκιά, τρεχούμενο νερό και τουαλέτες.


Στους 71 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων που εντοπίστηκαν μετά την προσάραξη τρίτου σκάφους χθες Πέμπτη 18 Αυγούστου, το πρωί, στα Κύθηρα. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Λημνιώνα δυτικά των Κυθήρων, όπου είχε προσαράξει το ιστιοφόρο που μετέφερε τους πρόσφυγες, εντοπίστηκαν οκτώ άνθρωποι ενώ στη συνέχεια εντοπίστηκαν σε απόκρημνη δύσβατη περιοχή ακόμα 63 άνθρωποι.

Από τους 71 πρόσφυγες, επτά είναι γυναίκες, 52 άντρες και δώδεκα ανήλικοι.

Το ιστιοφόρο σκάφος παραμένει προσαραγμένο στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή. 

Σύμφωνα με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες Πέμπτη 18/8, οι πρόσφυγες παρέμεναν αβοήθητοι στο λιμάνι του Καψαλίου και δεν τους είχε χορηγηθεί καμία βοήθεια από τους επίσημους φορείς. Αντίθετα, κάτοικοι του νησιού και εθελοντές τους προσέφεραν τρόφιμα και ρουχισμό προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.  Μεχρι χθες οι πρόσφυγες παρέμεναν στην προβλήτα στο λιμάνι στο Καψάλι μέσα στον ήλιο και το καυτό τσιμέντο σε συνθήκες καύσωνα με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν το μεσημέρι τους 40 βαθμούς, με τους εθελοντές να ζητούν να μεταφερθούν στο πρώην κάμπινγκ του νησιού που υπάρχει σκιά, τρεχούμενο νερό και τουαλέτες.

Να σημειωθεί ότι τα  δύο πρώτα ιστιοφόρα με συνολικά 166 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν την Τετάρτη στα Κύθηρα. Σύμφωνα με το λιμενικό στο πρώτο σκάφος το οποίο προσάραξε τα ξημερώματα της 17ης Αυγούστου σε βραχώδη ακτή στον Πίσω Γυαλό Καψαλίου, επέβαιναν 97 άνθρωποι, ορισμένοι από τους οποίους εντοπίστηκαν από το λιμενικό σε δρόμο των Κυθήρων.

Κάτοικοι και τουρίστες έστησαν χώρο για τη φιλοξενία των προσφύγων

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι 236 πρόσφυγες ανάμεσά τους πολλά παιδιά, που έφτασαν στα Κύθηρα όταν τα τρία ιστιοφόρα που τους μετέφεραν προσάραξαν σε ακτές του νησιού.

Η δημοτική αρχή είναι ανύπαρκτη εδώ και δυο ημέρες με αποτέλεσμα την κατάσταση να πάρουν στα χέρια τους εθελοντές που έστησαν πρόχειρο χώρο φιλοξενίας για τους πρόσφυγες με τη συνδρομή κατοίκων αλλά και τουριστών.

Οι εθελοντές έστησαν τον χώρο σε σημείο όπου πριν από τρία χρόνια λειτουργούσε οργανωμένο κάμπινγκ. Μάλιστα οι εθελοντές καθάρισαν τον χώρο, έφτιαξαν τους κρουνούς και κάνουν βάρδιες για πυροπροστασία.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα kythera.news,  «δεν υπήρχε κανένα οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις  στα Κύθηρα».

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά για συνθήκες χάους με τους αρμοδίους να δηλώνουν αναρμόδιοι, να υποστηρίζουν ότι ο δήμος είναι υποστελεχωμένος και δεν έχει κονδύλια για να τραφούν οι πρόσφυγες για όσο διάστημα μείνουν στα Κύθηρα. Η τοπική ιστοσελίδα αναφέρει ακόμα ότι παραμένει άγνωστο πότε το αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα τους μεταφέρει από τα Κύθηρα σε κάποιο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)