to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:47 | 26.04.2016

Διεθνή

30 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ

Στις 26 Απριλίου 1986, με την έκρηξη του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, ολόκληρο σχεδόν το βόρειο ημισφαίριο της Γης δέχθηκε ποσότητα ραδιενέργειας 1.000 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που ακολούθησε το βομβαρδισμό της Χιροσίμα το 1945.


Ανακοίνωση του αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου για τα 30 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ:

Στις 26 Απριλίου 1986, με την έκρηξη του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, ολόκληρο σχεδόν το βόρειο ημισφαίριο της Γης δέχθηκε ποσότητα ραδιενέργειας 1.000 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που ακολούθησε το βομβαρδισμό της Χιροσίμα το 1945.

Τριάντα ολόκληρα χρόνια μετά, και ενώ οι επιπτώσεις από εκείνη την καταστροφή εξακολουθούν να υφίστανται και να επηρεάζουν την υγεία εκατομμυρίων πολιτών, το περιβάλλον και την οικονομία των χωρών που επλήγησαν, η ανθρωπότητα βιώνει τις συνέπειες νέας πυρηνικής τραγωδίας, αυτή τη φορά από την έκρηξη στους αντιδραστήρες του ιαπωνικού σταθμού της Φουκουσίμα 1, της Ιαπωνίας.

Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Ουκρανίας της Λευκορωσίας και της Ρωσίας που έχουν πληγεί περισσότερο από το ατύχημα τηρούν σιγή για τις σημερινές επιπτώσεις. Οι περιορισμένες ανακοινώσεις τους που αφορούν τις επιπτώσεις στη δεύτερη γενιά των κατοίκων τείνουν να είναι καθησυχαστικές και περιέργως (;) συμπίπτουν με τις απόψεις του Ινστιτούτου Πυρηνικής Ενέργειας με έδρα την Ουάσιγκτον, το οποίο αποτελεί ίδρυμα υποστήριξης των απόψεων της πυρηνικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με αυτό «δεν βρέθηκαν αποδείξεις αύξησης καρκίνων, μείωσης γονιμότητας και εκ γενετής παραμορφώσεων» λόγω του ατυχήματος στο Τσερνόμπυλ. Παρ’ όλα αυτά συγκρατημένες εκτιμήσεις των ειδικών γιατρών στην Ουκρανία αναφέρουν ότι τα παιδιά αυτών που ήσαν νέοι το 1986 είναι αυτά που υποφέρουν περισσότερο: έχουν πεπτικές διαταραχές, ελαττώματα κατά τη γέννηση, γενετικές ανωμαλίες, αναπνευστικά προβλήματα, καρκίνο και άλλα συμπτώματα.

Το σημαντικότερο συμπέρασμα από το ατύχημα στο Τσερνόμπυλ, που ενισχύθηκε από αυτό στη Φουκουσίμα, είναι ότι και η λεγόμενη «ειρηνική χρήση» της πυρηνικής ενέργειας είναι επισφαλής και, εν δυνάμει, εξαιρετικά επικίνδυνη! Το ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ εδώ και χρόνια υπογράμμιζε ότι πέραν των ατυχημάτων υπήρχε ο κίνδυνος τρομοκρατικού κτυπήματος εναντίον ενεργειακών πυρηνικών σταθμών. Ο κίνδυνος αυτός παραλίγο να γίνει πραγματικότητα, όχι στην φλεγόμενη Εγγύς Ανατολή, αλλά στην καρδιά της Ευρώπης στο Βέλγιο.

Νομίζουμε ότι δε χρειάζονται άλλες αποδείξεις και επιχειρήματα για τον κίνδυνο που κρύβουν οι «ειρηνικοί» ενεργειακοί πυρηνικοί σταθμοί. Ο μόνος δρόμος είναι να απαιτήσουμε ΟΛΟΙ για άλλη μια φορά:

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΩΡΑ!

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ!

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΑΚΚΟΥΓΙΟΥ!


 

ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ!

Είναι το χρέος που έχουμε στις επόμενες γενιές για να διασφαλίσουμε την ίδια τους την ύπαρξη.


 

Το Δ.Σ. του Α.Π.Μ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)