to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:18 | 13.05.2019

Διεθνή

7 δολοφονίες, 1 βιασμός, 355 τεκμήρια, 450 καταθέσεις: Ενώπιον του δικαστηρίου ο serial killer της Κύπρου

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με τη συνοδεία πάνοπλων ανδρών του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού ο 35χρονος «Ορέστης», εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας ενώπιον Δικαστηρίου. Ο 35χρονος έφερε και σήμερα αλεξίσφαιρο γιλέκο καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην αίθουσα Δικαστηρίου.


Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με τη συνοδεία πάνοπλων ανδρών του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού ο 35χρονος «Ορέστης», εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας ενώπιον Δικαστηρίου. Ο 35χρονος έφερε και σήμερααλεξίσφαιρο γιλέκο καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην αίθουσα Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το SigmaLive, ατάραχος και ήρεμος εμφανίστηκε ο 35χρονος ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς ενώπιον Δικαστηρίου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ενώπιον Δικαστηρίου ο Υπεύθυνος Υπαστυνόμος του ΤΑΕ Λευκωσίας, Ιωάννης Γιωρκάτζης, ο 35χρονος παρόλο που παραδέχθηκε σε θεληματική του κατάθεση τη διάπραξη επτά δολοφονιών, εξακολουθεί να μην παραδέχεται την εμπλοκή του στην υπόθεση βιασμού νεαρής γυναίκας.

Όπως ακούστηκε μάλιστα κατά την προηγούμενη δικάσιμο ο 35χρονος, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε η νεαρή στις 30 Απριλίου όταν κατήγγειλε την υπόθεση, οπτικογραφούσε τις αποτρόπαιες πράξεις του.

Η τακτική και η συμπεριφορά του ως φαίνεται ενώπιον Δικαστηρίου, είναι η ίδια τις τελευταίες 3 φορές όπου και εμφανίστηκε χωρίς συνήγορο υπεράσπισης. Σχεδόν πάντα με το ίδιο ύφος, απαντά λακωνικά «μάλιστα» και «δεν φέρω ένσταση» απευθυνόμενος στο Δικαστήριο.

Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα του υπόπτου με τη συνδρομή και του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η συνδρομή του οποίου ήταν καταλυτική ως προς την πορεία της εξιχνίασης της υπόθεσης αυτής.

Νέο στοιχείο το οποίο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα από πλευράς ανακριτών ήταν αυτό των ερευνών σε νέο προφίλ. Πληροφορίες του SigmaLive ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται για κάποιο άλλο προφίλ του 35χρονου, αλλά ένα προφίλ στα Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης, το οποίο ανήκει σε ένα απ’ τα θύματα του 35χρονου.

Οι Αρχές εξάλλου κρατούν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας τόσο με την Scotland Yard όσο και με την Interpol, από την οποία αναμένονται στοιχεία γυναίκας, στην οποία 20χρονη γυναίκα από τις Φιλιππίνες εκμυστηρεύτηκε ότι είχε πέσει θύμα βιασμού από τον ύποπτο.

Ο κύκλος των καταθέσεων μέρα με τη μέρα ευρύνεται ολοένα και περισσότερο, την ώρα που οι Αρχές λαμβάνουν βροχή πληροφοριών από πολίτες για την πολύκροτη αυτή υπόθεση. Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 450 καταθέσεις και αναμένεται να αυξηθούν κατά 100 ενώ παράλληλα στο μικροσκόπιο των εξετάσεων βρίσκονται 300 και πλέον τεκμήρια.

«Επτά αλλοδαπές γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν, ενώ κάποιες από αυτές τις έχει πετάξει σε μια τοξική λίμνη. Πρόκεται για την πρώτη υπόθεση κατά συρροή δολοφονιών στην Κύπρο, η οποία έχει προκαλέσει τρόμο και πυροδότησε κατηγορίες για ρατσισμό εναντίον της Αστυνομίας»,αναφέρει δημοσίευμα του AFP.

