to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:20 | 04.09.2014

Πολιτισμός

Το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου

Το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου, ένας ιδιαίτερα καταξιωμένος και αγαπητός θεσμός της πόλης των Αθηνών, φέτος θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου από την Παρασκευή 5 έως την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου.


Το Φεστιβάλ Βιβλίου, που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unicef, είναι αφιερωμένο στο λογοτεχνικό και εικαστικό έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση εικαστικών έργων του ποιητή και θα γίνει παρουσίαση του πολυσήμαντου συγγραφικού έργου του με ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Επίσης, εφέτος εγκαινιάζεται η συνεργασία του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου με το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο σε μια προσπάθεια ανανέωσης και μετεξέλιξης του Φεστιβάλ Βιβλίου σε Φεστιβάλ Πολιτισμού και φόρουμ ανοιχτού διαλόγου για όλες τις τέχνες.

Το πλέον καθιερωμένο μουσικό Φεστιβάλ «Athens Gardens Festival», που διοργανώνεται από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων του 43ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο από την Παρασκευή 12 έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, πλημμυρίζοντας τον κήπο με τη μουσική των πόλεων που θα παρασύρουν σε ζευγαρωτούς χορούς. Οι λάτρεις του βιβλίου και της μουσικής καλούνται στο Ζάππειο για να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να «χορέψουν με ένα βιβλίο στο χέρι».

Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί πληθώρα εκδηλώσεων όπως, αφιερώματα, θεατρικά αναλόγια, θεατρικό παιχνίδι για παιδιά, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ά., το πλήρες πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

Τιμώμενος ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης

Ο Νάνος Βαλαωρίτης γεννήθηκε στη Λοζάνη της Ελβετίας το 1921 και εμφανίζεται στα Γράμματα σε ηλικία μόλις 18 ετών. Το 1944 δραπετεύει απ' τη γερμανοκρατούμενη Ελλάδα για να καταλήξει στην Αίγυπτο, όπου συναντάει τον Σεφέρη και με προτροπή του οποίου μεταβαίνει στο Λονδίνο για να βοηθήσει στην ανάπτυξη λογοτεχνικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. Συναντά τους Τ.Σ. Ελιοτ, Γ.Χ. Οντεν, Ντίλαν Τόμας και εργάζεται για τον Λούις ΜακΝις στο BBC. Εκτός από τη μελέτη αγγλικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, κάνει και μεταφράσεις (στα αγγλικά) Ελλήνων μοντερνιστών ποιητών, μεταξύ των οποίων του Ελύτη και του Εμπειρίκου. Το 1947 εκδίδει την «Τιμωρία των Μάγων», την πρώτη του ποιητική συλλογή, στο Λονδίνο. Από το 1954 μέχρι το 1960 συμμετέχει στην ομάδα των σουρεαλιστών του Παρισιού.

Το 1960 επιστρέφει στην Ελλάδα, και ανάμεσα 1963 και 1967 είναι ο εκδότης και διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού «Πάλι». Επί χούντας φεύγει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, όπου έμελλε τελικά να διδάξει για πολλά χρόνια συγκριτική λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. Το 1983 βραβεύεται με το Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του «Μερικές γυναίκες», ενώ το Δεκέμβριο του 2009 του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.

i info

Αύριο στις 8 μ.μ. στο χώρο εκδηλώσεων του 43ου Φεστιβάλ Βιβλίου, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη. Στο πρώτο μέρος, υπό τον τίτλο «Το πανδαιμόνιο του Νάνου Βαλαωρίτη», θα πραγματοποιηθεί σύντομη αναφορά στα εικαστικά πεπραγμένα και οπτικά ανάλεκτα του Νάνου Βαλαωρίτη από την επιμελήτρια και ιστορικό τέχνης κυρία Νάντια Αργυροπούλου, ενώ στο δεύτερο μέρος ο Νάνος Βαλαωρίτης συζητά με τον δημοσιογράφο Γιάννη Ν. Μπασκόζο για την ποίηση, τα νεωτεριστικά ρεύματα, τους συγγραφείς που γνώρισε και τον σημάδεψαν, τη δημιουργικότητα στη συγγραφή και στη ζωγραφική, την κριτική και την κρίση.

Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο: 18.00-23.00, Κυριακή ανοιχτά όλη την ημέρα, 10.30-23.00.

tags: βιβλίο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)