to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Τα φεστιβάλ πρέπει να ρισκάρουν

Με τη φράση “τα φεστιβάλ πρέπει να ρισκάρουν”, η πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό, έδωσε το στίγμα της φετινής εκδήλωσης η οποία θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 12 Νοεμβρίου. Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης, αναφέρθηκε στην “αναζήτηση μια νέας κινηματογραφικής συνθήκης” για να παρουσιάσει το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα.


Το διεθνές διαγωνιστικό

Έχοντας ως επίκεντρο έναν νέο πολιτισμό, θεμελιωμένο όχι στην ισχύ αλλά τη δικαιοσύνη και την αγάπη,14 ταινίες οι οποίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ως πυξίδα για την ιδέα αυτής της επιλογής χρησιμοποιήθηκε το βιβλίο, «Το ρίζωμα», της γαλλίδας φιλοσόφου, Σιμόν Βέιλ. Το βιβλίο διατρέχει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις πλάνες του, αναλύει την ασθένεια του «ξεριζώματος» που τον έχει πλήξει και διακηρύττει ότι «το ρίζωμα είναι ίσως η σημαντικότερη, αλλά και η πλέον παραγνωρισμένη ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής».

Οι 14 ταινίες είναι:

«Λάκι» (Τζον Κάρολ Λιντς – ΗΠΑ),
«Αυτές οι μακρυμαλλούσες νύχτες» (Τζεράρντο Καλάγκι – Φιλιππίνες),
«Εγγύτητα» (Καντεμίρ Μπαλάγκοβ – Ρωσία),
«Εξοχικές κατοικίες» (Σόνια Μαρία Κρούνερ – Γερμανία),
«Φορτίο» (Ζιλ Κουλιέρ – Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία),
«Καθοδήγηση ζωής» (Ρουθ Μάντερ – Αυστρία),
«Τα αδέλφια του χειμώνα» (Χλίνουρ Πάλμασον – Δανία, Ισλανδία),
«Κοράκια» (Γιενς Ασούρ – Σουηδία),
«Η άμυνα του δράκου» (Νατάλια Σάντα – Κολομβία),
«Χωρίς όνομα, χωρίς υπογραφή» (Βαϊντ Τζαλιλβάντ - Ιράν),
«Θηρίο» (Μάικλ Πιρς – Ηνωμένο Βασίλειο).
Στο διεθνές διαγωνιστικό συμμετέχουν και τρεις ελληνικές ταινίες:
“Η επιφάνεια των πραγμάτων”, της Νάνσυς Μπινιαδάκη,
“The ox”, του Γιώργου Νικόπουλου
“Ο γιος της Σοφίας” της Ελίνας Ψύκου.

Οι 14 ταινίες αποτελούν το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης με τίτλο «Το ρίζωμα». Το Φεστιβάλ ανέθεσε σε 14 νέους έλληνες εικαστικούς να δουν ο καθένας από μια ταινία του διαγωνιστικού τμήματος και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν. 

Ήρωες, σαν τους καθημερινούς ανθρώπους με τους οποίους ταυτίστηκε η Βέιλ, ανθρώπους που μας προκαλούν να αντιμετωπίσουμε τους δαίμονές μας, αλλά και να αγκαλιάσουμε τη ζωή, συναντούμε στο φετινό Διεθνές Διαγωνιστικό. Από κοινωνικό δράμα μέχρι κομεντί και θρίλερ, οι ταινίες, ανήκουν σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη και αφηγούνται ολότελα διαφορετικές ιστορίες οι οποίες ωστόσο συνδέονται με κάτι κοινό. 

Ο Γιώργος Κρασακόπουλος, υπεύθυνος για το ξένο πρόγραμμα αναφέρθηκε στις παρουσίες δύο σημαντικών εκπροσώπων του κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη. Του σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία, “Μικρόκοσμος” και του ηθοποιού Ζαν Μαρκ Μπαρ, πρωταγωνιστή στην ταινία ”Σπόρος”, του Σεμόχ Καπλάνογλου και αφηγητή στο ντοκιμαντέρ, “Dolphin man” του Λευτέρη Χαρίτου, το οποίο έχει ως θέμα τη ζωή του θρυλικού δύτη, Ζακ Μαγιόλ, τον οποίο ερμήνευσε ο Μπαρ στην ταινία “Απέραντο γαλάζιο”, του Λικ Μπεσόν.

Η Γιάννα Σαρρή, σύμβουλος για τα καινοτόμα προγράμματα και τις νέες τεχνολογίες και υπεύθυνη της Αγοράς, στάθηκε στο νέο τμήμα του φεστιβάλ, δηλαδή στις ταινίες εικονικής πραγματικότητας, τις οποίες οι θεατές μπορούν να δουν, όχι με τον κλασικό τρόπο αλλά φορώντας τα ειδικά γυαλιά.

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Στο αναβαθμισμένο πλέον ελληνικό τμήμα, θα προβληθούν συνολικά 33 ταινίες. Από αυτές οι 20 σε πρώτη προβολή, οι 5 είναι ταινίες που έχουν κάνει πρεμιέρα, ενώ θα γίνει ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ “Dolphin man”, του Λευτέρη Χαρίτου και τρεις ταινίες στην ενότητα “Ξεπερνώντας τα σύνορα.

