to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:58 | 06.08.2015

Διεθνή

70 χρόνια από το «πυρηνικό ολοκαύτωμα» της Χιροσίμα

Σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια, πραγματοποιήθηκε από τις ΗΠΑ η ρίψη ατομικής βόμβας στην ιαπωνική πόλη - Πάνω από 200.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέχρι το 1950


Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγική 6η Αυγούστου 1945, όταν το αμερικανικό βομβαρδιστικό Enola Gay έριξε την πρώτη ατομική βόμβα στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

70 χρόνια από τον όλεθρο της Χιροσίμα

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο μνημείο της πόλης για την τελετή μνήμης στα θύματα, παρουσία του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε.

Ενώπιον των 40.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στην τελετή μνήμης στο πάρκο ειρήνης της Χιροσίμα, κοντά στο επίκεντρο της πυρηνικής επίθεσης, ο Σίνζο Άμπε έκανε έκκληση για παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «αυτή η ατομική βόμβα δεν σκότωσε μόνο χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα, αλλά προκάλεσε ανείπωτο πόνο στους επιζήσαντες».

«Σήμερα η Χιροσίμα έχει αναβιώσει και έχει γίνει μία πόλη πολιτισμού και ευημερίας. Εβδομήντα χρόνια μετά θέλω να ξαναδώσω έμφαση στην ανάγκη για παγκόσμια ειρήνη», υπογράμμισε ο Άμπε.

Τον ιάπωνα πρωθυπουργό και το δήμαρχο της Χιροσίμα, Καζούμι Ματούσι, ακολούθησε στην επίσημη τελετή μνήμης της Πέμπτης, η Αμερικανίδα πρέσβης στην Ιαπωνία, Κάρολιν Κένεντι.

Ο Ματούσι περιέγραψε τα πυρηνικά όπλα ως το «απόλυτο κακό», καλώντας παράλληλα, τον κόσμο να τους δώσει τέλος άπαξ και διά παντός.

70 χρόνια από τον όλεθρο της Χιροσίμα

«Δουλεύοντας με υπομονή και επιμονή να επιτευχθούν τα συστήματα αυτά θα είναι ζωτικής σημασίας, και θα απαιτήσει να προωθήσουμε σε όλο τον κόσμο το μονοπάτι της αληθινής ειρήνης, που αποκαλύφθηκε από τον ειρηνισμό του ιαπωνικού συντάγματος», είπε στην ομιλία του.

70 χρόνια από τον όλεθρο της Χιροσίμα

Η τελετή περιελάμβανε σιωπηρές προσευχές, απελευθέρωση περιστεριών και διακήρυξη ειρήνης.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, χιλιάδες χάρτινα φαναράκια θα αφεθούν στα νερά του ποταμού Μοτογιάσου που διασχίζει την πόλη ως φόρο τιμής στα θύματα, συμβολίζοντας το ταξίδι στη μεταθανάτια ζωή.

70 χρόνια από τον όλεθρο της Χιροσίμα

6 Αυγούστου, 08.15 το πρωί το Enola Gay πλήττει τη Χιροσίμα
Η ατομική βόμβα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι τρεις ημέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστοτυ, θεωρείται ότι σηματοδότησαν το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κόστισε όμως τουλάχιστον 140.000 ζωές στην πόλη.

Το αμερικανικό βομβαριδιστικό Enola Gay έριξε τη βόμβα ουρανίου, η οποία εξερράγη στα 600 μέτρα πάνω από την πόλη, στης 08.15 το πρωί, την 6η Αυγούστοτυ 1945.

70 χρόνια από τον όλεθρο της Χιροσίμα

Εκείνη την ημέρα σκοτώθηκαν 70.000 άνθρωποι. Πολλοί περισσότεροι πέθαναν από τραύματα που τούς προκάλεσε η δηλητηρίαση από τη ραδιενέργεια τις ημέρες, εβδομάδες και μήνες που ακολούθησαν.

70 χρόνια από τον όλεθρο της Χιροσίμα

Πολίτες σε ολόκληρη την Ιαπωνία τήρησαν ενός λεπτού σιγή τιμώντας την μαύρη αυτή επέτειο. Στη Χιροσίμα χτύπησε η καμπάνα στις 08.15 τοπική ώρα, ακριβώς την ώρα που το βομβαρδιστικό έπληξε το κέντρο της πόλης.

Η φετινή επέτειος συμπίπτει με το διχασμό στο εσωτερικό της Ιαπωνίας σχετικά με την έγκριση του Σίνζο Άμπε σε ένα αμιφλεγόμενο νομοσχέδιο που επεκτείνει τον ρόλο τους στρατού της χώρας διεθνώς.

