to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:09 | 15.01.2021

Κοινωνία

34 ακόμα νεκροί από κορωνοϊό - Σταθερά τα κρούσματα, ελαφριά μείωση στους διασωληνωμένους

610 τα νέα κρούσματα, 319 οι διασωληνωμένοι σήμερα Παρασκευή 15 Ιανουαρίου - Άρση πρόσθετων μέτρων για Ελευσίνα, Κοζάνη και Βόιο - Σκληρό lockdown στον δήμο Αχαρνών


610 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας ανακοίνωσε την Παρασκευή 15/1/21 ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 147.860, εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.709 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45.140 (63,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

319 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 223 (69.9%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1.019 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 34 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.421 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.203 (59,1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τι ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Την άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στους δήμους Ελευσίνας, Κοζάνης (-πλην της Δημοτικής Κοινότητας Κρόκου-) και Βοΐου -πλην της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας, και την λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στο δήμο Αχαρνών της Αττικής, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Όπως είπε, όσον αφορά τη Δυτική Αττική, τα επιπλέον μέτρα αίρονται για το δήμο Ελευσίνας, όπου παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου, ενώ για τον δήμο Ασπροπύργου όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 102 ενεργά κρούσματα με 188 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή αποφάσισε τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων για το δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, καθώς αυτή τη στιγμή εντοπίζονται 166 ενεργά κρούσματα και 242 στενές επαφές σε καραντίνα.

Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η Επιτροπή αποφάσισε τη άρση των μέτρων στο δήμο Κοζάνης, και στο δήμο Βοΐου λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας των περιοχών αυτών.

Στην περίπτωση του Κρόκου και της Σιάτιστας, καθώς και του δήμου Εορδαίας τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, καθώς αυτή τη στιγμή ο δήμος Εορδαίας έχει 104 ενεργά κρούσματα με 196 στενές επαφές, ενώ ο Κρόκος 31 ενεργά κρούσματα σε σύνολο 2.977 κατοίκων (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή) και 35 στενές επαφές και η Σιάτιστα 19 ενεργά κρούσματα και 34 στενές επαφές.

Σχετικά με τις Τοπικές Κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπίου του δήμου Αρριανών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, την Τοπική Κοινότητα Σπερχειάδας του δήμου Μακρακώμης, αλλά και την Τοπική Κοινότητα Κέλλης του δήμου Αμυνταίου Φλώρινας αποφασίστηκε η άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, καθώς στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Τέλος, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου για την Τοπική Κοινότητα Ανθήλης του δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του δήμου Σητείας Λασιθίου, στη νήσο Κάλυμνο, στο δήμο Σπάρτης και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου και Αργολίδας. Τα ενεργά κρούσματα στην Ανθήλη είναι 16, στο Παλαίκαστρο 18, στην Κάλυμνο 25 και η ιχνηλάτηση έχει εντοπίσει 74 στενές επαφές τους, στο Δήμο Σπάρτης υπάρχουν 48 ενεργά κρούσματα με 103 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό, στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας 139 ενεργά κρούσματα με 225 στενές επαφές, στην Λέσβο 101 ενεργά κρούσματα με 199 στενές επαφές και στην Αργολίδα 57 ενεργά κρούσματα με 169 στενές επαφές.

Η κατανομή των  κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε στις 15/1/21 ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

20 κρούσματα  στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

23 κρούσματα  στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών 

25 κρούσματα  στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών 

21 κρούσματα  στην ΠΕ  Δυτικής Αττικής

43 κρούσματα  στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

10 κρούσματα  στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών 

41 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

77 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

1 κρούσμα στην Π.Ε Αρκαδίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

13 κρούσματα στην Π.Ε.  Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας 

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

8 κρούσματα στην Π.Ε Ηρακλείου

2 κρούσμα στην Π.Ε Θάσου

2 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

7 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε.  Καλύμνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε Κέρκυρας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

14 κρούσματα στην Π.Ε  Κοζάνης

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας 

3 κρούσματα στην Π.Ε.  Λασιθίου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

4 κρούσμα στην Π.Ε.Νήσων

4 κρούσματα  στην Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσματα στην Π.Ε.  Πέλλας

7 κρούσματα  στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου   

6 κρούσματα   στην Π.Ε Ροδόπης

22 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε Σποράδων

15 κρούσματα  στην Π.Ε.  Τρικάλων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

12 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

4 κρούσματα στην Π.Ε.  Χανίων

34 κρούσματα υπό διερεύνηση

Σταθερός ο αριθμός των κρουσμάτων στην επικράτεια με αυξομειώσεις στην Αττική

Στην επικράτεια ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών είναι 650 κρούσματα ανά ημέρα. Ίσως να μπορέσουμε να χαμογελάσουμε κάτω από την μάσκα μας, καθώς δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά δεν επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι κάτοικοι της Αττικής καθώς, παρατηρείται ελαφρά αύξηση των κρουσμάτων. Συγκεντρώνονται περισσότερα από 2.500 ενεργά κρούσματα, δηλαδή ένας στους τρεις ασθενείς με covid-19, όπως είπε, διαμένει στην Αττική και ιδιαίτερα ανησυχεί η Δυτική Αττική και ο Κεντρικός Τομέας. Ο δείκτης Rt στην Αττική είναι 0,91 και σημαντικά χαμηλότερος στην Β.Ελλάδα. Η πληρότητα ΜΕΘ στην επικράτεια είναι 55% και στην Θεσσαλονίκη 61%.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών έχει μειωθεί και υπολογίζεται στους 1.700 ασθενείς, ενώ ο μέσος αριθμός ανά ημέρα ήταν 130, υποδιπλάσιος από αυτόν που είχαμε πριν από ένα μήνα.

Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται σε μεμονωμένες περιοχές λόγω μικρών συρροών σε εργασιακούς χώρους ή λόγω οικογενειακών συγκεντρώσεων κατά την διάρκεια των εορτών, που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μην οδηγηθούμε σε έκρηξη κρουσμάτων. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη, είπε χαρακτηριστικά.

Για ήπιες αυξομειώσεις στην Αττική έκανε λόγο κατά την τοποθέτησή του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι βελτιωμένος καθώς και η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων. Το σύστημα υγείας εξακολουθείς να αποσυμφορείται αν και με αργό ρυθμό, είπε ο καθηγητής. Αναφέρθηκε επίσης στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, λέγοντας ότι το στοίχημα είναι μεγάλο και όλα θα κριθούν από την τήρηση των μέτρων προστασίας. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στην ορθή χρήση μάσκας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)