to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:05 | 04.04.2019

Πολιτική

Για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 προτείνουν τους Τσίπρα και Ζάεφ 33 ευρωβουλευτές

Τριάντα τρεις ευρωβουλευτές από όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα προτείνουν τους Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 - "Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ., που συνεχίζουν να τον κατηγορούν για «επιζήμια συμφωνία» και «συναλλαγή», άραγε πού τοποθετούνται μέσα στο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα;", το ερώτημα του ΣΥΡΙΖΑ


Με επιστολή τους προς το Νορβηγικό Ινστιτούτο των Βραβείων Νόμπελ, 33 Ευρωβουλευτές από 16 κράτη μέλη της ΕΕ και από 6 πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - πλην ακροδεξιάς (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, ΕΛΚ, Συντηρητικοί, Φιλελεύθεροι), στηρίζουν την Υποψηφιότητα των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Η επιστολή, την οποία συνυπογράφουν και οι τρεις Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα, υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Τυνήσιας κατόχου του Νόμπελ Ειρήνης, Ουιντέντ Μπουχαμάουι, η οποία, με αφορμή την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μοντέλο διαλόγου και ειρηνικής επίλυσης διαφορών, είχε προτείνει για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι υπογράφοντες «λαμβάνοντας υπόψη τις περίπλοκες, εθνικά φορτισμένες ή ακόμα και ανεπίλυτες διαφορές στην πολύπαθη από τους πολέμους, περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, (...) αμφότεροι οι Πρωθυπουργοί, έκαναν αυτό το βήμα προς τα εμπρός, δεχόμενοι μεγάλη εσωτερική πίεση και οφείλεται στη δική τους ηγεσία, το ότι έφτασαν τελικά σε ένα τέτοιο θετικό αποτέλεσμα».

Η επιστολή που χαιρετίζει την υποψηφιότητα των δυο Πρωθυπουργών για το φετινό Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, καταλήγει ότι «το βραβείο αυτό θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες με εξαιρετικά πολύπλοκες εθνικές διαφορές, να ακολουθήσουν το παράδειγμά των Τσίπρα -Ζάεφ, ώστε να συμβάλουν στην ειρηνική γειτονία με αμοιβαία αναγνώριση και σεβασμό, (...) μεταφέροντας προς όλους το μήνυμα ότι το θάρρος και η προοδευτική σκέψη πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα, θα πρέπει να ανταμείβονται».

Ανακοίνωση για την πρόταση των 33 ευρωβουλευτών και τη στάση της ΝΔ εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«33 ευρωβουλευτές από όλο το δημοκρατικό φάσμα , μεταξύ των οποίων και τρεις από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, προτείνουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το Νόμπελ Ειρήνης με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ., που συνεχίζουν να τον κατηγορούν για «επιζήμια συμφωνία» και «συναλλαγή», άραγε πού τοποθετούνται μέσα  στο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα;

Σε αυτές τις ευρωεκλογές, πρώτιστο καθήκον κάθε προοδευτικού και δημοκράτη Ευρωπαίου πολίτη είναι να νικηθεί η Ακροδεξιά. Άρα, και η πατριδοκαπηλία και ο εθνολαϊκισμός και η εθνικιστική ρητορική που την τρέφουν. Και η Ν,Δ, δυστυχώς, με τη στάση της στο Μακεδονικό επέλεξε σαφώς να πάρει θέση σε αυτό το στρατόπεδο, που πρέπει να ηττηθεί προς όφελος της Ευρώπης και των αξιών της.

