to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:34 | 23.09.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτισμός

32η Πανελλήνια Έκθεση Έργων Κρατουμένων στο Θησείο

Ξεκινά σήμερα Σάββατο η 32η Έκθεση έργων κρατουμένων & προϊόντων φυλακών στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134 στο Θησείο.


Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 19:00 μ.μ. παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρου Κοντονή και του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη.  

* Της Ειρήνης Προμπονά

Μαζί με την Έκθεση θα γίνονται παράλληλα συζητήσεις που αφορούν την ένταξη των αποφυλακισμένων, για τέχνη μέσα στη φυλακή κ.α. Η είσοδος είναι ελεύθερη 

Ο γ.γ Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης αναφέρει στο συνοδευτικό σημείωμα:

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της πολιτικής του για μια «Ανοικτή φυλακή» οργανώνει και εφέτος, για δεύτερη χρονιά, μετά τη διακοπή λειτουργίας του, τον επιτυχημένο θεσμό της έκθεσης έργων κρατουμένων.



Στην «32η Πανελλήνια Έκθεση Έργων Κρατουμένων και Προϊόντων Φυλακών», που διαρκεί από 23 Σεπτεμβρίου μέχρι 1η Οκτωβρίου 2017, εκτίθενται ατομικές δημιουργίες κρατουμένων και (συλλογικά) προϊόντα από 22 φυλακές.

 Για εννέα μέρες, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, εκτίθενται (κυρίως προς πώληση) πίνακες ζωγραφικής, χειροτεχνήματα και άλλα αντικείμενα που φτιάχτηκαν από κρατουμένους (ξυλόγλυπτα, σταχτοδοχεία, κομπολόγια, καράβια, κασέλες, συρταριέρες, κουτιά, κοσμήματα, κλειδοθήκες, αγιογραφίες, διαδραστικοί πίνακες).
Παράλληλα, πωλούνται και προϊόντα που παράγονται στις φυλακές, όπως: ελαιόλαδο, γραβιέρα, φρυγανιές, παξιμάδια, κέικ, τσουρέκια, μπουκιές από αλεύρι κριθαριού και χαρουπιού και βιολογικό αλεύρι, γλυκά κουταλιού, αρωματικά φυτά, σαπούνια και άλλα.

Τα έργα των κρατουμένων θα τεθούν στην κρίση Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία θα επιλέξει τα καλύτερα. Η επίσημη βράβευση θα γίνει στα εγκαίνια της Έκθεσης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  Σταύρο Κοντονή. Στη συνέχεια, θα αποδοθούν στους βραβευθέντες τα χρηματικά ποσά που προσέφεραν οι αθλοθέτες για τον σκοπό αυτόν.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα κατατεθούν απευθείας στους λογαριασμούς («χρημάτια») των κρατουμένων και των προϊόντων στα «κεφάλαια εργασίας κρατουμένων» για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της εργασίας των κρατουμένων και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές.

Η έκθεση έργων και προϊόντων που κατασκευάζουν οι κρατούμενοι κατά τον δύσκολο χρόνο της κράτησής τους συνδέεται με τη σταθερή πολιτική μας για την υποβοήθηση της κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακισμένων.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εργασίας που οι κρατούμενοι καταβάλλουν, αξιοποιώντας δημιουργικά τον χρόνο τους, συμβάλλει σημαντικά στον στόχο της καταπολέμησης των αποκλεισμών και της επαφής των ανθρώπων της φυλακής με την κοινωνία.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους κρατουμένους, για τη δουλειά τους, και στους εργαζομένους των Φυλακών αλλά και του Υπουργείου, για την υποστήριξή τους».

Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Ερμού 134
(σταθμός ΗΣΑΠ-Θησείο)

Η είσοδος είναι ελεύθερη


***Το έργο που κοσμεί το έντυπο υλικό της 32ης Έκθεσης προέρχεται από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας «Γεώργιος Ζουγανέλης» της Φυλακής Κορυδαλλού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)