to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 05.02.2014

πηγή: alterthess.gr

Κοινωνία

5 μήνες απλήρωτοι: Μαζική πορεία των εργαζομένων στον «Αρβανιτίδη»

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα Τέταρτη οι εργαζόμενοι στα super market Αρβανιτίδης έξω από το κατάστημα στην Καρόλου Ντήλ. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε 24ωρη απεργία ζητώντας την καταβολή πέντε μηνών δεδουλευμένων.


Το αναλυτικό ρεπορτάζ του Alterthess:

 
 

Όπως δήλωσε στο alterthess η Μαργαρίτα Γιώργη εργαζόμενη στο σούπερμάρκετ"Η κατάσταση είναι τραγική. Αδυνατούμε να πληρώσουμε τους καθημερινούς λογαριασμούς. Στην πραγματικότητα είμαστε άνεργοι προσφέροντας οικειοθελή εργασία"

 

Πλάνα από τη διαδήλωση των απλήρωτων εργαζόμενων

Λίγο μετά τις 11 οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν πορεία προς το ΙΚΑ στην Αριστοτέλους καθώς αντιδρούν στη μη καταβολή των εισφορών από τον εργοδότη προς τον ασφαλιστικό τους φορέα. Να σημειωθεί ότι ο εργοδότης χρωστάει 21 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι από τον Σεπτέμβριο να μην γνωρίζουν αν η εταιρεία έχει καταβάλλει τα απαιτούμενα ένσημα.

Σήμερα κλειστά παραμένουν 48 από τα 51 καταστήματα της Θεσσαλονίκης αλλά και της Πέλλας των Γιαννιτσών, του Βόλου, της Έδεσσας, της Χαλκιδικής, των Ιωαννίνων και άλλων περιοχών της Ελλάδας. Συνολικά 1.700 εργαζόμενοι με τους οικογένειές τους βιωνουν τους τελευταίους μήνες μία τραγική πραγματικότητα ενώ για να πληρωθούν κάθε φορά κάποια λιγοστά χρήματα αναγκάζονται είτε να προβαίνουν σε απεργίες είτε να προσφεύγουν στα δικαστήρια.

Περισσότεροι από 300  εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στη διαμαρτυρία η οποία θα καταλήξει στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου και θα ζητήσουν συνάντηση με τον κ. Θόδωρο Καράογλου. Στο πλευρό των εργαζομένων του Αρβανιτίδη βρέθηκαν σήμερα εργαζόμενοι από το σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Οικοδόμων, Τύπου-Χάρτου και Τηλεπικοινωνιών αλλά και υπό απόλυση εργαζόμενοι του Φωκά και οι απολυμένοι εργαζόμενοι της Coca Cola .

Να αναφερθεί ότι εργαζόμενοι στον Αρβανιτίδη από τον Νομό  Πέλλας και Πιερίας ήδη έχουν αποφασίσει και κατεβαίνουν σε επίσχεση εργασίας από την Τετάρτη με συμμετοχή που ξεπερνά το 90%.

Φωτογραφίες από τη σημερινή διαδήλωση:

"Η κατάσταση που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες στα καταστήματα είναι γνωστή. Τα ράφια αδειάζουν μέρα με τη μέρα, δεν αναπληρώνονται τα προϊόντα, οι εταιρείες δεν προμηθεύουν τα καταστήματα ακόμα και με βασικά προϊόντα όπως το γάλα. Ο εργοδότης μας από την άλλη αυθαιρετεί, απειλεί και εκβιάζει, δίνει ανέξοδες υποσχέσεις, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να διασπάσει τους εργαζόμενους. Εδώ και μήνες καθυστερεί τις αμοιβές μας και έχουμε φτάσει στο σημείο να μας χρωστάει πάνω από πέντε μισθούς, με αποτέλεσμα να βιώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας τις επιπτώσεις της απλήρωτης εργασίας. Η συνεχής πίεση που ασκήθηκε στην επιχείρηση από το Σωματείο με όλες τις μορφές, απεργιακές κινητοποιήσεις, ασφαλιστικά μέτρα, καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας είχε ως αποτέλεσμα να μη μεγαλώσει κι άλλο το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης των δεδουλευμένων. Το μόνο σίγουρο είναι, και το βλέπουμε, ότι θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις στην επιχείρηση" αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση. 

Από τη πλευρά του το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ζητά να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στα supermarket Αρβανιτίδης και  καταγγέλλει την αντεργατική συμπεριφορά της ιδιοκτησίας των supermarket ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, η οποία τους τελευταίους 5 μήνες δεν έχει προχωρήσει στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. 

"Οι τακτικές αυτές δεν μπορούν και δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, με τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.  Το ΕΚΘ στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων, το αίτημα τους για άμεση καταβολή των μισθών τους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους" τονίζει.

Εργαζόμενη στο κατάστημα του Αρβανιτίδη περιγράφει την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι:

ασδφασφσα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)