Εντοπίστηκε το όχημα του κατηγορούμενου

Δύο σοροί και αρκετό ανακριτικό έργο υπολείπονται από τα αρχεία του ΤΑΕ, ούτως ώστε να κλείσει το πρώτο κομμάτι του κύκλου του δράματος που άνοιξε στις 14 Απριλίου με τον εντοπισμό του πτώματος της Μέρι Ρόουζ στο φρεάτιο του παλιού μεταλλείου στο Μιτσερό.

Ο 35χρονος Νίκος Μεταξάς, του οποίου ανανεώθηκε σήμερα η οκταήμερη προσωποκράτηση, παραδέχθηκε σε χειρόγραφη δική του κατάθεση επτά φόνους, πέντε γυναικών και δύο παιδιών, ενώ αναζητούνται οι σοροί της Μαρικάρ Βαλντέζ από τις Φιλιππίνες και της 6χρονης Σιέρρα.

Στην Κόκκινη Λίμνη το έργο των αρχών δυσχεραίνουν οι τόνοι λάσπης που βρίσκονται στον πυθμένα, ενώ σε αναμονή βρίσκονται οι έρευνες στη λίμνη  Μεμί στο Ξυλιάτο.

Σήμερα, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου, κατέθεσε εκ νέου ο ανακριτής της υπόθεσης, Υπαστυνόμος Ιωάννης Γιωρκάτζης.
Η Αστυνομία έχει στο πλαίσιο των υποθέσεων, που αφορούν αδικήματα φόνου εκ προμελέτης, απαγωγής, βιασμού και παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία, λάβει 450 καταθέσεις, ενώ αναμένεται να πάρει ακόμη 100.

Έχει επίσης εξασφαλίσει 9 εντάλματα έρευνας σε χώρους και οχήματα, τα οποία έχει εκτελέσει και έχει συλλέξει 355 τεκμήρια, τα οποία έχουν σταλεί για επιστημονικές εξετάσεις.

Όπως ακούστηκε στη σημερινή διαδικασία, έχει εντοπιστεί το όχημα που χρησιμοποιούσε ο ύποπτος το 2016, ενώ έγιναν υποδείξεις του χώρου από όπου προμηθευόταν τα τσιμεντομπλόκ με τα οποία «έθαβε» τα θύματά του στις δύο λίμνες.

Στο μεταξύ, αναμένεται ακόμη η ταυτοποίηση της σορού που βρέθηκε εντός της 2ης ταξιδιωτικής βαλίτσας που ανασύρθηκε από την Κόκκινη Λίμνη και πιθανώς να ανήκει στην 8χρονη Έλενα-Ναταλία καθώς και της γυναίκας από το Νεπάλ, η οποία εντοπίστηκε καθ’ υπόδειξη του υπόπτου σε ξεροπήγαδο στο Πεδίο Βολής Ξυντούς στην Ορούντα, της οποίας η νεκροτομή για διακρίβωση των αιτιών θανάτου της έχει ολοκληρωθεί.

Κατά τον Ιωάννη Γιωρκάτζη, αξιολογούνται επίσης διατάγματα ιδιωτικής επικοινωνίας και τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και γίνονται έρευνες για συγκεκριμένο προφίλ, που φαίνεται να ανήκει σε πρόσωπο που συνομιλούσε με τον «Ορέστη».

Αναφορικά με την υπόθεση βιασμού η οποία διερευνάται, ο κ. Γιωρκάτζης είπε στο Δικαστήριο ότι ο ύποπτος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Για την εν λόγω υπόθεση έχουν ληφθεί 15 καταθέσεις και αναμένεται να ληφθούν ακόμη εννέα.

Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια εξασφάλισης μαρτυρίας μέσω της Interpol.

Ο 35χρονος θα οδηγηθεί, εκτός απροόπτου, σε οκτώ ημέρες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου, ενώ άγνωστο παραμένει το πότε οι υποθέσεις θα οδηγηθούν για καταχώρηση.

Όπως επαναλαμβάνει η Αστυνομία, γίνεται προσπάθεια να στοιχειοθετηθούν άριστα οι υποθέσεις, ούτως ώστε να αποδοθεί η δικαιοσύνη όπως οφείλεται.

Πηγή: SigmaLive, Philinews

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)