to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:52 | 21.11.2019

Κοινωνία

435 πρόσφυγες πέρασαν την Τετάρτη το Αιγαίο

225 μετανάστες και πρόσφυγες διασώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό στη θάλασσα, ενώ 210 αποβιβάστηκαν με λέμβους σε ακτές των νησιών του Αιγαίου


(Στη φωτ.: προσφυγική λέμβος ημι-διαλυμένη στην παραλία Γρίδια της Χίου - η φωτ. από τη σελίδα της ανθρωπιστικής οργάνωσης SMH που παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στη Χίο)

Στη διάσωση και περισυλλογή 225 μεταναστών και προσφύγων, σε πέντε διαφορετικά περιστατικά που έλαβαν χώρα σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή.  Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού τα περιστατικά αυτά σημειώθηκαν σε θαλάσσιες περιοχές των νησιών Σαμοθράκης, Λέσβου και Κω.

Άλλοι 210 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το τελευταίο 24ωρο με λέμβους σε πέντε διαφορετικά περιστατικά που έλαβαν χώρα στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία και Κρήτη.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες το Λιμενικό, άγνωστο γιατί, έχει σταματήσει να προσμετρά συνολικά τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά και τους διαχωρίζει ανάμεσα σε εκείνους που το ίδιο περισυνέλλεξε στη θάλασσα και σε εκείνους που οι λέμβοι τους δεν έγιναν αντιληπτές όσο έπλεαν και αποβιβάστηκαν στη στεριά με ίδιες δυνάμεις.

Η κατάσταση στα νησιά,

Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση της 19/11, την Τρίτη στη Μόρια της Λέσβου διέμεναν 15.600 πρόσφυγες, στη ΒΙΑΛ της Χίου 5.430, 6.800 στη Σάμο, 2.280 στη Λέρο και 4.000 στην Κω - που σημαίνει ότι όλα τα ΚΥΤ στα νησιά έχουν πολλαπλάσιους ανθρώπους απ' όσους μπορούν θεωρητικά να στεγάσουν.

Παράλληλα, οι μεταφορές από τα νησιά γίνονται με το σταγονόμετρο: σήμερα, Πέμπτη 21/11, στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέρθηκαν μόλις 33 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και ένας από τη Χίο με το «Διαγόρας», ενώ στις 11.10 φτάνει το "Blue Star patmos" μεταφέροντας 22 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 2 από τη Ρόδο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)