to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:44 | 17.09.2020

Κοινωνία

ΕΟΔΥ: 359 νέα κρούσματα την Πέμπτη, εννιά θάνατοι και 69 οι διασωληνωμένοι

359 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο ΕΟΔΥ, με τα 212 να εντοπίζονται στην Αττική - Β. Κικίλιας: «Οι ασυμπτωματικοί και η υπερκινητικότητά τους, όπως και οι νέοι άνθρωποι, δυστυχώς βοήθησαν στην υπέρμετρη μετάδοση του ιού»


Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα 359 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.400, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες. Τα 2.500 (17,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 6.070 (42,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 Εξήντα εννέα ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Οι 21 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 87,0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 178 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 325 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από αυτούς οι 121 (37,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 78 έτη και το 96,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική κατανομή των 359 νέων κρουσμάτων κορονοϊού - Τα 212 στην Αττική

Σήμερα, δηλώθηκαν 359 επιπλέον κρούσματα εκ των οποίων τα 322 είναι εγχώρια. Τα 21 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικότερα:

- 36 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 1 κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

- 212 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 5 συνδέονται με το ΚΥΤ Μόριας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

- 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Κικίλιας: «Οι ασυμπτωματικοί και η υπερκινητικότητά τους, όπως και οι νέοι άνθρωποι, δυστυχώς βοήθησαν στην υπέρμετρη μετάδοση του ιού»

"Όταν τα μέτρα δεν εφαρμόζονται επαρκώς ή κάποιοι πιστεύουν ότι η ανθρώπινη ζωή είναι παιχνίδι - δεν είναι καθόλου παιχνίδι η ανθρώπινη ζωή - όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία χειροτερεύουν, τότε υπάρχει ανάγκη για άλλα μέτρα. Και αυτή τη στιγμή τα πράγματα χειροτερεύουν στην Αττική, υπάρχει πίεση στην Αττική". Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Σημειώνεται ότι σήμερα κατεγράφησαν 212 κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Αττικής σε σύνολο 359 νέων κρουσμάτων.

Όπως είπε ο υπουργός όσο επιδεινώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι δείκτες, τόσο πιο πολύ συζητείται στην Επιτροπή Επιδημιολόγων-Λοιμωξιολόγων, η περίπτωση να χρειαστούν και άλλα μέτρα. Μίλησε για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας τα οποία έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο εξαγγέλλω τα μέτρα, είναι και πώς εφαρμόζονται και αν τηρούνται. «Είναι μια ομαδική προσπάθεια, μία συνολική προσπάθεια. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι κορυφαία και όλοι πρέπει να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, τις ευπαθείς ομάδες, τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, αυτούς οι οποίοι κινδυνεύουν πιο πολύ απ' όλους».

«Σχέδιο αύξησης των κλινών ΜΕΘ-Covid στην Αττική»

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε σε σχέδιο αύξησης των κλινών ΜΕΘ Covid στην Αττική, όπου σήμερα υπάρχουν 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, 53 κατειλημμένες και 22 κενές, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα. «Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες μία - δύο ημέρες, για 40 επιπλέον κλίνες που θα καλύπτουν την Αττική: 12 στο Σωτηρία, 12 στο Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο Αττικό, 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία, 6 στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και συνεχίζουμε», είπε.

«Τέσσερις παραδοχές σχετικά με τον κορονοϊό»:

Όπως είπε ο υπουργός έχουμε τέσσερις παραδοχές, σχετικά με τον κορονοϊό, δύο αρνητικές και δύο θετικές. Οι αρνητικές είναι ότι αποδείχθηκε το καλοκαίρι πως ο ιός δεν είναι εποχικός και άρα δεν είδαμε ύφεση. Αντιθέτως, σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου είδαμε αύξηση τους θερινούς μήνες και πολλαπλά προβλήματα. Δεύτερον, ότι οι ασυμπτωματικοί και η υπερκινητικότητά τους, όπως και οι νέοι άνθρωποι, δυστυχώς βοήθησαν στην υπέρμετρη μετάδοση του ιού.

Οι δύο θετικές παραδοχές είναι ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να υπάρξει εμβόλιο για τον κορονοϊό. Και δεύτερον, ότι πλέον οι υγειονομικοί μας, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι επιστήμονές μας, έχουν εμπειρία και γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν τον ιό.

Σε αυξημένη ετοιμότητα το ΕΣΥ για τον μεσογειακό κυκλώνα

Ο υπουργός υγείας Β. Κικίλας τόνισε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα. «Έχω συνομιλήσει με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και έχω δώσει εντολή να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ, τα Νοσοκομεία μας και τα Κέντρα Υγείας στη Δυτική Ελλάδα. Ελπίζουμε να μην υπάρχει πρόβλημα, αλλά είμαστε έτοιμοι», κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)