to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:49 | 15.07.2016

Πολιτισμός

3η Αλληλέγγυα Μέρα στο Ίλιον: Μια πολύχρωμη γιορτή για την Ραδιοφωνία (φωτογραφίες)

Το φετινό φεστιβάλ είχε στόχο να γνωρίσει ο κόσμος την περιοχή της Ραδιοφωνίας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα, αλλά και να ανοίξει ο φάκελος του πάγιου αιτήματος των κατοίκων του Ιλίου για την αξιοποίηση του χώρου των παλιών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ και την δημιουργία Πάρκου-Μουσείου για την ιστορία της ελληνικής ραδιοφωνίας


Η δημοτική κίνηση Αλληλέγγυα Πόλη, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016, για 3η συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ «Αλληλέγγυα Μέρα».

Το φετινό φεστιβάλ, είχε θεματική την Ραδιοφωνία και πραγματοποιήθηκε στην ομώνυμη περιοχή, μία γειτονιά στα περίχωρα του Ιλίου. Στόχο είχε να γνωρίσει ο κόσμος την περιοχή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα, αλλά και να ανοίξει ο φάκελος του πάγιου αιτήματος των κατοίκων της πόλης του Ιλίου για την αξιοποίηση του χώρου των παλιών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ και την δημιουργία Πάρκου-Μουσείου για την ιστορία της ελληνικής ραδιοφωνίας.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-συζήτηση. Θέμα της εκδήλωσης, «Η ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου και η ανάγκη για δημιουργία Μουσείου – Πάρκου Ραδιοφωνίας στο χώρο των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στο Ίλιον» και καλεσμένοι ομιλητές/τριες ήταν οι: Εύη Αποστολάκη, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αττικής, ο Παναγιώτης Σκούτας, Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Επικρατείας και ο Χρυσόστομος Λουκάς, δημοσιογράφος του ρ/σ «Στο Κόκκινο - 105,5».

Τη συζήτηση άνοιξε ο Κώστας Κάβουρας, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης, «Αλληλέγγυα Πόλη», κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή για τις εγκαταστάσεις της  ΕΡΤ, επισημαίνοντας το πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού αυτού χώρου της πόλης προς όφελος των πολιτών.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αττικής, Εύη Αποστολάκη, αναφέρθηκε στην σημασία διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της ανάδειξης της τοπικής ιστορίας μέσα από την αξιοποίηση τέτοιων χώρων, ενώ επεσήμανε πως η Περιφέρεια Αττικής στέκεται αρωγός σε αυτές τις προσπάθειες.

Ο Χρυσόστομος Λουκάς, από την σκοπιά του δημοσιογράφου, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός χώρου που θα στεγάσει την ιστορία του Ελληνικού Ραδιοφώνου, ενός χώρου όπου θα προβάλλεται το πλούσιο έργο παλιών και νεότερων ραδιοφωνικών σταθμών. Παράλληλα, συνέκρινε την συγκεκριμένη πρόταση με ανάλογα πολιτιστικά εγχειρήματα που έχουν επιχειρηθεί στο εξωτερικό.

Απ’ την μεριά του ο Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Επικρατείας, Παναγιώτης Σκούτας, αναφέρθηκε στην σημασία της ενημέρωσης, την ανάγκη για σωστή πληροφόρηση, την συμβολή της ΕΡΤ διαχρονικά σ’ αυτήν την υπόθεση, ενώ εξέφρασε την βούληση της κυβέρνησης για την διάσωση και την ανάδειξη του συγκεκριμένου ιστορικού χώρου και τη βεβαιότητα πως οι όποιες δυσκολίες που εμφανίζονται θα ξεπεραστούν σύντομα.

Χαιρετισμούς απευθύναν και οι παρευρισκόμενοι Δήμαρχοι Αιγάλεω και Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Δημήτρης Μπίρμπας και Νίκος Σαράντης αντίστοιχα, τονίζοντας την σημασία της πρωτοβουλίας αυτής ενώ αναγνώρισαν πως πρόκειται για μια διαχρονική διεκδίκηση που αφορά ολόκληρη την Δυτική Αθήνα.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πληθώρα κόσμου, ανάμεσα τους οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αττικής, Τασία Στεφανοπούλου και Νικολέττα Δανιά, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιλίου, Χρήστος Μπατσής, Σούλης Τσακανίκας, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Φώτης Μαρκόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αφροδίτη Μπιζά, ο Δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου, Στέφανος Παπαδόπουλος και ο Δημοτικός Σύμβουλος Βύρωνα, Αντώνης Γεωργαντάς. Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την άμεση αξιοποίηση αυτού του υψίστης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας χώρου.

