to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:06 | 21.10.2022

Πολιτική

6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ- Ρ. Σβίγκου: Απέναντι στη δυστοπία του νεοφιλελευθερισμού καλούμαστε να δράσουμε από κοινού

Χαιρετισμό απεύθυνε η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο 6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ - «Το αίτημα για ειρήνη περιλαμβάνει εκτός από την κατάπαυση πυρός και την ανάγκη να σκεφτούμε την επόμενη μέρα με «διαφορετικούς όρους», μακριά από το μοντέλο που εφαρμόζουν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις»


«Ξεκινήσαμε στη Μασσαλία το 2017, ως ένας χώρος συλλογικού προβληματισμού, ως ένας χώρος αναζήτησης συνθέσεων και πεδίων σύγκλισης, με σεβασμό στις διαφορετικές παραδόσεις, και έχουμε ήδη σκιαγραφήσει μια πορεία με κοινές επεξεργασίες σε θέματα όπως η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η υπεράσπιση της δημοκρατίας, η ελεύθερη πρόσβαση στις πατέντες των εμβολίων, η πράσινη ενέργεια, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η ισότητα φύλων»

Με αυτά τα λόγια η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, άνοιξε το 6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ που πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι την Κυριακή στην Αθήνα, με οικοδεσπότη τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμμετοχή των «ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων» της Ευρώπης, δηλαδή εκπροσώπους από την Αριστερά, τους Πράσινους, τα σοσιαλιστικά κόμματα, τα think tanks τους, συνδικαλιστικά όργανα, την Κοινωνία των Πολιτών κ.ά.

Όπως σημείωσε, η Ρ. Σβίγκου κατά τον χαιρετισμό της, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη, λόγω της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία που «αλλάζει τον κόσμο προς το χειρότερο» και της οποίας το "τίμημα" είναι πολύ βαρύ για όλους, ενώ «πρώτη φορά μεταπολεμικά φτάνουμε τόσο κοντά στον κίνδυνο ακόμα και ενός πυρηνικού πολέμου».

«Ο πόλεμος αυτός ανέδειξε ταυτόχρονα την τεράστια αποτυχία της ΕΕ να διαμορφώσει ένα σύστημα συλλογικής ασφάλειας στο έδαφός της, καθώς και να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό και αυτόνομο έναντι των ΗΠΑ ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας πως το αίτημα για ειρήνη περιλαμβάνει εκτός από την κατάπαυση πυρός και την ανάγκη να σκεφτούμε την επόμενη μέρα με «διαφορετικούς όρους», μακριά από το μοντέλο που εφαρμόζουν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη «γενικευμένη επίθεση κατά του κόσμου της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», κάνοντας λόγο παράλληλα για έλλειμμα δημοκρατίας και για στροφή σε πιο συντηρητικές θέσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μίλησε δε, για την ενίσχυση της Ακροδεξιάς σε Ιταλία και Σουηδία, αλλά και για τις «παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων» στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα σκάνδαλο του οποίου η συγκάλυψη δεν επιτεύχθηκε.

Κλείνοντας, η Ρ. Σβίγκου υπογράμμισε πως απέναντι σε αυτή τη δυστοπία, είναι αναγκαία η κοινή δράση, μέσα από ευρείες συμμαχίες προκειμένου να επιτευχθεί η «μεγάλη πολιτική και κοινωνική αλλαγή» που έχει ανάγκη η Ευρώπη.

Στο Φόρουμ απηύθυνε χαιρετισμό και η Κόνι Χίλντεμπραντ από το TranformEurope, το ευρωπαϊκό δίκτυο εναλλακτικής σκέψης και πολιτικού διαλόγου, τονίζοντας επίσης την ανάγκη να δημιουργηθούν «νέες μορφές συνεργασίας» μεταξύ προοδευτικών κομμάτων και οργανώσεων, προκειμένου να αναπτυχθεί μια συγκεκριμένη ατζέντα ενάντια στο «αφήγημα του νεοφιλελευθερισμού».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Έρνεστ Ούρτασουν μέσω βίντεο έστειλε μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες του ευρωπαϊκού φόρουμ «να ενώσει Πράσινους, Σοοσιαλιστές, Αριστερούς και την Κοινωνία των Πολιτών για μια καλύτερη Ευρώπη».

