to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:43 | 12.09.2017

Κοινωνία

5.862 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο

Από τους 5.862, οι 4.345 διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας που έχει χωρητικότητα μόλις για 2.330. Έτσι, τον καταυλισμό επανήλθαν σκηνές ή και υπνόσακοι στην ύπαιθρο, όταν είχε γίνει κατορθωτό στις αρχές του καλοκαιριού οι πάντες να διαβιούν σε στεγασμένους χώρους (κοντέινερ) - Αστυνομική επιχείρηση το πρωί της Δευτέρας στη Χίο


   Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Λέσβο, αφού ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, στο νησί, έφθασε χθες, σύμφωνα με το εθνικό συντονιστικό κέντρο ελέγχου συνόρων, μετανάστευσης και ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, τους 5.862 (2.990 στις 30 του περασμένου Απριλίου, 4.934 στις 30 του περασμένου Αυγούστου, σύμφωνα με την ίδια πηγή).

Από αυτούς τους 5.862, οι 4.345 διαμένουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας που έχει χωρητικότητα μόλις για 2.330. Με αυτό το δεδομένο, στον πολυσυζητημένο καταυλισμό επανήλθαν σκηνές ή και υπνόσακοι στην ύπαιθρο, όταν είχε γίνει κατορθωτό στις αρχές του καλοκαιριού οι πάντες να διαβιούν σε στεγασμένους χώρους (κοντέινερ).

   Με επιστολή τους στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα που κοινοποιήθηκε στους βουλευτές του νομού, τα μέλη της κίνησης πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», αφού σημειώνουν τις αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών τις τελευταίες εβδομάδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, υποστηρίζουν πως πλέον «η κατάσταση αυτή είναι καταστροφική, πρώτα από όλα για τους ίδιους τους ανθρώπους, αλλά και εξαιρετικά βλαπτική για την εικόνα των νησιών και της χώρας γενικότερα. Οι συνεχείς εντάσεις, τα επεισόδια και η συνακόλουθη δημοσιότητα κάθε άλλο παρά μας τιμούν ως κράτος και ως πολίτες. Δεν θέλουμε και δεν πρέπει να ξαναζήσουμε σκηνές όπως αυτές του περσινού χειμώνα».

   Η κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» ζητά «την άμεση ενίσχυση σε προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου, ώστε και ταχύτερα αλλά και δίκαια να εξετάζονται τα αιτήματα. Την επείγουσα μετακίνηση στην ενδοχώρα ευάλωτων ατόμων, οικογενειών με παιδιά, ασυνόδευτων παιδιών και γυναικών. Την ενοικίαση καταλυμάτων για όλους τους υπεράριθμους. Το πρόγραμμα μεταστέγασης από τα κέντρα φιλοξενίας σε σπίτια που εφαρμόζεται στην ηπειρωτική χώρα να επεκταθεί και στα νησιά».

   Και νέες αφίξεις

   Στο μεταξύ, άλλοι 200 περίπου μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στη Λέσβο από χθες Δευτέρα το πρωί έως σήμερα. Ήδη στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας έφθασαν και καταγράφηκαν 113, ενώ άλλα δυο περιστατικά εντοπίστηκαν νωρίς σήμερα Τρίτη το πρωί ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης με 81 επιβαίνοντες σε πλαστικές βάρκες, οι οποίοι και αυτή τη στιγμή μεταφέρονται για καταγραφή.

   Τέλος, άλλα 55 άτομα έφθασαν και καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο (Πηγή: ΑΠΕ)

Ελεγχος στον προσφυγικό καταυλισμό της Σούδας στη Χίου- μόνο ένας χωρίς κάλυψη αίτησης ασύλου

Όπως γράφει ο Θοδωρής Πυλιώτης στην ΕΡΑ Αιγαίου:

Πρωινή επιχείρηση στον καταυλισμό προσφύγων στη Σούδα πραγματοποίησαν δυνάμεις της Αστυνομίας σε συνεργασία με την υπηρεσία ασύλου, παρουσία εισαγγελέα, για τον έλεγχο των προσφύγων- μεταναστών που διαμένουν στο χώρο.

Συγκεκριμένα από τις 7.00 περίπου το πρωί της Δευτέρας ελέχθησαν 170 και πλέον άτομα (υπολογίζονται μέχρι 200 να διαμένουν στον καταυλισμό) από τα οποία μόνο για ένα πιθανόν να στοιχειοθετείται επανοπροώθησή του αφού έχει περάσει ο χρόνος ένστασης μετά την απορριπτική απόφαση σε πρώτο βαθμό του αιτήματος ασύλου.

Επίσης έγιναν προσαγωγές 7 ακόμη ατόμων για να τους επιδοθούν οι απορριπτικές αποφάσεις σε πρώτο πάντα βαθμό της υπηρεσίας ασύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ίδια αστυνομική πηγή, πραγματοποιήθηκαν 5 ακόμα συλλήψεις, σε έναν γιατί βρέθηκαν αδασμολόγητα καπνικά είδη και στους άλλους 4 για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Πάντως στο διαδίκτυο ήδη έχουν ανέβει φωτογραφίες από την κατάσταση που έμειναν πίσω οι σκηνές των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στο χώρο της Σούδας, με διαμαρτυρίες για βίαιες- αναίτιες συμπεριφορές των αστυνομικών οργάνων.

 indoor

(φωτ. από Αλληλέγγυους Χίου)

Ο έλεγχος φαίνεται να επισπεύθηκε μετά τις προσαγωγές 7 ατόμων και τη σύλληψη τελικά τριών την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή της Μπέλλα Βίστα όπου βρέθηκε ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων. Για τα 3 άτομα έχει σχηματιστεί δικογραφία και αναμένεται η δίκη να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, με κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής· αφού από την αστυνομία ζητήθηκε να αποχωρήσουν, κάτι που τελικά έγινε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)