to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

32.000 υποψήφιοι άνεργοι μετά από «επανέλεγχο»

Η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο συμβάσεις δημοσίων υπαλλήλων που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, κυρίως αυτές του «διατάγματος Παυλόπουλου».


Στην τελική της ευθεία μπαίνει η διαδικασία επανελέγχου της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε ΦΕΚ. Η διαδικασία κινείται στην κατεύθυνση της αναζήτησης υπαλλήλων προς απόλυση και εκτιμάται ότι αφορά περισσότερες από 32.000 συμβάσεις δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως μετατροπές του «διατάγματος Παυλόπουλου».

Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι με υπαιτιότητα του υπαλλήλου έγινε παράτυπα η μετατροπή της σύμβασης, ο υπάλληλος θα απολύεται αυτοδικαίως, χωρίς αποζημίωση.

Τέτοιες περιπτώσεις συνιστούν: ιδίως η τυχόν χρήση πλαστών δικαιολογητικών, η υποβολή εκ μέρους του υπαλλήλου -με την αίτησή του ή κατ' άλλον τρόπο- αναληθών ή ανακριβών στοιχείων, όταν σε αυτά στηρίχτηκε η απόφαση μετατροπής της σύμβασης, η αποσιώπηση ή απόκρυψη κρίσιμων στοιχείων, καθώς και οποιαδήποτε άλλη μη νόμιμη ενέργεια εκ μέρους του υπαλλήλου αναφορικά με τη συνδρομή των κατά περίπτωση νόμιμων προϋποθέσεων για τη μετατροπή της σύμβασης.

Διαδικασία απόλυσης

Για την αποπομπή των υπαλλήλων θα πρέπει να έχει προηγηθεί εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη πορισματική έκθεση των κλιμακίων που θα συσταθούν για τον επανέλεγχο των συμβάσεων, στα οποία θα συμμετέχουν ένας επιθεωρητής ή βοηθός επιθεωρητής από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ) και ένας υψηλόβαθμος υπάλληλος του δημόσιου τομέα, καθώς και απόφαση του ΑΣΕΠ.

Στη συνέχεια ο υπάλληλος θα κληθεί να παράσχει τυχόν συμπληρωματικές πληροφορίες ή διευκρινίσεις. Η προαναφερθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση εφαρμόζει σχετικό άρθρο (42) του ψηφισθέντος νόμου 4250/2014, ο οποίος δεν αναφέρεται σε υπαλλήλους για τους οποίους η αναγνώριση της σχέσης εργασίας ως αορίστου χρόνου έχει γίνει με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου.

Εργαζόμενοι και εκπρόσωποί τους επιμένουν στην άποψη πως η διαδικασία επανελέγχου συμβάσεων εντάσσεται στη μνημονιακή λογική της συρρίκνωσης του προσωπικού στο Δημόσιο, όπως επίσης και το νέο πλαίσιο «αξιολόγησης», η εφαρμογή του οποίου θα «τρέξει» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ιδιαίτερα «στοχοποιημένοι» από την κυβέρνηση αισθάνονται οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι προειδοποιούν ότι αναμένεται επόμενο κυβερνητικό μέτωπο κατά των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση με την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες δημοτικές αρχές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)