to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:46 | 12.08.2015

Διεθνή

48ωρη εκεχειρία στη Συρία κατόπιν επίμονης μεσολάβησης Ιράν-Τουρκίας

Τα εμπόλεμα μέρη στη Συρία κήρυξαν σήμερα μια 48ωρη εκεχειρία σε δύο περιοχές της πρώτης γραμμής του μετώπου έπειτα από μια χωρίς προηγούμενο μεσολάβηση της Τουρκίας και του Ιράν, η οποία σηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση από ορισμένους από τους κύριους περιφερειακούς υποστηρικτές των αντίπαλων πλευρών.


Η κατάπαυση του πυρός σταμάτησε τις μάχες μεταξύ των ανταρτών από τη μια πλευρά και του στρατού και των λιβανέζων συμμάχων του της Χεζμπολάχ από την άλλη στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Ζαμπαντάνι καθώς και σε δύο χωριά σιιτών μουσουλμάνων στην επαρχία Ιντλίμπ.

Οι δύο περιοχές αποτελούν προπύργια της κάθε πλευράς και δέχονται άγριες επιθέσεις από την άλλη. Πηγές που πρόσκεινται στις συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται εδώ και εβδομάδες, δήλωσαν πως η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί ώστε να δοθεί χρόνος να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις που έχουν στόχο την απομάκρυνση αμάχων και μαχητών.

Τρεις αξιωματούχοι που πρόσκεινται στη Δαμασκό περιέγραψαν την εκεχειρία ως αποτέλεσμα της μεσολάβησης της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες που μάχονται εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, και του Ιράν, η υποστήριξη του οποίου υπήρξε ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του σύρου προέδρου.

Η εκεχειρία αυτή έρχεται να προστεθεί σε πρόσφατες ενδείξεις για νέες προσπάθειες στην περιοχή με στόχο να τερματισθεί το διπλωματικό αδιέξοδο στη σύγκρουση κατά την οποία έχουν σκοτωθεί 250.000 άνθρωποι και 10 εκατομμύρια έχουν μείνει άστεγοι, ενώ μεγάλες εκτάσεις της Συρίας έχουν πέσει στα χέρια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Η σύγκρουση έχει επίσης διχάσει με θρησκευτικούς όρους τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια στα οποία οι διπλωμάτες δεν έχουν σημειώσει καμιά πρόοδο προς την κατεύθυνση της ειρήνης, χώρες που υποστηρίζουν τον Άσαντ και τους αντιπάλους του συζητούν διακριτικά τρόπους για να τερματισθεί ο πόλεμος και να αντιμετωπισθεί η κοινή απειλή από το Ισλαμικό Κράτος. Όμως η τύχη του Άσαντ παραμένει ένα μείζον εμπόδιο στη νέα διπλωματική προσπάθεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ έφθασε σήμερα στη Δαμασκό και συναντήθηκε με τον Άσαντ. Επρόκειτο να συζητήσει μαζί του ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία.

Πριν από την άφιξή του, αντάρτες βομβάρδισαν την πρωτεύουσα με ρουκέτες και η κυβέρνηση εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε κοντινές θέσεις ανταρτών. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίσθηκαν από τις ρουκέτες των ανταρτών, ενώ 37 σκοτώθηκαν από τις κυβερνητικές αεροπορικές επιδρομές.

Πηγές σε αμφότερες τις πλευρές του εμφύλιου πολέμου είχαν πει νωρίτερα σήμερα στο Ρόιτερς πως η εκεχειρία επρόκειτο να αρχίσει στις 6 π.μ. (τοπική ώρα) και οι διαπραγματεύσεις να συνεχισθούν. Η ανταρτική οργάνωση Αχράρ αλ-Σαμ διεξήγε τις συνομιλίες από την πλευρά των εξεγερμένων.

"Μια κατάπαυση του πυρός άρχισε στις 6 π.μ. σήμερα για 48 ώρες ώστε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ζαμπαντάνι", μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al-Manar. "Περιλαμβάνει επίσης τα δύο χωριά αλ-Φούα και Κεφράγια στην ύπαιθρο της Ιντλίμπ".

Ο Αμπού Ουαλίντ αλ-Ζαμπαντάνι, μαχητής της Αχράρ αλ-Σαμ στο Ζαμπαντάνι, δήλωσε: "Σταματήσαμε τα πυρά. Και από τις δύο πλευρές".

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους άνοιξαν πυρ στο Ζαμαπντάνι σε μια απόπειρα να σπάσουν την κατάπαυση του πυρός, όμως άλλες ανταρτικές οργανώσεις επενέβησαν για να τους σταματήσουν.

Ενώ χρόνια διπλωματικών προσπαθειών δεν είχαν καταφέρει ως τώρα να σημειωθεί κάποια πρόοδος προς τον τερματισμό του πολέμου, υπάρχουν ενδείξεις ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει νέα ώθηση προς την κατεύθυνση αυτή μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο μήνα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)