to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

450 χρόνια από το θάνατο του Μικελάντζελο

Εζησε σ' ένα διαμέρισμα-ατελιέ στο κέντρο της Ρώμης, δίχως το παραμικρό ίχνος πλούτου. Εκεί, ανάμεσα στην πιάτσα Βενέτσια και στους Φόρι Ιμπεριάλι, σε ηλικία 88 χρόνων, πέθανε πριν από 450 χρόνια ο Μικελάντζελο Μπουοναρότι.


Το τελευταίο του έργο, που σμίλεψε όχι κατόπιν παραγγελίας αλλά πιθανότατα για να τοποθετηθεί στον τάφο του, μια Πιετά, που επί χρόνια κοσμούσε την οικία των μαρκησίων Ροντανίνι, βρίσκεται πια στο Καστέλο Φορτσέσκο του Μιλάνου. Μια επιγραφή στο υπάρχον σήμερα κτήριο της οδού Ματσέλ ντε Κόρβι θυμίζει: «Εδώ ήταν το καθαγιασμένο σπίτι όπου έζησε και πέθανε ο θείος Λεονάρντο. SPQR 1871» (Senatus Populusque Romanus-Σύγκλητος και λαός της Ρώμης). Μια επιγραφή που δεν μπορεί να κάνει αντιληπτό το μέγεθος του καλλιτέχνη που έδωσε στον κόσμο όλο αξεπέραστα αριστουργήματα όπως ο Δαυίδ και η Καπέλα Σιστίνα.

Με μια σειρά από εκδηλώσεις σ' όλη την Ιταλία τιμάται αυτή η σημαντική επέτειος, αρχίζοντας από τη Φλωρεντία, που επίσης γιορτάζει τα 450 χρόνια της Ακαδημίας των Καλών Τεχνών. Στις αίθουσές της άνοιξε ήδη για το κοινό η έκθεση «Ξαναθυμόμαστε τον Μικελάντζελο» (ώς τις 18 Μαΐου). Με αυτή πιστοποιείται το ενδιαφέρον που προκάλεσε στο παρελθόν αλλά και σήμερα σε γλύπτες, ζωγράφους και φωτογράφους το έργο του Μπουοναρότι, το οποίο «πειράζουν» αναπαράγοντάς το στις δημιουργίες τους. Ο μύθος αντανακλάται, αρχής γενομένης από τον Ντελακρουά και τον Ροντέν για να φτάσει στις φωτογραφίες του Χέλμουτ Νιούτον, του Γκαμπριέλε Μπασίλικο και της Κάντινα Χόφερ, για να περάσει στον Κορεάτη σκηνοθέτη Κιμ Κι Ντουκ που ακριβώς στην Πιετά του Μικελάντζελο αφιέρωσε τον τίτλο της ταινίας που του χάρισε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία το 2012.

Στη Φλωρεντία, πάντα στην Οικία Μπουοναρότι, από τις 18 Ιουνίου ώς τον Οκτώβρη θα ανοίξει η έκθεση «Ο Μικελάντζελο και το 1900». Τέλος, στην Γκαλερία ντέι Ουφίτσιι έγινε νέα διευθέτηση στις αίθουσες που αφορούν τον Μικελάντζελο, παρουσιάζεται δε ξανά ο στρογγυλός πίνακας που κάποτε είχε αγοραστεί από τον έμπορο Ντόνι, με θέμα την Αγία οικογένεια.

Στο Μουσείο Βαζάρι του Αρέτσο θα παρουσιαστούν σχέδια του Μικελάντζελο αλλά και μέρος της αλληλογραφίας του με τον Τζόρτσιο Βαζάρι, τον ζωγράφο, αρχιτέκτονα και ιστορικό τέχνης τον οποίο ο Μπουοναρότι είχε επηρεάσει ιδιαίτερα. Εκθέσεις προγραμματίζονται τέλος στη Ρώμη και στο Μιλάνο για τους καλοκαιρινούς μήνες και το φθινόπωρο του 2014.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)