to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:21 | 15.09.2012

left.gr

Διεθνή

30 χρόνια από τη σφαγή στη Σάμπρα και Σατίλα: προβολή ταινίας

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1982 οι χριστιανοί φαλαγγίτες, με την κάλυψη του ισραηλινού στρατού, βομβάρδισαν και κατόπιν εισέβαλλαν στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς της Σάμπρα και της Σατίλα στη Βηρυτό. Ακολούθησαν βιασμοί, τραυματισμοί, δολοφονίες, συλλήψεις, εξαφανίσεις άοπλων (παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων) στους χώρους των κυκλωμένων και σφραγισμένων, από τον ισραηλινό στρατό κατοχής, προσφυγικών καταυλισμών. Ο Σύλλογος Ιντιφάντα και η «Αλ Αουντα» θυμίζουν τη θλιβερή επέτειο με προβολή της ταινίας «Η Σφαγή» στις 8.30 σήμερα στο Στέκι Μεταναστών.


Με αφορμή την επέτειο 30 χρόνων από τη σφαγή στη Σάμπρα και Σατίλα, ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Ιντιφάντα και ο Σύλλογος “Αλ Άουντα – το δικαίωμα στην επιστροφή” προβάλλουν το ντοκιμαντέρ 

http://intifadagr.files.wordpress.com/2012/09/massaker_lrg.png

«Η Σφαγή» (Διάρκεια: 98΄ -
Σκηνοθεσία: Monika Borgmann, Lokman Slim, Hermann Theissen)

Μετά την πολιορκία της Βηρυττού από τον εισβολέα ισραηλινό στρατό, οι μαχητές της PLO αναγκάζονται να αποχωρήσουν με πλοία για την Τύνιδα, μεταφέροντας τον οπλισμό τους. Στους Παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς γύρω από την Βηρυττό παραμένουν άμαχοι και γυναικόπαιδα. Οι Ισραηλινοί δίνουν την άδεια στους Λιβανέζους συμμάχους τους, τους παραστρατιωτικούς Χριστιανούς Φαλαγγίτες να εισβάλουν σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς, τη Σάμπρα και τη Σατίλα.

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1982 ξεκίνησε ο πρωινός βομβαρδισμός και κατόπιν η εισβολή. Βιασμοί, τραυματισμοί, δολοφονίες, συλλήψεις, εξαφανίσεις άοπλων (παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων) στους χώρους των κυκλωμένων και σφραγισμένων, από τον ισραηλινό στρατό κατοχής, προσφυγικών καταυλισμών. Στην ταινία, έξι πρωταγωνιστές μιλούν με κρυμμένα τα πρόσωπα για την εμπλοκή τους στη σφαγή. Ομολογίες που λειτούργησαν και ψυχοθεραπευτικά. Έξι αμετανόητοι ένοχοι που περιγράφουν, παραδέχονται, δικαιολογούνται μα που δε θα ζητήσουν συγγνώμη.


Η προβολή θα γίνει σήμερα, Σάββατο 15/9   8.00 μ.μ., στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 13, Εξάρχεια).


(Στη φωτό, το εξώφυλλο του Time της 27ης Σεπτεμβρίου 1982 με θέμα ακριβώς τη σφαγή στο Λίβανο)
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)