to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 06.12.2022

Κοινωνία

6η Δεκέμβρη, μια τραγικά επίκαιρη επέτειος: Διαδηλώσεις μνήμης κατά της αστυνομικής βίας

Με φόντο ακόμα ένα περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, με θύμα έναν 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος χαροπαλεύει στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», αφού δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ, οι δρόμοι θα γεμίσουν ξανά με συνθήματα κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας, ανήμερα της μαύρης επετείου από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου


Τέτοια μέρα, 6 Δεκεμβρίου του 2008, πριν από 14 χρόνια, ένα παιδί, ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, δολοφονήθκε εν ψυχρώ από τον ειδικό φρουρό της ΕΛΑΣ, Επαμεινώνδα Κορκονέα. Σε όλη τη χώρα κόσμος κάθε ηλικίας πλημμυρίζει τους δρόμους ενάντια στη βία της αστυνομίας και όχι μόνο. 14 χρόνια μετά μετράμε τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, τη βίαιη καταστολή κάθε κινητοποίησης φοιτητικών, εργατικών, τοπικών αγώνων, την εμπλοκή της ελληνικής αστυνομίας σε εκβιασμούς, παιδοβιασμούς, trafficking, βασανισμούς. Μόλις σήμερα, 5 Δεκεμβρίου 2022, ένα 16χρονο αγόρι, αυτή τη φορά ρομά, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης για 20 ευρώ βενζίνη.

Σε αυτό το φόντο, οι επετειακές διαδηλώσεις μνήμης της 6ης Δεκέμβρη αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπενθυμίζει με κάθε αφορμή και σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής ότι η αστυνομοκρατία αποτελεί διαχρονικό όπλο του νεοφιλελευθερισμού για την καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Η φετινή επέτειος συνδέεται και με την απόπειρα του βίαιου μετασχηματισμού και «εξευγενισμού» της γειτονιάς των Εξαρχείων, όπου και ξέσπασε η εξέγερση του 2008. «Την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, καλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν στις πορείες που θα γίνουν. Μα πάνω από όλα καλούμε όλες και όλους να μην κλείσουμε παντζούρια, να μην κατεβάσουμε ρολά, να βγούμε από τα σπίτια μας, να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους των Εξαρχείων, να μην αφήσουμε την πλατεία και όλη τη γειτονιά να «νεκρώσει», να πνίξουμε τον φόβο, να διώξουμε την τρομοκρατία, να προστατέψουμε ο ένας τον άλλον, η μία την άλλη και όλοι/ες μαζί να δώσουμε τον τόνο που αντιστοιχεί στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου», αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της η Ανοιχτή Συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων».

Οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα Αστυνομοκρατούμενο το κέντρο της Αθήνας

Στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι, φοιτητικοί σύλλογοι καθώς και μαθητές από σχολεία της Αθήνας διαδήλωσαν στα Προπύλαια, επονται προσυγκεντρώσεις από συλλογικότητες για την υπεράσπιση των Εξαρχείων, από τις 4 το απόγευμα, ενώ στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια καλούν σε μεγάλη συγκέντρωση κόμματα της Αριστεράς και συλλογικότητες. Παράλληλα, υπάρχουν καλέσματα για την καθιερωμένη συγκέντρωση στις 9 το βράδυ, στο σημείο-μνημείο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια. 

Αρκετά έντονη θα είναι, όπως κάθε χρόνο, η αστυνομική παρουσία στο κέντρο της Αθήνας, με 4.000 αστυνομικούς επί ποδός.

Στη Θεσσαλονίκη, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές καλούν σε συγκέντρωση στην Καμάρα στις 12, ενώ φοιτητικές και πολιτικές συλλογικότητες καλούν στο ίδιο σημείο και στις 6 το απόγευμα.

Στην Πάτρα, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές καλούν στις 12 το πρωί στο Παράρτημα.

Στο Ρέθυμνο, το κάλεσμα είναι για τις 6 το απόγευμα στο δημαρχείο.

Στα Ιωάννινα, το κάλεσμα φορέων, φοιτητικών και πολιτικών συλλογικοτήτων είναι για τις έξι το απόγευμα στην Ακαδημία.

Στο Βόλο, ο οποίος θρήνησε το θάνατο του 27χρονου Βασίλη Μάγγου μετά από το βασανισμό του ενόσω τελούσε υπό αστυνομική κράτηση, το κάλεσμα, το οποίο συνδέεται άμεσα και με αυτή την υπόθεση, είναι για τις 6 το απόγευμα στον Θόλο.

Στις διαδηλώσεις μνήμης καλεί, μεταξύ άλλων, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ:

Η Τροχαία έχει στο μεταξύ προγραμματίσει έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν ανακοινωθεί από τις 11.00 το πρωί της Τρίτης και σταδιακά στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στους δρόμους: Εγνατία, Εθν. Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ.Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Καρ.Ντηλ, Βασ.Ηρακλείου, Γ΄Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ.Λαμπράκη, Κ.Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη μαθητική και φοιτητική πορεία 

Ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη πρωινή πορεία στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου, στην οποία συμμετέχουν φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες.

Η πορεία έγινε με την υπέρογκη παρουσία της αστυνομίας, η οποία μάλιστα είχε σε ασφυκτικό κλοιό τα μαθητικά και τα φοιτητικά μπλοκ καθ' όλη τη διάρκεια.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν  μαζική, ενώ η ΕΛ.ΑΣ έκανε εκτεταμένους σωματικούς ελέγχους και εξακριβώσεις στοιχείων.

«Δεν ήταν η βενζίνη, δεν ήταν τα λεφτά - Οι  μπάτσοι πυροβόλησαν γιατί ήτανε ρομά» ένα από τα συνθήματα που ακούγονται, μεταφέροντας το αίσθημα της διαμαρτυρίας για την δολοφονική επίθεση που δέχτηκε χτες από αστυνόμο της ΔΙΑΣ ένα 16χρονο παιδί στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε αναλυτικά στο σχετικό θέμα φωτογραφίες και βίντεο: Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό η μαθητική πορεία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)