to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:37 | 08.01.2013

Οικονομία

30.000 συντάξεις διακόπτει ο ΟΑΕΕ από 31/1

Στη διακοπή της καταβολής 30.000 συντάξεων προχωρά από τις 31 Ιανουαρίου ο ΟΑΕΕ σε ισάριθμους συνταξιούχους που δεν εμφανίστηκαν για να απογραφούν.


Ο αριθμός αυτός, ο οποίος αντιστοιχεί στο 9% του συνόλου των συνταξιούχων του Οργανισμού, ανεβάζει στις 53.895 τις συντάξεις τις οποίες θα σταματήσουν να πληρώνουν άμεσα τα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

Οι διοικητές των Tαμείων επισημαίνουν ότι οι συντάξεις θα επαναχορηγηθούν μόνο σε όσους εμφανιστούν και απογραφούν, ενώ διευκρινίζουν ότι οι φάκελοι όσων δεν έχουν απογραφεί θα εξεταστούν εκ νέου. Για όσες περιπτώσεις προκύψει θέμα παράνομης καταβολής θα κινηθούν οι διαδικασίες αναζήτησης τόσο των ευθυνών όσο και των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Στελέχη της διοίκησης του ΟΑΕΕ εκτιμούν, πάντως, ότι ο αριθμός των 30.000 ατόμων που δεν έχουν απογραφεί θα μειωθεί όταν οι δικαιούχοι διαπιστώσουν ότι δεν εισέπραξαν τις συντάξεις τους. Η απογραφή στον ΟΑΕΕ διήρκεσε δύο μήνες και μετά τη λήξη της προθεσμίας, στις 31/12/2012 δόθηκε παράταση δύο ημερών, έως την περασμένη Παρασκευή.

Χωρίς να υπολογίζονται οι 30.000 "αγνοούμενοι" συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, έχουν εντοπιστεί συνολικά 45.991 περιπτώσεις παράνομης καταβολής συντάξεων. Η ζημιά για τα Ταμεία φτάνει σύμφωνα με εκτιμήσεις στο ποσό των 4 - 5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Χθες ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κοκκόρης, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπήρων (ΚΕΠΑ) της Πύλης Αξιού και στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την επιστροφή των χρημάτων από όσους αδικαιολόγητα τα έχουν καρπωθεί και στην απονομή ευθυνών σε όσους συμμετείχαν στην παρανομία με τις καταχρηστικές συντάξεις.

Απογραφές
Το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει εντολή στα Ταμεία να ολοκληρώσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου όλες τις απογραφές, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής απογραφής των συνταξιούχων λόγω θανάτου που δεν έχει γίνει. Εκτιμάται ότι από την απογραφή και τον έλεγχο που θα διεξαχθεί θα αποκαλυφθούν και άλλες περιπτώσεις παράνομων πληρωμών κυρίως για περιπτώσεις ανθρώπων που εξακολουθούν να λαμβάνουν συντάξεις χηρείας, αν και έχουν ξαναπαντρευτεί.



Τέλος στις απογραφές θα μπει από τον Μάρτιο, οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα "Αριάδνη" για τις δημογραφικές μεταβολές (για τις γεννήσεις και τους θανάτους τα Ταμεία θα ενημερώνονται από τα ληξιαρχεία, για τους γάμους από το υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για τα σύμφωνα συμβίωσης από τους συμβολαιογράφους και για τα διαζύγια από τις δικαστικές αρχές).


Πηγή: Εθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)