to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:20 | 13.09.2020

Κοινωνία

5ο μερόνυχτο στο δρόμο για τους πρόσφυγες της Μόριας - Πρόχειρος καταυλισμός στο Καρά Τεπέ

Δράμα διαρκείας για τους χιλιάδες πρόσφυγες στη Λέσβο που έμειναν χωρίς στοιχειώδες κατάλυμα μετά τη φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τον καταυλισμό της Μόριας - Άρον άρον στήνει καταυλισμό στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ η κυβέρνηση - Συνεχείς διαδηλώσεις των προσφύγων με αίτημα τον απεγκλωβισμό τους από το νησί - Εκδικητικές δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων.


(φωτ.: Γ. Μουτάφης)

Έναν πρόχειρο καταυλισμό που θυμίζει το φθινόπωρο του 2015, με δεκάδες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας ασφυκτικά τοποθετημένες η μια δίπλα στην άλλη, ετοιμάζει η κυβέρνηση στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, για να στεγάσει κάποιους από τους χιλιάδες πρόσφυγες που ετοιμάζονται να περάσουν άλλο ένα, το 5ο στη σειρά, μερόνυχτο αγωνίας στους δρόμους της Λέσβου μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τον καταυλισμό της Μόριας.

Τι λέει η κυβέρνηση για την εξέλιξη των εργασιών

Η κυβέρνηση, διά του υπουργείο Μετανάστευσης, μιλάει για ...«γοργούς ρυθμούς» των «χωματουργικών εργασιών» σε αυτό που ονομάζει «προσωρινό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Λέσβου», καθώς και των εργασιών τοποθέτησης σκηνών για τη στέγαση των ...«επωφελούμενων» κατά την ανατριχιαστική τεχνοκρατική «αργκό» που χρησιμοποιεί.

Πρόσφυγες κοιτούν προς την έκταση που στήνεται ο νέος καταυλισμός

 Παράλληλα, συνεχίζει το υπουργείο, «έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαμόρφωση χώρων διοίκησης στην είσοδο του νέου κέντρου, χώρου για τη διενέργεια ελέγχων για COVID-19, καθώς και ειδικού χώρου υγειονομικής απομόνωσης των κρουσμάτων». Η είσοδος στο κέντρο, προστίθεται, «προϋποθέτει την πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων των επωφελούμενων, καθώς και τη διενέργεια του σχετικού ελέγχου για COVID-19». Ήδη, έχουν ανιχνευθεί επτά θετικοί στον ιό.

Η «ουρά» για την είσοδο στον καταυλισμό

Επιπλέον, έχουν, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, είχαν εγκατασταθεί περίπου 300 πρόσφυγες (οικογένειες και ευάλωτες ομάδες) σε σκηνές, ενώ η επανέναρξή της διαδικασίας καταγραφής και εισόδου έχει λάβει χώρα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το κέντρο για λόγους ασφαλείας θα παραμένει κλειστό καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Το υπουργείο αναφέρει ότι η διαδικασία τροφοδοσίας και παροχής πόσιμου νερού λαμβάνει χώρα ομαλά. Επιπροσθέτως, καταλήγει, έχει πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση των σκηνών, ενώ η τοποθέτηση των επωφελούμενων σε σκηνές πραγματοποιείται με βάση την εθνικότητά τους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σήμερα προβλέπεται να μπουν στη νέα δομή, αφού προηγουμένως ελεγχθούν υγειονομικά, περί τους 1.000 ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με καταγγελίες, δημοσιογράφοι δεν μπορούν να εισέλθουν εντός του νέου καταυλισμού.

