to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:51 | 11.07.2022

Πολιτική

31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. ζητούν να αποσυρθεί η εγκύκλιος της ντροπής για εποχικά εργαζόμενους σε επισιτισμό τουρισμό

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την καταστρατήγηση εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Κ.Σ.Σ.Ε.) του Επισιτισμού, προχώρησαν 31 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας, το Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό, με το οποίο επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν θα ανεχτούν να εργάζονται άλλο σε συνθήκες γαλέρας.


Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο, το αρμόδιο Υπουργείο καταργεί το πενθήμερο (όπως προβλέπονταν στην Κ.Σ.Ε.Ε.) ανοίγοντας την κερκόπορτα να καταργούνται οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες πολλές φορές εκβιαστικές, βάζοντας ταφόπλακα στην ελπίδα 400.000 εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού να είχαν για πρώτη φορά ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας.

«Με μαεστρία η Κυβέρνηση τρία χρόνια τώρα καταργεί μέτρα προστασίας και ισχυροποίησης της θέσης των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ποδοπατώντας κεκτημένα δεκαετιών, που αποκτήθηκαν με κόπο και αγώνες. Μετά το οχτάωρο καταργείται στην πράξη και το πενθήμερο, κυρίως όμως η ΝΔ υπονομεύει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Αδιαφορώντας πλήρως για τον πολύπαθο κλάδο του επισιτισμού τουρισμού, η Κυβέρνηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο πλέον στους εργαζόμενους να εργαστούν υπό κανονικές εργασιακές συνθήκες. Οι νόμοι Χατζηδάκη, που δεν προστατεύουν τον κόσμο της εργασίας, οι χαμηλές αμοιβές και οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, χωρίς άδειες και ρεπό, αποτελούν αντικίνητρο και όχι δέλεαρ για να εργαστεί κάποιος στον κλάδο.» δήλωσε ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με τις ενέργειες τις οποίες θα προβεί.

Διαβάστε το το Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)