to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:23 | 03.09.2021

Πολιτισμός

49ο Φεστιβάλ Βιβλίου, 3-19 Σεπτεμβρίου, στο Ζάππειο

Με ένα αφιέρωμα επικεντρωμένο στη 200ετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και με αρκετές σχετικές υποενότητες, ξεκινάει την Παρασκευή το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο.


Σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς, το αφιέρωμα θα πλαισιωθεί από συζητήσεις, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια και άλλα δρώμενα, προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία της παρακολούθησης ενός ποικίλου προγράμματος, αλλά και της συμμετοχής σε αυτό. Το Φεστιβάλ, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων – Ζάππειο Μέγαρο και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, θα διαρκέσει έως τις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ τα επίσημα εγκαίνιά του θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. Tην αφίσα του Φεστιβάλ κοσμεί έργο του Χρήστου Αντωναρόπουλου.

 

Ο φορτικός Φίλιπ Ροθ

Πιεστικός, υπέρμετρα φιλόδοξος, επιρρεπής σε μυστικές συνεννοήσεις, ένας δεξιοτέχνης της αυτοπροβολής: έτσι σκιαγραφείται ο Φίλιπ Ροθ μέσα από μια σειρά χειρόγραφων επιστολών του, που βρίσκονταν στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και έρχονται στο φως από τον καθηγητή εβραϊκού πολιτισμού του Πανεπιστημίου της Τζόρτζταουν, Ζακ Μπερλινερμπλό. Σύμφωνα με τον Μπερλινερμπλό, που ετοιμάζει μια νέα βιογραφία του Ροθ, ο συγγραφέας διέθετε ένα δίκτυο ανθρώπων του εκδοτικού χώρου που τον βοηθούσαν να διατηρεί την υστεροφημία του ή και να κερδίζει λογοτεχνικά βραβεία, με το αζημίωτο. Oπως εξηγούσε ο καθηγητής στον Guardian, πολλοί συγγραφείς επιδιώκουν την αυτοπροβολή, «όμως ο Ροθ ωφελείτο από σχέσεις, διευθετήσεις και προνόμια που λίγοι συγγραφείς απολάμβαναν».

Για τις γυναίκες μουσικούς

Eνα νέο βιβλίο με τίτλο «This Woman’s Work: Essays on Music» και με θέμα τις γυναίκες που πρωτοπόρησαν στον χώρο της μουσικής επιμελείται η Κιμ Γκόρντον, συνιδρύτρια των Sonic Youth, και η πρώην μουσικοκριτικός Σινέντ Γκλίσον. Τα άρθρα του βιβλίου θα είναι γραμμένα από γυναίκες του χώρου της μουσικής, μεταξύ των οποίων οι Μάγκι Νέλσον, Μάργκο Τζέφερσον, Αν Eνραϊτ, Τζεν Πέλι, Τζουλιάνα Χάξταμπλ κ.ά., σκοπεύοντας έτσι να αναπλαισιώσει ένα αντικείμενο που συνήθως απασχολεί άνδρες κριτικούς. «Ελπίζω να αρχίσει να καταρρίπτεται ο μύθος ότι μια γυναίκα μουσικός είναι κάτι ασήμαντο, ευκολοχώνευτο», έγραψε σχετικά η Κιμ Γκόρντον στο Instagram. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2022 από τις εκδόσεις White Rabbit.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)