to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:35 | 04.11.2013

πηγή: ΑΜΠΕ

Διεθνή

Το 60% των Βούλγαρων στηρίζει τις φοιτητικές καταλήψεις

Οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης Ορεσάρσκι


Το 60% των πολιτών της Βουλγαρίας υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες των φοιτητών και το 36% τάσσεται κατά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία "Alpha Research".

Η έρευνα ξεκίνησε τρεις μέρες μετά την κατάληψη από φοιτητές της μεγαλύτερης αίθουσας του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

   Οι διαμαρτυρίες των φοιτητών επιδοκιμάζονται σε όλες τις περιοχές της χώρας, με τα ποσοστά υποστήριξης να είναι υψηλότερα στην πρωτεύουσα Σόφια και σε μικρότερες πόλεις (64-67%) και λίγο χαμηλότερα (59-56%) σε πόλεις της περιφέρειας και σε χωριά.

   Αντίθετοι με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις είναι οι πολίτες ηλικίας πάνω από 60 ετών, ηλικιακή ομάδα που παρουσιάζει και τη μεγαλύτερη πόλωση: το 47% εγκρίνει τις διαμαρτυρίες και το 52% τις αποδοκιμάζει.

   Το 64% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι οι φοιτητικές διαμαρτυρίες είναι αυθόρμητες και καθοδηγούνται από την αίσθηση της δικαιοσύνης και το 29% απαντά ότι "είναι εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα και ότι χρηματοδοτούνται".

   Το πανεπιστήμιο της Σόφιας και πανεπιστημιακά ιδρύματα σε άλλες πόλεις είναι υπό κατάληψη από φοιτητές που ζητούν την παραίτηση κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι και τη διάλυση της Βουλής.

   Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας "Άγιος Κλήμης της Αχρίδας", το κεντρικό κτίριο του οποίου παραμένει υπό κατάληψη εδώ και δύο εβδομάδες.

   Οι φοιτητές, μέλη της πρωτοβουλίας "Occupy Sofia University"  αρχικά ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου και λέκτορα του Πανεπιστημίου της Σόφιας, Ντιμίταρ Τοκούσεφ, με αφορμή απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, Ντέλιαν Πέεβσκι παραμένει μέλος της Βουλγαρικής Βουλής.

   Στις 14 Ιουνίου, ο Ντέλιαν Πέεβσκι εξελέγη και ορκίστηκε πρόεδρος της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, κίνηση που προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών που συνεχίζονται μέχρι σήμερα στη χώρα.

   Ο διορισμός του Πέεβσκι ανακλήθηκε, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης, λόγω ύποπτων δεσμών της με ολιγάρχες, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές.  

   Νωρίτερα σήμερα, φοιτητές της Εθνικής Ακαδημίας Θεάτρου και Κινηματογραφικών Τεχνών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Novinite, απέκλεισαν την κεντρική οδό Ράκοβσκα στη Σόφια για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους φοιτητές που συμμετέχουν στην κατάληψη του πανεπιστημίου της Σόφιας και διαμαρτύρονται σε όλη τη χώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)