Στο χώρο του φεστιβάλ φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας με βασικές θεματικές: το θέατρο στο Ραδιόφωνο, μία ιδιαίτερη μορφή τέχνης που αγκάλιασε κυρίως η κρατική ραδιοφωνία από την έναρξη της λειτουργίας της, εξώφυλλα του περιοδικού «Ραδιοπρόγραμμα» από το 1950 και εξής, καθώς και φωτογραφίες που αφορούν σε σημαντικές ιστορικές στιγμές του ελληνικού ραδιοφώνου, από τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό μέχρι και την περίοδο της μεταπολίτευσης.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο βιβλιοπωλείο του φεστιβάλ που φιλοξένησε τις Εκδόσεις Συναδέλφων, να προμηθευτούν προϊόντα από τη Συνεργατική ΒΙΟΜΕ, αλλά και του Συνεταιρισμού για την Αλληλέγγυα Οικονομία «Συν-Άλλοις», δείχνοντας και αυτή τη φορά τη στήριξή τους σε εγχειρήματα αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας αλλά και στο πρώτο ουσιαστικό αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ.

Την Αλληλέγγυα Μέρα για ακόμη μία χρονιά, στήριξαν οι Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Ιλίου, και συγκεκριμένα η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Ιλίου, το Αλληλέγγυο Κοινωνικό Φαρμακείο Ιλίου και ο πολυχώρος αλληλεγγύης και πολιτισμού «Ομπρέλα». Παράλληλα, διανέμονταν το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Σπούτνικ – out of the box», ένα εγχείρημα από νέους για νέους, με ανοιχτούς ορίζοντες αλλά πολιτική τοποθέτηση και κοινωνική ευαισθησία.

Σε περίοπτη θέση προβαλλόταν συνεχώς η ταινία – ντοκιμαντέρ «Εδώ Αθήναι...», του Ρούσσου Κούνδουρου, γυρισμένο το 1959, με θέμα τη λειτουργία και την προσφορά του Ελληνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας ΕΙΡ. Στην ταινία γίνεται μια σύντομη παρουσίαση των κτιριακών εγκαταστάσεων, του τρόπου παραγωγής των εκπομπών και της ροής του ημερήσιου ραδιοφωνικού προγράμματος, του τεχνικού εξοπλισμού των Κέντρων Εκπομπής των Λιοσίων και του Μπογιατίου και του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΙΡ.

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τον Δημήτρη Καρρά και τους μουσικούς Κατερίνα Τεπελένα και Κώστα Πλατανία, σε εναλλακτικούς ρυθμούς, χαρίζοντας στους παρευρισκόμενους όμορφες στιγμές με τα τραγούδια τους. Αξίζει να σημειωθεί πως απ’ την πρώτη στιγμή, ο Δημήτρης Καρράς δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα του φεστιβάλ, δέχτηκε να συμμετάσχει σε αυτό αφιλοκερδώς.

Έκπληξη για το μουσικό μέρος της βραδιάς αποτέλεσε και η σύντομη εμφάνιση της διεθνούς φήμης Αργεντίνας τραγουδίστριας τάνγκο, Patricia Malanca, η οποία βρισκόταν στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους και πληροφορήθηκε για το φεστιβάλ, βρέθηκε στο Ίλιον, και παρουσίασε ένα μικρό μέρος από τη μουσική της. Η Patricia Malanca είναι μία καλλιτέχνης με κοινωνική ευαισθησία και κινηματική δράση για τα δικαιώματα των γυναικών, κι όχι μόνο στην χώρα της. Δήλωσε την αλληλεγγύη της και την συμπαράστασή της στον ελληνικό λαό, ενώ τόνισε πως οι δύο λαοί (Ελλήνων – Αργεντινών) έχουν πολλά κοινά βιώματα και ομοιότητες.

Να σημειωθεί ότι η διοργάνωση του φεστιβάλ, όλες οι βασικές διαδικασίες από  το στήσιμο ως την διεξαγωγή του, είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς που στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά των μελών και των φίλων της δημοτικής κίνησης Ιλίου «Αλληλέγγυα Πόλη».

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ ευχαριστούν θερμά όλους τους ομιλητές, τους μουσικούς, τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και τις συλλογικότητες που συμμετείχαν φέτος, τον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού και την Ένωση Κρητών Ιλίου για τον εξοπλισμό που παραχώρησαν για να στηθεί ο χώρος του φεστιβάλ, τον ρ/σ «Στο Κόκκινο – 105,5» και την εφημερίδα «Αυγή» που στήριξαν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της «Αλληλέγγυας Μέρας», αλλά κυρίως τους πολίτες που τίμησαν με τη μαζική τους παρουσία την διοργάνωση.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)