to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:43 | 03.06.2019

Διεθνή

30 χρόνια από το «επεισόδιο» της Τιενανμέν: Η Κίνα βυθίζει στη λήθη την αιματηρή καταστολή 30 χρόνια μετά

Η αιματηρή καταστολή στην Τιενανμέν, από την οποία κλείνουν αύριο ακριβώς 30 χρόνια, «ανοσοποίησε την Κίνα» έναντι της πολιτικής αναταραχής, αναφέρει σήμερα εκφράζοντας ικανοποίηση γι' αυτό μια επίσημη εφημερίδα, σ' ένα σπάνιο κύριο άρθρο αφιερωμένο σ' αυτό το θέμα που αποτελεί συνήθως ταμπού στη χώρα.


Σε κύριο άρθρο της, η αγγλόφωνη εφημερίδα Global Times, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο κυβερνών κόμμα, εκτιμά ότι «το επεισόδιο» της 4ης Ιουνίου 1989 «έχει γίνει ένα ξεχασμένο ιστορικό γεγονός» και πως αυτή ακριβώς η λήθη επέτρεψε στην Κίνα να συνεχίσει τη θεαματική οικονομική ανάπτυξή της.

«Μετά το επεισόδιο, η Κίνα κατάφερε να γίνει η δεύτερη παγκόσμια οικονομία, με ταχεία βελτίωση του βιοτικού επιπέδου», υπογραμμίζει η εφημερίδα, την ώρα που το σύνολο των άλλων μέσων ενημέρωσης τηρούν σιωπή αναφορικά με την επέτειο της σφαγής.

«Εμβολιάζοντας την κινεζική κοινωνία, το επεισόδιο της Τιενανμέν θα αυξήσει πολύ την ανοσία της Κίνας έναντι κάθε πολιτικής αναταραχής στο μέλλον», εκτιμά η εφημερίδα, το κύριο άρθρο της οποίας δεν περιλαμβανόταν στην έκδοσή της στην κινεζική γλώσσα.

Τη νύκτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου 1989, τα άρματα μάχης του κινεζικού στρατού έβαλαν ένα βίαιο τέλος σε επτά εβδομάδες διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας επικεντρωμένων γύρω από την πλατεία Τιενανμέν, την τεράστια πλατεία στην καρδιά του Πεκίνου.

Η καταστολή, που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, ακόμη και σε περισσότερους από χίλιους, παραμένει θέμα ταμπού στην Κίνα, όπου κανένας επίσημος απολογισμός για τον αριθμό των θυμάτων δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από το κομμουνιστικό καθεστώς.

«Είναι φανερό πως στη σημερινή Κίνα δεν υπάρχουν οι πολιτικές συνθήκες για να αναπαραχθεί ξαφνικά η προ τριακονταετίας εξέγερση», αναφέρεται στο κύριο άρθρο της Global Times, σύμφωνα με το οποίο η κοινωνία «πήρε τη δόση της με τις πολιτικές τραγωδίες που συνέβησαν στη Σοβιετική Ένωση, στη Γιουγκοσλαβία και σε ορισμένες αραβικές χώρες».

Από τη Σιγκαπούρη, ο κινέζος υπουργός Άμυνας, ο στρατηγός Γουέι Φενγκέ, επανέλαβε χθες, Κυριακή, την επίσημη γραμμή του καθεστώτος για την Τιενανμέν, δηλαδή ότι οι τότε αρχές έλαβαν «μια ορθή απόφαση» όταν έστειλαν τα άρματα μάχης εναντίον μιας ειρηνικής συγκέντρωσης, η οποία είχε χαρακτηρισθεί την εποχή εκείνη «αντεπαναστατική εξέγερση».

«Αυτά τα 30 χρόνια απέδειξαν πως η Κίνα βίωσε μείζονες αλλαγές», δήλωσε ο Γουέι στη διάρκεια ενός διεθνούς φόρουμ. Χάρη στα μέτρα που είχαν ληφθεί τότε από την κινεζική κυβέρνηση «η Κίνα απόλαυσε σταθερότητα και ανάπτυξη», εξήγησε.

Οι δηλώσεις αυτές δεν αναπαρήχθησαν από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν εξέδωσε από την πλευρά της μια δριμύτερη απ' ό,τι συνήθως καταδίκη για τα γεγονότα του 1989.

Σε ανακοίνωσή του, ο οργανισμός που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με το κομμουνιστικό καθεστώς ανέφερε πως το Πεκίνο οφείλει «να αποδείξει ειλικρινά ότι μεταμελήθηκε» και «να αρχίσει δραστήρια δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις».

«Καλούμε τις κινεζικές αρχές να κοιτάξουν καταπρόσωπο τα ιστορικά σφάλματά τους και να ζητήσουν το συντομότερο ειλικρινά συγγνώμη», ανέφερε ο οργανισμός αυτός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)