to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:12 | 27.04.2018

Κοινωνία

Φυλάκιση 26 μηνών με τριετή αναστολή στους 32 από τους 35 της Μόριας

Όλοι θα αφεθούν ελεύθεροι ενώ έχουν ασκήσει έφεση κατά της ποινής τους.


Όπως περιγράφει στο ρεπορτάζ του το astraparis.gr:

Σε φυλάκιση 26 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν οι 32 από τους συνολικά 35 κατηγορουμένους για τα επεισόδια στη Μόρια της Λέσβου, τον Ιούλιο του 2017, σήμερα Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, από το μικτό ορκωτό δικαστήριο Χίου.

Και οι 32 θα αφεθούν ελεύθεροι ενώ έχουν ασκήσει έφεση κατά της ποινής τους.

Οι τρεις από τους κατηγορουμένους αθωώθηκαν από όλες τις κατηγορίες, ενώ από τις κατηγορίες του εμπρησμού, της αντίστασης και της φθοράς αθωώθηκαν και οι υπόλοιποι 32 κατηγορούμενοι.

Οι 32 καταδικάστηκαν για επικίνδυνη σωματική βλάβη καθώς και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συνολικά 24 αστυνομικών που αποτελούσαν τις δυο διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες επιχείρησαν στην διάρκεια των επεισοδίων.

Δεκτή από το δικαστήριο η πρόταση της εισαγγελέως

Το δικαστήριο έκανε πλήρως δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως κας Σπυριδούλας Σταυράτη για την ενοχή των 32 κατηγορουμένων, η οποία κατά την έκδοση της απόφασης πρότεινε και το δικαστήριο απεδέχθη να αναγνωρισθούν σε όλους τους κατηγορουμένους οι ειδικές περιστάσεις στο καθεστώς και στις συνθήκες του καταυλισμού της Μόριας και η μη ύπαρξη ταπεινών ελατηρίων στις πράξεις τους. Κάτι, άλλωστε, που είχαν ζητήσει και οι συνήγοροι των κατηγορουμένων.

Επί της ποινής η εισαγγελέας πρότεινε τέσσερις μήνες φυλάκιση για κάθε τετελεσμένη πράξη (επικίνδυνη σωματική βλάβη) για τους 11 φερόμενους ως τραυματισθέντες και τρεις μήνες για κάθε απόπειρα για τους λοιπούς 13 αστυνομικούς εναντίον των οποίων έγινε η απόπειρα.

Το δικαστήριο τελικά επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 μηνών ως ποινή βάσης συν 10 μήνες για τις τετελεσμένες πράξεις, καθώς και 13 μήνες για τις απόπειρες, ήτοι σύνολο ποινή φυλάκισης 26 μηνών με τριετή αναστολή. Επίσης, θα επιμετρηθεί η περίοδος της κράτησής τους από τις 18 Ιουλίου 2017 έως σήμερα, Παρασκευή 27 Απριλίου 2018.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τους 35 οι 32 είχαν προφυλακισθεί στις φυλακές Χίου και Αυλώνας.

Αντίφαση στην εισαγγελική πρόταση επεσήμαναν οι συνήγοροι

Οι συνήγοροι υπεράσπισης στις αγορεύσεις τους επεσήμαναν κυρίως την αντίφαση στην πρόταση της εισαγγελέως, η οποία για τις πράξεις του εμπρησμού, της αντίστασης και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας είπε ότι δεν προέκυψε ότι ετελέσθησαν από τους κατηγορουμένους και πρότεινε την απαλλαγή τους, ενώ αντιθέτως για τους ίδιους δέχθηκε ότι ήταν οι δράστες της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της απόπειρας, προτείνοντας την ενοχή τους.

Τόνισαν ότι όπως δεν αποδείχθηκαν οι άλλες τρεις κατηγορίες, το ίδιο δεν αποδείχθηκε, δεν προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία και η κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και συγκεκριμένα από ποιόν ή ποιούς κατηγορούμενο τελέσθηκε και σε βάρους ποίου / ποίων. Επιπλέον, ότι ουδείς εκ των μαρτύρων κατηγορίας αναγνώρισε κάποιον από τους κατηγορουμένους για οποιαδήποτε από τις αποδιδόμενες πράξεις.

Αναφέρθηκε, επίσης, χαρακτηριστικά ότι εκ των φερομένων 11 ως τραυματισθέντων αστυνομικών μόνον ένας πήγε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ενώ για τον ίδιο υπάρχει βίντεο που τον δείχνει να επιχειρεί επίθεση κατά μετανάστη διαδηλωτή και να πέφτει μόνος του στο έδαφος. Για τους άλλους δέκα δεν παρουσιάζονται στοιχεία για τον τραυματισμό τους, ενώ ο εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου μετά τα επεισόδια δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες πέραν του ενός αστυνομικού και ενός μετανάστη.

