to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:47 | 06.02.2020

Διεθνή

500.000 πολίτες της ΕΕ δεν έχουν υποβάλει ακόμα αίτηση παραμονής στη Βρετανία μετά το Brexit

Μισό εκατομμύριο πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν έχουν ακόμα υποβάλει αίτηση για το νέο καθεστώς μετανάστευσης, το οποίο οι περισσότεροι θα χρειαστούν για να παραμείνουν στη Βρετανία μετά το Brexit.


Η κυβέρνηση εισάγει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στους συνοριακούς ελέγχους της Βρετανίας εδώ και δεκαετίες, τερματίζοντας την προτεραιότητα που δίδεται σε μετανάστες από την ΕΕ έναντι αυτών από άλλες χώρες ύστερα από την αποχώρηση από το μπλοκ την περασμένη εβδομάδα. Τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης δείχνουν ότι 3 εκατ. πολίτες της ΕΕ και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν υποβάλει αίτηση για «καθεστώς εγκατάστασης» (settled status), μια μορφή άδειας από την κυβέρνηση να παραμείνουν στη Βρετανία. Τα στοιχεία αποτυπώνουν τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων για το πρόγραμμα, που ξεκίνησε πανεθνικά τον Μάρτιο της περασμένης χρονιάς αλλά επίσης και την πρόκληση για την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι όλοι οι υπήκοοι της ΕΕ θα καταθέσουν σωστά τις αιτήσεις τους.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δήλωσε ικανοποιημένη με την ανταπόκριση του κόσμου και κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να καταβάλουν τις ίδιες προσπάθειες για να διασφαλίσουν το καθεστώς των Βρετανών υπηκόων που ζουν στις χώρες τους μετά το Brexit. «Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αυτού του είδους στη βρετανική Ιστορία και σημαίνει ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να επιδεικνύουν αποδεικτικά στοιχεία για τα δικαιώματά τους για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε. «Είναι τώρα ώρα να υιοθετήσουν αντίστοιχο πρόγραμμα και οι χώρες της ΕΕ». Περίπου 3,5 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν περιθώριο έως τουλάχιστον τα τέλη του έτους για να καταθέσουν αίτηση για καθεστώς εγκατάστασης. Ωστόσο δικηγόροι υποστηρίζουν ότι πολλοί πολίτες της Εε που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μπορεί να εξαιρεθούν και κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμά τους σε επιδόματα, όπως τα επιδόματα πρόνοιας.

Από τις μέχρι τώρα αιτήσεις που έχουν διεκπεραιωθεί, στο 58% των περιπτώσεων δόθηκε καθεστώς εγκατάστασης --μόνιμο δικαίωμα παραμονής-- και στο 48% δόθηκε καθεστώς προεγκατάστασης (pre-settled status), που τους δίνει προσωρινή άδεια παραμονής και τη δυνατότητα εκ νέου υποβολής αίτησης ύστερα από πέντε χρόνια.

Μια βόμβα βρέθηκε προσαρμοσμένη σε νταλίκα στη Βόρεια Ιρλανδία

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα πως βρήκε μια βόμβα προσαρμοσμένη σε νταλίκα στη Βόρεια Ιρλανδία, αφού ειδοποιήθηκε για την παρουσία ενός παγιδευμένου οχήματος σε οχηματαγωγό τη νύκτα του Brexit, και κατηγόρησε γι' αυτήν «διαφωνούντες δημοκρατικούς». Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας εξήγησε πως στις 31 Ιανουαρίου έλαβε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε νταλίκα που επρόκειτο να ταξιδέψει το ίδιο βράδυ με οχηματαγωγό από τη βρετανική επαρχία προς τη Σκωτία. Οι έρευνες που είχαν γίνει τότε δεν απέδωσαν και τελικά ημέρες μετά, σε μια βιομηχανική ζώνη της Βόρειας Ιρλανδίας, σε απόσταση περίπου 40 χλμ. δυτικά του Μπέλφαστ, βρέθηκε χάρη σε νέες πληροφορίες ένας εκρηκτικός μηχανισμός προσαρμοσμένος σε μια νταλίκα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι πληροφορίες τις οποίες διαθέτει η αστυνομία, δείχνουν σαφώς πως διαφωνούντες δημοκρατικοί τοποθέτησαν εσκεμμένα έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε νταλίκα εμπορευμάτων γνωρίζοντας πολύ καλά πως έτσι ο οδηγός, οι αυτοκινητιστές και το κοινό θα διέτρεχαν κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου», δήλωσε η αστυνομία. Επί τρεις δεκαετίες, οι δημοκρατικοί εθνικιστές, στην πλειονότητά τους καθολικοί, και οι ενωτικοί, κυρίως προτεστάντες, υποστηρικτές της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγκρούονταν στη διάρκεια των «Ταραχών», στις οποίες εμπλεκόταν και ο βρετανικός στρατός και οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 3.500 ανθρώπους. Η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής έβαλε τέλος στην κατάσταση αυτή το 1998, καταμερίζοντας την εκτελεστική εξουσία και επιβάλλοντας ανοιχτά σύνορα με την Ιρλανδία, η διατήρηση των οποίων ήταν ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Το επίπεδο της απειλής που συνδέεται με την τρομοκρατία στη Βόρεια Ιρλανδία χαρακτηρίζεται «σοβαρό» από τις αρχές, κάτι που σημαίνει ότι μια επίθεση θεωρείται «πολύ πιθανή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: brexit

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)