to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:13 | 12.01.2013

Κοινωνία

6 φορές πάνω από το όριο η αιθαλομίχλη στην Αττική

Το βράδυ της Τετάρτης καταγράφηκε μεταξύ 22.00 και 24.00 μέγιστη συγκέντρωση 300 μg/m3






Στα υψηλά των μετρήσεων κινήθηκαν και την Πέμπτη τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία αιωρούμενα σωματίδια (PM - Particulate matter) στην ατμόσφαιρα της Αττικής. Οι μέσες τιμές για τα  PM10 (σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 10 μικρομέτρων) έφτασαν στη Λυκόβρυση τα 158 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο), στο Μαρούσι τα 117 μg/m3, στην Αριστοτέλους τα 102 μg/m3 και στον Πειραιά τα 75 μg/m3. Να θυμίσουμε ότι η οριακή τιμή για τα PM10 είναι τα 50 μg/m3  και δεν πρέπει να σημειώνεται υπέρβαση περισσότερες από 35 ημέρες ανά έτος.

Ωστόσο, οι πρώτες μετρήσεις που έχει ξεκινήσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και ο «Δημόκριτος» στο πλαίσιο προγράμματος για το κλίμα, έχουν δείξει ότι οι συγκεντρώσεις σωματιδίων τις βραδινές ώρες - οπότε γίνεται χρήση τζακιού και σόμπας και ευνοείται ο εγκλωβισμός τους κοντά στο έδαφος λόγω των ατμοσφαιρικών συνθηκών - είναι 5 με 10 φορές μεγαλύτερες. Ειδικότερα, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, οι επιστήμονες κατέγραψαν μεταξύ 22.00 και 24.00 μέγιστη συγκέντρωση 300 μg/m3.

Μάλιστα, οι χημικές αναλύσεις των επιστημόνων έδειξαν ότι αυτές οι αυξημένες τιμές οφείλονταν σε μεγάλο ποσοστό σε καύση ξυλείας στα τζάκια.

Την ίδια στιγμή, τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς ακολουθεί και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) το οποίο στην ιστοσελίδα του προειδοποιεί για τους κινδύνους από την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα, αλλά και μέσα στο σπίτι επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία ουσιών. Συστήνει μάλιστα στους πολίτες να κάνουν χρήση μόνο των καυσίμων για τα οποία είναι σχεδιασμένος ο λέβητας, να χρησιμοποιούν εγκεκριμένη και καλής ποιότητας καύσιμη ύλη (ξερά ξύλα τα οποία έχουν κοπεί τουλάχιστον έναν χρόνο πριν) και να αποφεύγουν τη χρήση βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων, προϊόντων επιπλοποιίας, χαρτιών, πλαστικών, υφασμάτων, σκουπιδιών, καλωδίων, ελαστικών κτλ.

Πηγή: To Bήμα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)