to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:57 | 16.09.2020

Διεθνή

30 χρόνια από τη Γερμανική ενοποίηση: Μικτά συμπεράσματα από τον Επίτροπο για τα ανατολικά κρατίδια

Σε πολλούς τομείς τα ανατολικά κρατίδια έχουν φτάσει τα δυτικά 30 χρόνια μετά την επανένωση των Γερμανιών, ωστόσο, το οικονομικό χάσμα παραμένει. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η έκθεση του Επιτρόπου της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για τα ανατολικά κρατίδια Μάρκο Βάντερβιτς, είναι μάλλον νηφάλια.


  Όπως γράφει το Deutschlandfunk:

Για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η γερμανική ενότητα είναι μια διαδικασία που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η μέση οικονομική δύναμη στα ανατολικά κρατίδια βρίσκεται στο 80% του επιπέδου των δυτικών όσον αφορά το διαθέσιμο εισόδημα. Τα κρατίδια της  Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου έχουν ξεπεράσει το (φτωχότερο) δυτικό κρατίδιο Ζάαρλαντ. Ο Μάρκο Βάντερβιτς, ο Ανατολικός Επίτροπος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, λέει:

«Οι συνθήκες διαβίωσης έχουν βελτιωθεί σταθερά στα νέα ομοσπονδιακά κρατίδια. Σε πολλά θέματα δεν έχουμε πλέον μετρήσιμες διαφορές μεταξύ παλαιών και νέων κρατιδίων. Και οι διαφορές μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών, μεταξύ δομικά ασθενέστερων και δομικά ισχυρότερων περιοχών, είναι εκείνες οι οποίες κυριαρχούν όλο και περισσότερο». Για το λόγο αυτό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άλλαξε τη χρηματοδοτική της πολιτική. Συγκεκριμένα προγράμματα για τα ανατολικά κρατίδια λήγουν, η ομοσπονδιακή περιφερειακή πολιτική δεν βασίζεται πλέον σε γεωγραφικά κριτήρια, αλλά στις διαρθρωτικές αδυναμίες.

Η μετανάστευση νέων ειδικευμένων εργαζομένων έχει σταματήσει, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν δημογραφικά προβλήματα. Ο πληθυσμός στην Ανατολική Γερμανία είναι γηραιότερος από αυτόν της Δύσης και συνεχίζει να συρρικνώνεται. Το μεγαλύτερο προβληματικό κρατίδιο στο θέμα αυτό είναι η Σαξονία-Άνχαλτ. Ο Βάντερβιτς, χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, είναι πεπεισμένος ότι απαιτείται προσέλκυση μεταναστών από το εξωτερικό.

«Αυτό φυσικά απαιτεί επίσης και μια ευρύτητα πνεύματος για άνοιγμα προς τον κόσμο και μια κουλτούρα φιλοξενίας. Οι άνθρωποι πρέπει να έρθουν, οι προϋπόθεσεις υπάρχουν ώστε να πάει κανείς εκεί. Και γι 'αυτό είναι ένα θέμα που πάντα αναφέρω, δηλαδή το να εμφανίζεις τον εαυτό σου  όσο γίνεται μη ελκυστικό, τότε αυτό δεν θα συμβεί και τότε δεν θα θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη».

Ο Βάντερβιτς ανησυχεί για την κατάσταση της δημοκρατίας στα νέα ομοσπονδιακά κρατίδια - υπάρχει έλλειψη πολιτικής εκπαίδευσης. Στα νέα ομοσπονδιακά κρατίδια αυτή η εκπαίδευση παραμελήθηκε τα χρόνια μετά την ενοποίηση. Θα έπρεπε να είχαν συμβεί πολλά περισσότερα. Όχι με την έννοια «και τώρα θα σας εξηγήσουμε πώς λειτουργεί η δημοκρατία. Συζητώ τακτικά σε δημόσιες συνομιλίες και στρογγυλά τραπέζια, και εκπλήσσομαι πάρα πολύ, επειδή συναντώ πραγματικά ανθρώπους που έχουν θεμελιώδη ελλείμματα στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των πολιτικών διαδικασιών".

Επίσης, κατά το έτος 30 μετά την γερμανική ενότητα, παραμένει σημαντικό για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αντισταθεί σε όλες τις τάσεις για ωραιοποίηση και τον εξωραϊσμό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ). Η επεξεργασία της δικτατορίας του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας (SED) είναι επίσης απαραίτητη, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αναγνωρισθούν τα επιτεύγματα ζωής των πολιτών της ΛΔΓ.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)