(βίντεο από το Γαλλικό Πρακτορείο, με την εξής λεζάντα: «Ένας νέος καταυλισμός στη Λέσβο ετοιμάζεται καθώς 11.000 άνθρωποι - ανάμεσά τους 4.000 παιδιά - διανυκτέρευσαν δύσκολα μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τον διαβόητο, υπερφορτωμένο και ανθυγιεινό καταυλισμό της Μόριας)

7 τα κρούσματα κορωνοϊού, δύο ήταν από τους 35 της Μόριας

Επτά πρόσφυγες και μετανάστες, από τους 300 που εξετάσθηκαν χθες κατά την είσοδο τους στον νέο καταυλισμό, βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορονοϊού. Δύο από αυτούς ανήκουν στους 35 που είχαν βρεθεί θετικοί κατά τον υγειονομικό έλεγχο που υπήρξε πριν από το κάψιμο του ΚΥΤ της Μόριας.  Στο σύνολό τους τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί στον Καρά Τεπέ. 

Δηλώσεις Μηταράκη

Ο υπ. Μετανάστευσης σε δηλώσεις του από τον νέο καταυλισμό επανέλαβε τα παραπάνω, επιχειρώντας παράλληλα να δώσει την εντύπωση πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Δεν έλειψε βέβαια και η αναφορά του στην ασφάλεια («πρώτη προτεραιότητα ήταν η ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών, των αιτούντων άσυλο και του προσωπικού»), ενώ πρόσθεσε πως «εργαζόμαστε με τη νέα δομή (για) να καλύψει γρήγορα τις ανθρωπιστικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Και στη συνέχεια να συνεχίσουμε την αποσυμφόρηση με ομαλό τρόπο, αποσυμφόρηση που ξεκινήσαμε από τις αρχές του έτους και την οποία υλοποιούμε με επιτυχία».

Και ο Χρυσοχοϊδης στο βιολί των «παραβατικών» που υποτίθεται πως εμποδίζουν πρόσφυγες να πάνε στη νέα δομή 

 «Δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παραβιάσει τους κανόνες στη χώρα μας. Θα υπάρξουν κυρώσεις προς όσους εμποδίζουν τους μετανάστες να μπουν στη νέα δομή», είπε από τη Μυτιλήνη όπου μετέβηξ ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Επιβεβαίωσε έμμεσα πληροφορίες που διακινούνται και έφεραν την Ελληνική Αστυνομία να έχει εντοπίσει ομάδα Αφγανών, κυρίως παραβατικών μεταναστών, οι οποίοι εμποδίζουν πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στον δρόμο, να πάνε στη νέα δομή, θεωρώντας ότι έτσι θα πετύχουν ομαδική αναχώρηση από τη Λέσβο στην οποία θα συμπεριληφθούν και αυτοί.

Τελευταία προειδοποίηση πριν το χτύπημα;

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους αιτούντες άσυλο να πάνε στη νέα δομή [σ.σ.: που φυσικά δεν χωράει όλους τους πρόσφυγες που έχουν μείνει χωρίς κατάλυμα...], να εξεταστούν για τον κορονοϊό και να ταυτοποιηθούν.    Όπως είπε «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και η ασφάλεια είναι πρωταρχικό μέλημα τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους χιλιάδες μετανάστες που είναι στο δρόμο και ειδικότερα τα παιδιά με τους γονείς τους».

Τα ψέματα Μητσοτάκη για τη Μόρια

Τα παραθέτει ο Γ. Ψυχογιός, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Ο κ. Μητσοτάκης και η πραγματικότητα»:

Βία στο δρόμο

Σε βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται αστυνομικοί, της ΟΠΚΕ μεταξύ άλλων, να επιτίθενται σε πρόσφυγες που έχουν στήσει παραπήγματα στο πλάι του δρόμου - ένας εκ των επιτιθέμενων δε, που σπρώχνει μια γυναίκα, είναι άγνωστο αν είναι αστυνομικός ή ακροδεξιός που δρα υπό την ανοχή των ένστολων:

Der Spiegel: Η καταστροφή της Μόριας και η υποκριτική πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό

Το γερμανικό περιοδικό φιλοξενεί πολυσέλιδο άρθρο για τη Μόρια και την υποκριτική πολιτική της Ευρώπης στο προσφυγικό, με συμβολή από πολλούς ρεπόρτερ του (διαβάστε το στα αγγλικά).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)