to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:44 | 26.09.2022

Πολιτική

32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. καταγγέλλουν το Υπουργείο Παιδείας για τα κενά στα σχολεία

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα κενά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Γενικής και Ειδικής Αγωγής, προχώρησαν 32 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.


Συγκεκριμένα, παρότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες από το πρώτο κουδούνι, εκατοντάδες είναι τα κενά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που παραμένουν ακάλυπτα. Σοβαρότερο είναι το ζήτημα για στην Ειδική Αγωγή και ιδιαίτερα αναφορικά με το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό, με τις γενικότερες ελλείψεις, ωστόσο, να είναι πολλές και σημαντικές. 

 

Στον νομό Ηρακλείου για παράδειγμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, πάνω από 270 είναι τα κενά εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην επαρχία, ιδιαίτερα μετά τις αποχωρήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών της Α’ φάσης προσλήψεων, λόγω αδυναμίας να καλύψουν το κόστος διαβίωσής τους.

 

Ειδικότερα, σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 170 κενά, τα οποία αφορούν ως επί το πλείστον σε τμήματα ένταξης και υποδοχής, στην παράλληλη στήριξη, αλλά και σε ειδικότητες όπως Εικαστικών, Φυσικής Αγωγής και Θεατρολόγων, ενώ στη Δευτεροβάθμια, τα κενά αγγίζουν τα 150, με τα περισσότερα να αφορούν σε καθηγητές Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Φιλολόγους. 

 

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «Στην πρόσφατη κοινοβουλευτική μας παρέμβαση είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο Υπουργείο Παιδείας για τις σημαντικές ελλείψεις σε Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό, η παρουσία του οποίου είναι κρίσιμη για την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και την ασφάλεια μαθητών που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες.

 

Δυστυχώς, στις ελλείψεις αυτές έρχονται να προστεθούν και τα γενικότερα κενά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Γενικής και Ειδικής Αγωγής, τα οποία δεν καλύφθηκαν με την Α’ Φάση αναπληρωτών, με αποτέλεσμα να  δημιουργείται πρόβλημα τόσο  στη μαθησιακή διαδικασία για τις μαθήτριες και τους μαθητές, όσο και στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων».

 

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές καλούν την αρμόδια Υπουργό να απαντήσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, για την άμεση κάλυψη όλων των κενών των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γενικής και Ειδικής Αγωγής, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία τους και την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών/τριών στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και πότε αναμένεται η Β’ Φάση Προσλήψεων Αναπληρωτών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)