to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:47 | 04.06.2017

Κοινωνία

4 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα Αθώων Παιδιών Θυμάτων Επίθεσης

H 4η Ιουνίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αντιπολεμική ημέρα, είτε πρόκειται για διακρατικούς πολέμους, είτε για πολέμους εντός συνόρων, όπως συμβαίνει στη Συρία.


Σήμερα ο κόσμος τιμά τη Διεθνή Ημέρα των αθώων παιδιών-θυμάτων βιας. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1982 προς τη μνήμη των παιδιών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου τα οποία έγιναν θύματα της επιδρομής της ισραηλινής αεροπορίας εναντίον της Βυρητού στα χρόνια του λιβανικού πολέμου. Τότε σκοτώθηκαν πάνω από 60 παιδιά.

Το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) τιμάει και την Διεθνή Ημέρα Αθώων Παιδιών Θυμάτων Επίθεσης ή στα αγγλικά International Day of Innocent Children Victims of Aggression. Το Aggression μεταφράζεται σε επίθεση αλλά και πόλεμος. Άρα, η 4η Ιουνίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αντιπολεμική ημέρα, είτε πρόκειται για διακρατικούς πολέμους, είτε για πολέμους εντός συνόρων, όπως συμβαίνει στη Συρία. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά είναι τα μεγάλα θύματα των πολέμων, που στις σημερινές συνθήκες στρέφονται κυρίως εναντίον αμάχων. Άκρως διδακτική η εδώ και 6 χρόνια συνεχιζόμενη συριακή τραγωδία. Όμως, δεν πρόκειται μόνο για τα νεκρά και ακρωτηριασμένα παιδιά των πολέμων, αλλά και για τα ξεριζωμένα από τις εστίες και χωρισμένα βίαια από τις οικογένειες τους.

Υποδεχόμενη χιλιάδες πρόσφυγες, η χώρα μας αναλαμβάνει την προστασία και πολλών ασυνόδευτων παιδιών. Πρόκειται για μια κατηγορία προσφύγων για την οποία θα έπρεπε όλη η Ευρώπη να δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία και να ανοίξει τα σύνορά της σε αυτά τα παιδιά, αλλά και να μεριμνήσει και για την επανένωση οικογενειών.

Ελπιδοφόρο βήμα από την πλευρά της Ελλάδας αποτελεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση φρόντισε να γίνουν δεκτά στα σχολεία εκατοντάδες προσφυγόπουλα, κόντρα στις προκαταλήψεις τοπικών παραγόντων και στην αντίθεση της ακροδεξιάς σ’ αυτό το μέτρο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)