to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:18 | 03.10.2016

Διεθνή

60χρονος Αιγύπτιος, στέλεχος της Αλ Κάιντα, σκοτώθηκε από επιδρομή drone στη Συρία

O Άμπου αλ Φάρατζ αλ Μάσρι, ο οποίος είχε πολεμήσει και στο Αφγανιστάν, σκοτώθηκε όταν ένα μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος, έπληξε το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν, κοντά στο Τζισρ αλ Σούκουρ του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.


Ένας Αιγύπτιος, ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα, που είχε ενταχθεί στο Μέτωπο Αλ Νόσρα, το παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία, σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην επαρχία Ιντλίμπ, ανέφεραν δύο πηγές των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Άμπου αλ Φάρατζ αλ Μάσρι, ο οποίος είχε πολεμήσει και στο Αφγανιστάν, σκοτώθηκε όταν ένα μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος, έπληξε το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν, κοντά στο Τζισρ αλ Σούκουρ του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε τις φήμες που κυκλοφορούσαν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Μάσρι χτυπήθηκε, αλλά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν σκοτώθηκε.

Λίγο νωρίτερα, το αμερικανικό Πέντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι έβαλε στο στόχαστρο ένα "εξέχoν" μέλος της Αλ Κάιντα στη Συρία. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις, διευκρίνισε ότι οι αμερικανικές αρχές βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία της "εκτίμησης" των αποτελεσμάτων αυτού του πλήγματος ενώ μια πηγή που μιλησε ανώνυμα στο πρακτορείο Ρόιτερς είπε ότι η Ουάσινγκτον "δεν συζητά συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ούτε δίνει πληροφορίες για τα αεροπορικά πλήγματα" μέχρι να επιβεβαιώσει ότι η επιχείρηση ήταν επιτυχής.

Ο 60χρονος Μάσρι είχε εκτίσει πολυετή ποινή φυλάκισης σε αιγυπτιακές φυλακές με την κατηγορία ότι συνωμοτούσε με φονταμενταλιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις και αργότερα έφυγε από την Αίγυπτο για το Αφγανιστάν. Το πραγματικό του όνομα ήταν Σεΐχ Αχμαντ Σαλάμαχ Μαμπρούκ. Σύμφωνα με μια τζιχαντιστική πηγή, υπήρξε ένας από τους στενότερους συντρόφους του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, του σημερινού ηγέτη της Αλ Κάιντα, κατά την παραμονή του στο Αφγανιστάν, στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι, όπως και άλλοι ξένοι τζιχαντιστές, ο Μάσρι πήγε στη Συρία και εντάχθηκε στο Μέτωπο Αλ Νόσρα αφού αφέθηκε ελεύθερος από τις αιγυπτιακές φυλακές την εποχή που πρόεδρος της Αιγύπτου ηταν ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό το καλοκαίρι του 2013.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)