to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:11 | 24.10.2015

Διεθνή

70 χρόνια από την ίδρυση του ΟΗΕ

Έπειτα από διαβουλεύσεις τριών ετών, στις 24 Οκτωβρίου του 1945, τα Ηνωμένα Έθνη μετεξελίχθηκαν σε μια «παγκόσμια ένωση κρατών ταγμένη στην προώθηση της συνεργασίας στο διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ισότητα»


Ο όρος «Ηνωμένα Έθνη» είναι αμερικανικής εμπνεύσεως και συγκεκριμένα του προέδρου Ρούζβελτ, ο οποίος αναφερόταν κατ' αρχάς στις συμμαχικές δυνάμεις κατά του Άξονα. Έπειτα από διαβουλεύσεις τριών ετών, στις 24 Οκτωβρίου του 1945, τα Ηνωμένα Έθνη μετεξελίχθηκαν σε μια «παγκόσμια ένωση κρατών ταγμένη στην προώθηση της συνεργασίας στο διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ισότητα».

Τα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού με έδρα τη Νέα Υόρκη ήταν 51, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Σήμερα φθάνουν τα 191, όσα και τα κράτη του κόσμου. Ο ΟΗΕ εκείνης της περιόδου αντανακλούσε τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώθηκαν μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι νικήτριες δυνάμεις που ηγήθηκαν του πολέμου, όπως οι ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, απέκτησαν και το δικαίωμα του «βέτο» στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο ΟΗΕ παρουσιάζει κτυπητές αδυναμίες στην επίλυση των διεθνών διαφορών, εξαιτίας των αντικρουόμενων συμφερόντων των μεγάλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στα καθ' ημάς, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της Μεγαλονήσου. Παρ' όλα αυτά, αποτελεί το μοναδικό εργαλείο στα χέρια της διεθνούς κοινότητας για την εμπέδωση της διεθνούς ειρήνης.

Στα μεταψυχρολοπολεμικά χρόνια ασκείται κριτική στον ΟΗΕ από δύο πλευρές: Η μία θέλει ενεργότερο τον ρόλο τους στις διεθνείς υποθέσεις, η άλλη περιορισμό του ρόλου μόνο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, η Βραζιλία η Νότιος Αφρική και η Γερμανία επιδιώκουν να χορηγηθεί και σ' αυτές το δικαίωμα «βέτο», ενώ οι ΗΠΑ, που συνεισφέρουν το 22% του προϋπολογισμού του ΟΗΕ, ζητούν μεταρρυθμίσεις, όταν δεν τον παρακάμπτουν, όπως στην εισβολή στο Ιράκ.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα 70 χρόνια του ΟΗΕ

Για την 70η επέτειο από την ίδρυση του ΟΗΕ,   το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η ίδρυση του ΟΗΕ, πριν από 70 χρόνια, υπήρξε το επιστέγασμα της αντιφασιστικής νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα τα κράτη-μέλη του αριθμούν τα 193, ενώ ήταν 51 κατά την ίδρυσή του.

Την ίδια ώρα, η ισότιμη παγκόσμια συνεργασία έχει καταστεί αδήριτη αναγκαιότητα, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης διεθνοποίησης και αλληλεξάρτησης της τύχης χωρών και λαών.  Συνεπώς, αν δεν υπήρχε ο ΟΗΕ, θα έπρεπε να τον δημιουργήσουμε.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι μεγάλη μερίδα της διεθνούς κοινής γνώμης ασκεί δικαιολογημένη κριτική στον παγκόσμιο οργανισμό, εστιάζοντας στην αναποτελεσματικότητά του και τη χειραγώγησή του από τις μεγάλες δυνάμεις.

Όμως δεν είναι αλήθεια ότι ο ΟΗΕ έχει αποτύχει πλήρως, αρκεί να θυμηθούμε τον καθοριστικό ρόλο του για την κατάργηση της αποικιοκρατίας, στη διάρκεια των μεταπολεμικών δεκαετιών. Να θυμηθούμε επίσης, ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας ούτε η μη δυνάμενη να λάβει δεσμευτικές αποφάσεις Γενική Συνέλευση, είναι και πολλοί ειδικευμένοι οργανισμοί, όπως η UNESCO, η UNICEF, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, το Πρόγραμμα για το Περιβάλλον, του οποίου μέρος αποτελεί το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, τον Χάρτη του ΟΗΕ και διεθνείς συμβάσεις επικαλούμαστε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και γενικότερα για εθνικά μας θέματα. Στο δε Κυπριακό, ο ΟΗΕ καταβάλλει προσπάθειες από το 1964 για την δίκαιη επίλυσή του. Υπό την αιγίδα του πραγματοποιούνται και σήμερα οι διακοινοτικές συνομιλίες, που θέλουμε να οδηγήσουν σε λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας για την επανένωση της Κύπρου και την απαλλαγή της από τα στρατεύματα κατοχής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά υπερασπίζονται τον ΟΗΕ ως θεσμό ειρήνης και παγκόσμιας συνεργασίας, διεκδικώντας ταυτόχρονα τον βαθύ εκδημοκρατισμό του και την ενίσχυση του ρόλου του.  Μόνο έτσι, θα έχει αντίκρισμα η  φράση με την οποία αρχίζει ο Καταστατικός  του Χάρτης:  «Εμείς οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών».   

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)