to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:18 | 27.08.2012

left.gr

Κοινωνία

5 χρόνια από τις πυρκαγιές στην Ηλεία - Η αποκατάσταση που έμεινε στα χαρτιά

Ενώ οι εικόνες φρίκης της πύρινης λαίλαπας και των καταστροφικών πλημμυρών που ακολούθησαν πέντε χρόνια μετά παραμένουν ζωντανές, αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα για το "Ταμείο Μολυβιάτη", που είχε συσταθεί με σκοπό την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών.



Το Ταμείο, που επισήμως επονομάζεται Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ), είχε συγκεντρώσει 150.000.000 ευρώ από εισφορές 92.000 δωρητών. Η τραγωδία της Ηλείας είχε προκαλέσει τον πανελλήνιο και διεθνή συγκλονισμό και είχε ξεσηκώσει τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης. Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί η Καμπέρα της Αυστραλίας, η οποία έστειλε 3 εκατ. δολάρια, για τον σκοπό της ενίσχυσης του "Ταμείου Μολυβιάτη".

Ωστόσο, στις 31.12.2010, και ενώ το Ταμείο είχε υπόλοιπο 118 εκατομμύρια ευρώ, η Κυβέρνηση Παπανδρέου το μετέφερε στην αρμοδιότητα του Υπ. Οικονομικών, χωρίς καμία μέριμνα για τη διάθεση των πόρων προς τον αρχικό τους σκοπό. Ουσιαστικά τα κεφάλαια που είχαν συγκεντρωθεί για την αποκατάσταση των περιοχών και την κάλυψη των βασικών αναγκών των πυρόπληκτων, θυσιάστηκαν για το πρώτο Μνημόνιο. Η στάση της Κυβέρνησης δεν διακρίνεται μόνο για την καταπάτηση του Κράτους Δικαίου και της εμπιστοσύνης των πολιτών, αλλά σοκάρει με την πρωτοφανή αναλγησία της και την ηθική αναισθησία της. 

Παράλληλα, τμήμα του ποσού (συγκεκριμένα 3 εκατομμύρια ευρώ), που χορήγησε ως βοήθεια η αυστραλιανή κυβέρνηση, διατέθηκε από τον Δήμο της Ζαχάρως, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με συνοπτικές και παράνομες διαδικασίες, για την ανέγερση στο κέντρο της πόλης δημαρχείου.

Και έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες, η ανασυγκρότηση της Ηλείας έμεινε στα χαρτιά, ενώ τα χρήματα πήγαν να καλύψουν άλλες τρύπες ή χάθηκαν στη διαφθορά. 

Υπό το βάρος όλων αυτών, η αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών της Ελλάδας, και συγκεκριμένα της Χίου, τελεί υπό αμφισβήτηση, καθώς δεν υπάρχει κανείς να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνουν τα ίδια που συνέβησαν με την Ηλεία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)