to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:13 | 21.05.2016

Πολιτική

53 χρόνια από τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη: η ανακοίνωση του τμ. Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και θεμάτων ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συμπλήρωση 53 χρόνων από τη δολοφονία του Γρ.Λαμπράκη


Με αφορμή την συμπλήρωση 53 χρόνων από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η μνήμη Λαμπράκη συνδέει αγώνες και αιτήματα πολλών δεκαετιών του ελληνικού λαού. Υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, πολυβαλκανιονίκης, υφηγητής της Ιατρικής, βουλευτής της ΕΔΑ, ηγετική μορφή του κινήματος ειρήνης, οδοιπόρος του Ολντερμάστον και του Μαραθώνα.

Ευρύτατα έχει αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη η μορφή του Λαμπράκη να πορεύεται από τον Μαραθώνα, στις 21 Απρίλη 1963, κρατώντας το πανό του Ολντερμάστον με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ» στη μία όψη και “GREECE” στην άλλη. Πορεία που είχε απαγορευθεί από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή και η πραγματοποίηση της αποτέλεσε πράξη πολιτικής ανυπακοής, στις τότε συνθήκες, κινητοποιώντας χιλιάδες πολίτες, με κορυφαίους διανοούμενους και πολλούς νέους ανάμεσα τους.

Ένα μήνα μετά την πρώτη πορεία του Μαραθώνα, 22 Μαΐου 1963, ο Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ύπουλα χτυπημένος από το φασιστικό παρακράτος, με συνένοχο και το τότε κράτος της δεξιάς. Δολοφονία που πυροδότησε πλατύ κίνημα διαμαρτυρίας στην Ελλάδα και αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό στο εξωτερικό. 

Ο ελληνικός λαός ξεσηκώθηκε, μετατρέποντας την κηδεία του Λαμπράκη, σε μεγάλο λαϊκό ποτάμι που η Αθήνα είχε να δει από την απελευθέρωσή της από τους Γερμανούς. Η συνέχεια ήταν μια «δημοκρατική παλίρροια», ιδιαίτερα στο χώρο της νέας γενιάς, με κύριο εκφραστή του το κίνημα των Λαμπράκηδων, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Μίκη Θεοδωράκη. 

Ο λαϊκός εκείνος ξεσηκωμός, συνέχεια και κορύφωμα των δημοκρατικών αγώνων του «1-1-4», του 15% για την Παιδεία και των αγώνων για εθνική ανεξαρτησία, συνοδεύτηκε από μια πολιτιστική άνοιξη και στο πολιτικό επίπεδο οδήγησε στην ήττα της ΕΡΕ στις εκλογές του Νοέμβρη 1963 και του Φλεβάρη 1964. 

Θεωρούμε ότι η μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη εξακολουθεί να εμπνέει και να κινητοποιεί. Χρειαζόμαστε το ανυπότακτο πνεύμα του, την αγωνιστικότητά του και το αλληλέγγυο παράδειγμά του, ιδιαίτερα σήμερα που η ελληνική κοινωνία ζει   μια πολυδιάστατη κρίση, την οποία εκμεταλλεύονται οι κάθε λογής ακροδεξιοί, για την καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας, ξενοφοβίας και ρατσισμού.   

53 χρόνια μετά, το σύνθημα «Ο Λαμπράκης Ζει» διατηρεί την αξία και το εξεργετικό του μήνυμα στο ακέραιο.  Ζει γιατί παραμένουν ζωντανά τα οράματά του, μέσα στους σύγχρονους αγώνες για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και μέσα στην πολυμέτωπη προσπάθεια της κυβέρνησης για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ζει μέσα από τις πολύμορφες πρωτοβουλίες  αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες που αναπτύσσονται στα νησιά του Αιγαίου και σε όλη την Ελλάδα.

Ζει στους αγώνες για ενωμένη και ανεξάρτητη Κύπρο, χωρίς ξένους στρατούς και ξένες βάσεις, γέφυρα ειρήνης με την πολύπαθη Μ. Ανατολή, όπου εξακολουθεί να ματώνει η    Συρία  και   να διαιωνίζεται η Παλαιστινιακή τραγωδία.

Ζει πάνω απ’ όλα, ως σύμβολο ενότητας της αριστεράς, την οποία υπηρέτησε  συμπαρατασσόμενος με την ΕΔΑ στα δύσκολα μετεμφυλιοπολεμικά χρόνια. 

20 Μαΐου 2016

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)