to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:36 | 29.11.2022

Κοινωνία

30/11: Εκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς αντιστασιακούς αναπήρους του Αλβανικού Μετώπου

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους νεκρούς αντιστασιακούς αναπήρους του Αλβανικού Μετώπου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30/11 στις 4 το απόγευμα στο νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ» στους Αμπελόκηπους, στην επέτειο των 79 χρόνων από το φονικό μπλόκο των νοσοκομείων. Σημείο συνάντησης για την εκδήλωση είναι στην οδό Τριχωνίδος 8.


Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους νεκρούς αντιστασιακούς αναπήρους του Αλβανικού Μετώπου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30/11 στις 4 το απόγευμα στο νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ» στους Αμπελόκηπους, στην επέτειο των 79 χρόνων από το φονικό μπλόκο των νοσοκομείων. Σημείο συνάντησης  για την εκδήλωση είναι στην οδό Τριχωνίδος 8.

Τα γεγονότα

Στις 30 Νοεμβρίου 1943 πραγματοποιήθηκε το πρώτο κατοχικό μπλόκο από δυνάμεις των Ταγμάτων Ασφαλείας, της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής και του Μηχανοκίνητου Τμήματος της Αστυνομίας Πόλεων. Στόχος η εκκαθάριση των νοσοκομείων από τους ανάπηρους του Αλβανικού Μετώπου, που νοσηλεύονταν σε αυτά, επειδή η πλειοψηφία τους είχε ενταχθεί στις οργανώσεις του ΕΑΜ και συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις αντιστασιακές κινητοποιήσεις (απεργίες, διαδηλώσεις κ.α.). Περίπου 1.500 ανάπηροι οδηγήθηκαν αρχικά στις φυλακές Χατζηκώνστα της οδού Πειραιώς, υπό τη διοίκηση της ελληνικής χωροφυλακής. Περίπου 250 από αυτούς παραδόθηκαν από τις ελληνικές αρχές στις γερμανικές αρχές κατοχής, μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου και εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής. Η πρώτη εκτέλεση αναπήρων του Αλβανικού μετώπου, συλληφθέντων κατά τη διάρκεια του μπλόκου των νοσοκομείων, έγινε στις 16 Δεκεμβρίου 1943 από άνδρες των ελληνικών αρχών, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Οι ελληνικές αρχές της τρίτης κυβέρνησης συνεργατών του Ιωάννη Ράλλη, με στενό συνεργάτη τον υπουργό Εσωτερικών Αναστάσιο Ταβουλάρη, προχώρησαν με δική τους πρωτοβουλία και συστηματικά στην εξόντωση των αναπήρων του Αλβανικού Μετώπου επειδή είχαν ενταχθεί στις οργανώσεις του ΕΑΜ. Αυτή είναι μια από τις πολλές ιστορίες της κατοχής, που δεν γνωρίζουμε και πρέπει επιτέλους να τις μάθουμε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)