Οι ταινίες σε επίσημη πρώτη είναι:

“Αγκάθι”, του Γαβιήλ Τζάφκα
“Γυναίκες περάσατε από δω”, του Σταύρου Τσιώλη
“Απαφή”, του Τ'ωνη Λυκουρέση
“Η επιφάνεια των πραγμάτων”, της Νάνσυς Μπινιαδάκη
“Η μπλε βασίλισσα”, του Αλέξανδρου Σιπσίδη
“Η τέχνη καταστρέφει”, του Νίκου Κορνήλιου
“Ιερόσυλοι”, της Μάρσας Μακρή
“Ιστορίες χωρίς χρόνο”, του Βασίλη Ραϊση
“Ο γιος της Σοφίας”, της Ελίνας Ψύκου
“Πολυξένη”, της Δώρας Μασκλαβάνου
“Ρόζμαρι”, του Άδωνι Φλωρίδη
“Στην R ΄” της κινηματογραφικής ομάδας στην R΄
“Χρόνια πολλά”, του Χρίστου Γεωργίου
“4 μέρες”, του Μιχάλη Γιαγκουνίδη
“Do it yourself”, του Δημήτρη Τσιλιφώνη
“Love Me Not”, του Αλέξανδρου Αβρανά:
“People”, του Παύλου Ιορδανόπουλου:
“The Ox”, του Γιώργου Νικόπουλου:
“Too Much Info Clouding Over My Head” του Βασίλη Χριστοφιλάκη:
“USSAK “' του Κυριάκου Κατζουράκη:
Οι ταινίες οι οποίες ήση έχουν προβληθεί, είναι:
“Γραμμές”, του7 Βασίλη Μαζωμένου
“Ληξουρι, μαντίο”, του Μάκη Μωραϊτη
“Τέλειοι ξένοι”, του Θοδωρή Αθερίδη
“The great Eastern”, των Λάκη και Άρη Ιωνά (The Callas)
“Succes story”, του Νίκου Περράκη

Θα προβληθούν νακόμη οι 17 βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το 40ο Φεστιβάλ της Δράμας.

Ματιές στα Βαλκάνια και άλλα

Με 10 ταινίες της πρόσφατη παραγωγής, το άκρως επιτυχημένο αυτό τμήμα για μια ακόμη χρονιά θα φέρει το μκοινό σε επαφή με το σινεμά των γειτονικών μας χωρών.
Ανάμεσά τους και η βραβευμένη ταινία “Ana mon amour”, του ρουμάνου Καλίν Πέτερ Νέτζερ και ο “Σπόρος”, του τούρκου Σεμίχ Καπλάνογλου, για να αναφερθούμε σε γνωστά ονόματα του βαλκανικού σινεμά.

Ένα μεγάλο αφιέρωμα περιλαμβάνει φέτος το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια. Είναι το αφιέρωμα “Λογοτεχνία και Σινεμά: Μια παθιασμένη σχέση”.

Δια χειρός Ορχάν Παμούκ, Ισμαήλ Κανταρέ, Νετζάτι Τζουμαλί, μεταξύ άλλων. Έντεκα αριστουργηματικές βαλκανικές ταινίες που βασίστηκαν σε λογοτεχνικά βιβλία, συνθέτουν ένα αφιέρωμα που δεν πρέπει να χάσετε. Οι 7 από τις 11 ταινίες του αφιερώματος -που επιμελείται ο υπεύθυνος του βαλκανικού προγράμματος, Δημήτρης Κερκινός- θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Και όπως πάντα μεγάλες εκπλήξεις μας επιφυλάσσουν οι βαλκανικές μικρού μήκους ταινίες.

Στους «Ανοιχτούς Ορίζοντες», το αγαπημένο κι επιτυχημένο τμήμα του φεστιβάλ, διακεκριμένοι σκηνοθέτες και πολλά υποσχόμενοι νέοι δημιουργοί, δίνουν το στίγμα του ανήσυχου σινεμά που μας σαγηνεύει.

Στις Ειδικές Προβολές του Φεστιβάλ βλέπουμε τα πολυσυζητημένα φιλμ καταξιωμένων –αλλά και ανερχόμενων- δημιουργών.

Καθολικά προσβάσιμες προβολές

Το 58ο ΦΚΘ συνεχίζει και μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως, με χορηγό προσβασιμότητας το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση , ενώ οι συνθήκες προσβασιμότητας διασφαλίζονται σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία. Φέτος παρουσιάζει δύο κλασικές κι αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους θεατές: “Το προξενιό της Άννας” του Παντελή Βούλγαρη (1972) και “Θου - Βου φαλακρός πράκτωρ, Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ” του Θανάση Βέγγου (1969). Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί στις 12 Νοεμβρίου, με την προβολή της ταινίας “Το πάρτι”, μια απολαυστική κωμωδία σε σκηνοθεσία της Σάλι Πότερ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)