Η Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου, απηύθυνε Χαιρετισμό, εκ μέρους του κόμματος, κατά την έναρξη των εργασιών του 6ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων, που γίνεται στην Αθήνα από τις 21 έως τις 23 Οκτωβρίου, τόνισε μεταξύ άλλων πως:

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ, που ξεκίνησε στη Μασσαλία το 2017 ως ένας χώρος συλλογικού προβληματισμού και αναζήτησης συνθέσεων και πεδίων σύγκλισης με σεβασμό στις διαφορετικές παραδόσεις, έχει ήδη σκιαγραφήσει μια συνθετική πορεία με κοινές, επεξεργασίες σε θέματα όπως η προστασία των εργαζομένων η υπεράσπιση της δημοκρατίας, η ελεύθερη πρόσβαση στις πατέντες των εμβολίων, η πράσινη ενέργεια, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ισότητα των φύλων.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου άλλαξε τον κόσμο προς το χειρότερο. Για πρώτη φορά μεταπολεμικά είμαστε τόσο κοντά στον κίνδυνο ακόμα και ενός πυρηνικού πολέμου, ενώ οι κοινωνίες μας -και πρωτίστως αυτές της Ευρώπης- πληρώνουν βαρύ τίμημα.

Την ίδια στιγμή, σε όλη την Ευρώπη οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού έχουν εξαπολύσει μια γενικευμένη επίθεση κατά του κόσμου της εργασίας, κατά του κοινωνικού κράτους, κατά των εργασιακών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που κερδήθηκαν με αγώνες».

Στο πολιτικό επίπεδο, το έλλειμμα  δημοκρατίας διευρύνεται στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο, ενώ η διολίσθηση προς τον αυταρχισμό, η αντιδημοκρατική λειτουργία, η υποβάθμιση των θεσμών, η καταστολή, η περιστολή δικαιωμάτων, η στροφή προς συντηρητικές θέσεις δεν αφορά πλέον μόνο κάποιες χώρες και κάποια κόμματα, αλλά συνολικά την Ευρώπη. Η ακροδεξιά ενισχύεται και  αποκτά πλέον κυβερνητικό ρόλο σε συνεργασία με την παραδοσιακή δεξιά σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Σουηδία. Ενώ στη χώρα μας, πολιτικοί αντίπαλοι και μη αρεστοί στην κυβέρνηση δημοσιογράφοι παρακολουθούνται, σε ένα πολύ σημαντικό σκάνδαλο, του οποίου η συγκάλυψη, ευτυχώς, δεν επιτεύχθηκε, χάρη στις προσπάθειες των δυνάμεων της αντιπολίτευσης αλλά και των δημοκρατικών πολιτών».

Σε μια εποχή διχασμών, συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, ο διάλογος και η συνεργασία Αριστερών, Σοσιαλιστών που απομακρύνθηκαν από τον νεοφιλελευθερισμό, Πρασίνων, στη βάση κοινών θέσεων και προβληματισμών,  αποτελεί μια αναγκαιότητα.

Απέναντι στη δυστοπία που διαμορφώνεται καλούμαστε να δράσουμε από κοινού: κόμματα, συνδικάτα, κινήματα και διανοούμενοι. Να συγκροτήσουμε ένα μαζικό, αντιπολεμικό κίνημα, για να επιστρέψει η ειρήνη στην Ευρώπη.  Να αμφισβητήσουμε το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα ως μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και να σχεδιάσουμε ένα νέο πλαίσιο με στόχους τον κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό, Να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση και την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, και του κράτους πρόνοιας.

Πάνω από όλα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα νέο όραμα για την Ευρώπη από την πλευρά των αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων. Ένα όραμα που θα μπορεί να εμπνέει τη νεολαία και τους εργαζόμενους, που θα αποκρούει τον εθνοκεντρισμό, τα μισαλλόδοξα, εθνικιστικά κηρύγματα θα διαψεύδει τους εύλογους φόβους για το μέλλον, από τους οποίους τρέφεται και δυναμώνει η ακροδεξιά. 

Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να διαμορφώσουμε ευρείες συμμαχίες, σε ένα ενιαίο, ισχυρό, πλατύ, δημοκρατικό, φεμινιστικό και οικολογικό μέτωπο, ικανό να ανατρέψει τους σημερινούς, μη ευνοϊκούς συσχετισμούς, για να χτίσουμε μαζί μια άλλη Ευρώπη, κοινωνικά δίκαιη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)