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή:
 

Προς: Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ
Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ

Οδός Henrik Ibsen 5
0255 Όσλο


Αξιότιμη Επιτροπή των Νόμπελ

H κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2015, κα Ουιντέντ Μπουχαμάουι, πρότεινε οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, να τιμηθούν φέτος με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Εμείς, ως Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιθυμούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα αυτή, με την παρούσα επιστολή, την οποία συνυπογράφουμε 33 Ευρωβουλευτές από έξι διαφορετικές πολιτικές ομάδες και 16 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η πρόταση της κυρίας Μπουχαμάουι συνιστά τη σωστή προσέγγιση και έχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις περίπλοκες, εθνικά φορτισμένες ή ακόμα και ανεπίλυτες διαφορές στην πολύπαθη από τους πολέμους, περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια πρωτοποριακή συμφωνία επιτυγχάνεται στην περιοχή των Βαλκανίων. Αμφότεροι οι Πρωθυπουργοί, έκαναν αυτό το βήμα προς τα εμπρός, δεχόμενοι μεγάλη εσωτερική πίεση και οφείλεται στη δική τους ηγεσία, το ότι έφτασαν τελικά σε ένα τέτοιο θετικό αποτέλεσμα. Η υποψηφιότητά τους για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μεταφέρει προς όλους το μήνυμα ότι το θάρρος και η προοδευτική σκέψη πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα, θα πρέπει να ανταμειφθούν.

Οι κάτωθι υπογράφοντες, αξιότιμη Επιτροπή, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά την επιβράβευση των επιτευγμάτων των δύο Πρωθυπουργών με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2019.
Το βραβείο αυτό θα υποστηρίξει τους Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα στη διαδικασία συμφιλίωσης και αποδοχής της συμφωνίας στις χώρες τους, ενώ θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες με εξαιρετικά πολύπλοκες εθνικές διαφορές, να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους ώστε να συμβάλουν στην ειρηνική γειτονία με αμοιβαία αναγνώριση και σεβασμό.

Με εκτίμηση.

Οι υπογράφοντες:
Δημήτρης Παπαδημούλης (GUE/NGL), Στέλιος Κούλογλου (GUE/NGL), Κωνσταντίνκα Κούνεβα (GUE/NGL), Jasenko Selimovic (ALDE), Ivo Vaigl (ALDE), Ivan Jakovcic (ALDE), Johannes Cornelis Van Baalen (ALDE), Norica Nicolai (ALDE), Ilhan Kyuchyuk (ALDE), Charles Tannock (ECR), Eduard Kukan (EPP), Antanas Guoga (EPP), Andrey Kovatchev (EPP), Michael Cramer (Greens/EFA), Bart St aes (Greens/EFA), Ernest Urtasun (Greens/EFA), Igor Soltes (Greens/EFA), Victor Bostinaru (S&D), tanja Falon (S&D), Knut Fleckenstein (S&D), Tonino Picula (S&D), Agnes Jongerius (S&D), Brando Benifei (S&D), Peter Kouroumbashev (S&D), Babette Winter (S&D), Liisa Jaakonsaari (S&D), Biljana Borzan (S&D), Clare Moody (S&D), Boris Zala (S&D), Suzanne Melior (S&D), Maurin Karine Gloanec (S&D), Arndt Kohn (S&D).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

To σχόλιο του αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, για την πρόταση των ευρωβουλευτών:

«33 ευρωβουλευτές, από 6 πολιτικές ομάδες, (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινους, ΕΛΚ, Φιλελεύθερους, Συντηρητικούς), προτείνουν Τσίπρα - Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης 2019. Η ευρύτατη στήριξη, ισχυροποιεί την πρόταση. Τιμά όχι μόνο τον Τσίπρα, αλλά και την Ελλάδα.»

Στ. Κούλογλου: Η θλιβερή εξαίρεση της ακροδεξιάς και των Ελλήνων βουλευτών της αντιπολίτευσης

«Με τη θλιβερή εξαίρεση της ακροδεξιάς και των Ελλήνων βουλευτών της αντιπολίτευσης, δεν υπάρχει ευρωβουλευτής που να μην επικροτεί τη συμφωνία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. «Ελπίζω αυτή τη φορά τα ΜΜΕ στην Ελλάδα να μην ‘θάψουν’ την είδηση, όπως έγινε με την ανάλογη, εξαιρετικής σημασίας, πρόταση του Πάπα υπέρ του Αλέξη Τσίπρα. Η βράβευση ενός Έλληνα με το Νόμπελ Ειρήνης τιμά ολόκληρη τη χώρα μας». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)