Μηχανή του Χρόνου: 'Θεέ μου πόσους σκοτώσαμε μόλις τώρα', έλεγαν οι Αμερικανοί

Με αφορμή τα 70 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας κυκλοφόρησε (στην αγγλική γλώσσα) το βιβλίο των Jonathan Mayo και Emma Craigie που αποκαλύπτει λεπτό προς λεπτό την επιχείρηση που αφάνισε τη Χιροσίμα. Περιγράφουν όχι μόνο την καταστροφή αλλά και την αντίδραση των Αμερικανών αξιωματούχων για την επιχείρηση, τα συναισθήματα του πληρώματος, και ταυτόχρονα τη ζωή στη Χιροσίμα μέσα από μαρτυρίες των επιζώντων. Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο σμήναρχος Πολ Τίμπετς, ο οποίος πέταξε το βομβαρδιστικό τύπου B29 με την ονομασία Enola Gay, που ήταν το όνομα της μητέρας του. Όταν έφτασε πάνω από την πόλη απελευθέρωσε τη βόμβα ουρανίου, που είχε την κωδική ονομασία Little Boy («Αγοράκι»).

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο (Όλες οι ώρες είναι σε ώρα Χιροσίμα)

1.45 Το Enola Gay απογειώνεται για την εξάωρη πτήση. Ενημέρωση του πληρώματος από τον αντισυνταγματάρχη Paul Tibbets: «Ξέρετε τι πρόκειται να κάνουμε σήμερα; Έχουμε μία επιχείρηση βομβαρδισμού αλλά είναι λίγο ιδιαίτερη».

Το μέλος του πληρώματος Bob Caron απαντά, «Δεν θα έπρεπε να παίζουμε με την ατομική βόμβα σήμερα, έτσι δεν είναι;» Ο 27χρονος συγκυβερνήτης  Robert A. Lewis κρατούσε σημειώσεις κάτι σαν ημερολόγιο ή γράμμα στους γονείς του. «Αγαπητοί μαμά και μπαμπά, όλα πήγαν καλά κατά την απογείωση…»

6.30 Ο lewis γράφει, είναι περίεργο να ξέρεις ότι αυτό το πράγμα είναι πίσω σου.

8.15 και 15 δευτερόλεπτα η βόμβα πέφτει.

8.16 και 2 δευτερόλεπτα η βόμβα εκρήγνυται. Περίπου 100.000 άνθρωποι σκοτώνονται ακαριαία. Ένα μαύρο σύννεφο ανεβαίνει, όπως γράφει ο Tibbets «ήταν μαύρο σαν διάολος» και λέει στο πλήρωμα, μόλις ρίξατε την πρώτη ατομική βόμβα στην ιστορία. Τα νέα έφθασαν στη βάση από την οποία ξεκίνησε το αεροπλάνο και ξεκινούν οι πανηγυρισμοί, μοιράζονται σε όλους δωρεάν μπύρες.

01.00 (ώρα Ουάσιγκτον) Ο πρόεδρος Τρούμαν αναφωνεί «Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην ιστορία»....

Το ωστικό κύμα της έκρηξης, σε συνδυασμό με τη θερμότητα που εκλύθηκε, κονιορτοποίησε τα πάντα σε μία περιοχή 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Επί τόπου σκοτώθηκαν πάνω από 20.000 στρατιώτες και 78.000 άμαχοι, ανάμεσά τους 8000 παιδιά. Οι αγνοούμενοι ξεπέρασαν τις 13.000 και οι βαριά τραυματίες τις 10.000. Για πολλούς από τους επιζήσαντες η ζωή θα είναι μαρτυρική τα επόμενα χρόνια και αρκετές χιλιάδες θα πεθάνουν από καρκίνους. Σε μία τελευταία συνέντευξή του πριν πεθάνει ο σμήναρχος Πολ Τίμπετς επέμεινε ότι έκαναν το σωστό και ότι δεν έχει δεύτερες σκέψεις «σκοτώσαμε πολλούς, αλλά μα το θεό σώσαμε και πάρα πολλές ζωές»....

Διαβάστε ακόμα: Ο «Τρούλος της Χιροσίμα» είναι το μοναδικό μνημείο της πόλης των φαντασμάτων // "Το μικρό κορίτσι": Ένας ύμνος του Ναζίμ Χικμέτ στην ειρήνη // Χιροσίμα, εβδομήντα χρόνια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)