Επίσης, επισημάνθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης ότι ασκήθηκε υπέρμετρη αστυνομική βία στην διάρκεια των επεισοδίων και κατά τις συλλήψεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών ότι «έπεσε πάρα πολύ ξύλο».

Αντιθέτως, η εισαγγελέας στην αγόρευσή της μίλησε για αναγκαία βία από τους αστυνομικούς για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Αν κάποιος υπερέβη τα καθήκοντά του, πρόσθεσε, τότε έπρεπε να κινηθεί η διαδικασία για να του αποδοθούν ευθύνες, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις γενικεύσεις για τους αστυνομικούς.

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες οι 35 στις απολογίες τους

Η δίκη που είχε διακοπεί το μεσημέρι της Πέμπτης, ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής με τις απολογίες των λοιπών 30 κατηγορουμένων, οι οποίοι στο σύνολό τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Επιπλέον, οι περισσότεροι κατήγγγειλαν αστυνομική βία σε βάρος τους κατά την σύλληψή τους, ενώ ορισμένοι και αργότερα κάποιος δε και μέσα στο αστυνομικό τμήμα Μυτιλήνης.

Επίσης, οι περισσότεροι εξ αυτών είπαν ότι συνελήφθησαν εκτός του πεδίου των επεισοδίων, δηλαδή μακριά από τον χώρο που βρίσκονται τα γραφεία του EASO (υπηρεσία ασύλου), στους οικίσκους που διαμένουν ή πέριξ αυτών

Το μικτό ορκωτό δικαστήριο Χίου, στο οποίο προήδρευσε η πρόεδρος πρωτοδικών Χίου κα Μαρία Τομπάζη, συγκροτήθηκε από δύο ακόμα δικαστές, καθώς και από τέσσερις πολίτες ενόρκους.

Συνήγοροι υπεράσπισης ήταν οι κ.κ Βασίλης Παπαστεργίου, Βασίλης Κερασιώτης, Κώστας Κουτούλας, Δημήτρης Κουζινόγλου και οι κες Γεωργία Παλαιολόγου και Βίκυ Αγγελίδου.

*******************

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί η τέταρτη συνεδρίαση του Εφετείου Κακουργημάτων στην αίθουσα του Πρωτοδικείου Χίου, με τη συνέχεια των απολογιών των 35 κατηγορουμένων. Στη χθεσινή διαδικασία (Πέμπτη) έγινε προβολή φωτογραφιών και βίντεο από την ημέρα των γεγονότων, κατέθεσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης και απολογήθηκαν οι πρώτοι 5 κατηγορούμενοι - διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ για τη χτεσινή μέρα στο τοπικό astraparis.gr

Ενδεικτικά ο 7ος κατηγορούμενος, δεύτερος στη σειρά σήμερα, είπε, αναφερόμενος στις συνθήκες σύλληψης του:

Οι απολογίες των κατηγορουμένων ολοκληρώθηκαν νωρίς το μεσημέρι, με τους περισσότερους να περιγράφουν τη σύλληψή του σε τόπο και χρόνο άσχετο με τα επεισόδια, συχνά δε μέσα σε κοντέινερ και με άσκηση υπερβολικής βίας από τα αστυνομικά όργανα.

Ενοχή των 32 από τους 35 ζητά η εισαγγελέας

Όπως περιγράφει το astraparis.gr:

Την ενοχή των 32 από τους 35 συνολικά κατηγορουμένους για τα επεισόδια στη Μόρια της Λέσβου τον Ιούλιο του 2017, πρότεινε  η εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χίου κ. Σπυριδούλα Σταυράτη, αλλά μόνο για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Πρότεινε δε την απαλλαγή των άλλων 3 οι οποίοι συνελήφθησαν εκτός του καταυλισμού από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή και των 35 κατηγορουμένων για τα αδικήματα του εμπρησμού (σε βαθμό κακουργήματος) της αντίστασης και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, τονίζοντας ότι δεν προέκυψε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι οι 35 κατηγορούμενοι είναι οι δράστες.

Σε ότι αφορά την ενοχή για την επικίνδυνη σωματική βλάβη, αυτή αφορά τον πετροπόλεμο από τους πρόσφυγες- μετανάστες κατά των αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κατά τα οποία φέρεται να τραυματίστηκαν 11 αστυνομικοί. Πρότεινε δε την ενοχή των 32 κατηγορουμένων για 11 τετελεσμένες σωματικές βλάβες και 13 απόπειρες. Πρόκειται για τους 24 εν συνόλω αστυνομικούς που αποτελούσαν τις δυο διμοιρίες των ΜΑΤ που επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)