to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:49 | 02.07.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

500 συλλήψεις: Καταστολή καθιστικής διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ:

Περίπου 500 διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ συνέλαβε η αστυνομία κατά τη διάρκεια μαζικής κινητοποίησης για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και διασφάλιση της αυτονομίας από το Πεκίνο. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας - «κατάληψης» από φοιτητές ενός δρόμου στη χρηματοπιστωκή καρδιά της πόλης.


H διαδήλωση και η μετέπειτα κατάληψη έγινε στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που γίνονται κάθε 1η Ιουλίου, επέτειο της παράδοσης του ελέγχου του Χονγκ Κονγκ από τη Βρετανία στην Κίνα. Κάθε χρόνο, οι διαδηλώσεις είναι βήμα έκφρασης της δυσαρέσκεια για τον βαθμό αυτονομίας που δίνει το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ. 

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην φετινή κεντρική διαδήλωση ξεπέρασε εκείνους των προηγούμενων χρόνων: Κατά την αστυνομία, έφτανε τις 98.600 άτομα, κατά τους οργανωτές 510.000 και σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της πόλης μεταξύ 154.000 και 172.000.

Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν 511  άτομα για παράνομη συγκέντρωση και παρακώλυση των αστυνομικών αρχών.

Αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην καθιστική διαμαρτυρία, ως επί το πλείστον φοιτητές, απομακρύνθηκαν με τη βία από τη σημείο. Οι διαδηλωτές θα έμεναν στο Τσάτερ Ρόουντ, νευραλγικό σημείο της πόλης, μέχρι τις οκτώ το πρωί αλλά η απομάκρυνσή τους έγινε στις τρεις τα ξημερώματα (τοπική ώρα).

Την προσέλευση στις φετινές διαδηλώσεις είχε ενισχύσει η δυσφορία από τη στάση που δείχνει τον τελευταίο καιρό το Πεκίνο. Πέραν του ότι αρκετοί δεν θεωρούν επαρκώς δημοκρατικό το πλαίσιο που προετοιμάζεται για την εκλογή του ηγέτη του Χονγκ Κονγκ, από την κινεζική κυβέρνηση είχε κυκλοφορήσει προ εβδομάδων έγγραφο που τόνιζε ότι η αυτονομία του Χονγκ Κονγκ δεν είναι «φύσει δικαίωμα» αλλά κάτι που επιτρέπει το ίδιο το Πεκίνο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)