to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

4 χρόνια ΒΙΟΜΕ: Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, οι αγώνες μένουν

Τέσσερα χρόνια συμπλήρωσε το εγχείρημα αυτοδιαχείρισης της ΒΙΟΜΕ, τέσσερα χρόνια που πέρασαν σαν νερό μιας και οι εργαζόμενοι δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται για να αποδείξουν σε όλους τους εργαζόμενους ότι το εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης είναι μια απάντηση στο τι κάνει κανείς όταν μια ωραία πρωία διαπιστώνει ότι το αφεντικό του τον εγκατέλειψε.


Κατάφεραν να αποδείξουν ότι συνιστά αυταπάτη πως εν μέσω οικονομικής κρίσης ακόμη όμως και αν αυτή «ξεπεραστεί» θα υπάρξει μια ανεκτή και βιώσιμη προς όφελος των εργαζομένων σχέση με το κεφάλαιο. Όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση της ΒΙΟΜΕ αυτό θα ψάχνει πάντα τρόπους να συσσωρεύει κέρδος ακόμη και μέσα από τα κουφάρια της αποτυχίας του αδιαφορώντας ακόμη και για την επιβίωση των εργαζομένων. 
 
Το πρωτότυπο εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ συνεχίζεται εδώ και 4 χρόνια με τους εργαζόμενους να καταφέρνουν να λειτουργούν ακόμη σε μια ημινόμιμη κατάσταση παράγοντας οικολογικά καθαριστικά.
 
Σύμφωνα με τον Μάκη Αναγνώστου, προστέθηκαν άλλα έξι καινούρια προϊόντα στην παραγωγή οικολογικών καθαριστών τα οποία πλέον διακινούνται σε ένα ευρύ δίκτυο καταναλωτών ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η παραγωγή κόλλας (το προϊόν που παρήγαγε το εργοστάσιο πριν εγκαταλειφθεί από τους εργοδότες τους) με αυτοχρηματοδότηση των πρώτων υλών. 
 
« Καθημερινά βελτιώνουμε τα προϊόντα μας ενώ πλέον υπάρχει πρατήριο πώλησης στην Αθήνα όπου κανείς μπορεί να προμηθευτεί τα προϊόντα μας αλλά και διαδικτυακός ιστότοπος (viomecoop.com) όπου μπορούν οι αλληλέγγυοι και υποστηρικτές μας να τα παραγγείλουν από το σπίτι τους» σημειώνει ο Μ. Αναγνώστου στο stokokkino.gr
 
Οι εργαζόμενοι δεν ζήτησαν ποτέ ΕΣΠΑ, ούτε χρήματα από το κράτος το μόνο που απαιτούν είναι να λυθεί το πρόβλημα με τη νόμιμη λειτουργία του εργοστασίου και συγκεκριμένα να εξαιρεθούν τα οικόπεδα που βρίσκεται το εργοστάσιο από τους πλειστηριασμούς που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο η σύνδικος της πτωχευμένης μητρικής εταιρείας ΦΙΛΚΕΡΑΜ, και να διευκολυνθεί η έναρξη της προηγούμενης παραγωγής για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό, ζητούν να ισχύει για το σύνολο των εγκαταλελειμμένων εργοστασίων που οι εργαζόμενοι θέλουν να τα λειτουργήσουν. 
 
«Ζητάμε την απρόσκοπτη νόμιμη λειτουργία του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ με την εξαίρεση των οικοπέδων που βρίσκεται το εργοστάσιο και την παραχώρηση στην συνεργατική εργαζομένων για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.  Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει. Οι κυβερνώντες έχουν δυστυχώς αντιμετωπίσει με ελαφρότητα τα αιτήματά μας την στιγμή που  ένα οικόπεδο όπου στεγάζονται οι  αποθήκες εξαιρέθηκε από τον πλειστηριασμό ακόμη επί Νέας Δημοκρατίας και το οποίο ζητούμε ακόμη να μας αποδοθεί για την αδειοδότηση της παραγωγής των φυσικών και οικολογικών προϊόντων» τονίζει ο Μ. Αναγνώστου επισημαίνοντας ότι «Παρά το γεγονός ότι εργαζόμαστε σε μια ημινόμιμη κατάσταση καταφέραμε να αυξήσουμε τον τζίρο κατά 28% εν καιρώ κρίσης και ενώ άλλα εργοστάσια μειώνουν τον κύκλο εργασιών τους και απολύουν εργαζόμενους». 
 
«Συμπεραίνουμε, έτσι, ότι εφόσον βρισκόμαστε πέντε χρόνια εν λειτουργία από τότε που μας εγκατέλειψε ο εργοδότης μας με έξι κυβερνήσεις να έχουν πέσει, αυτό σημαίνει ότι οι εργάτες τα καταφέρνουμε καλύτερα  όταν βάζουμε στόχους ακόμα και από τους κυβερνώντες» καταλήγει ο Μ. Αναγνώστου.
 
Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε πανελλαδικό διήμερο εκδηλώσεων για τα 4 χρόνια της ΒΙΟΜΕ στο οποίο συμμετείχε πλήθος πολιτών και αλληλέγγυων στο εγχείρημα. Συγκεκριμένα το Σάββατο έγινε η πανελλαδική συνέλευση των  υποστηρικτών και των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η πορεία του εγχειρήματος, το πολιτικό πρόταγμα της αυτοδιαχείρισης  και οι πωλήσεις των προϊόντων (καθαριστικών ΒΙΟΜΕ). Το πολιτικό σκέλος της αυτοδιαχείρισης θεωρείται αλληλένδετο με αυτό της παραγωγής και των πωλήσεων των οικολογικών καθαριστικών.
 
Στο διήμερο αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η ακόμη πιο βαθιά σύνδεση του αγώνα της ΒΙΟΜΕ με τον αγώνα της Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις χρυσού και τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ θα βρίσκονται στο πλευρό των κατοίκων της Χαλκιδικής που δικάζονται στις 13 Μαρτίου ενώ όπως κάθε Τετάρτη δίνουν το παρών στα δικαστήρια για την αποτροπή πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών. Επιπλέον τον επόμενο χρόνο οι εκδηλώσεις θα εστιάσουν στο εργατικό ιατρείο που βρίσκεται εντός του εργοστασίου και συμπληρώνει ήδη ένα χρόνο ζωής. 

Ακούστε εδώ τα όσα είπε ο Μ. Αναγνώστου στον ρ/σ Στο Κόκκινο και στον Διονύση Ελευθεράτο
tags: ΒΙΟΜΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)