to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

5:10 | 20.07.2022

Κοινωνία

Νύχτα τρόμου με Γέρακα και Ανθούσα σε πύρινο κλοιό - Κάηκαν σπίτια (ενημέρωση)

Σπίτια κάηκαν στην περιοχή Δέση του Γέρακα - Σε πύρινο κλοιό η Ανθούσα - Λίγα λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα να εκκενώσουν άμεσα προς την Αγία Παρασκευή. Στην περιοχή επικρατεί αναταραχή καθώς η πυρκαγιά φαίνεται να έχει μπει σε περιοχές ανατολικά της οδου Γέρακα


(οδός Γέρακα, 3.30 το πρωί)

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο Γέρακας, καθώς πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει τις περιοχές ανατολικά της οδού Γέρακα. Σπίτια κάηκαν στην περιοχή Δέση, όπως και κοντά στο ρέμα της οδού Πατρών. Πανδαιμόνιο στην περιοχή με πυροσβεστικά, περιπολικά και κατοίκους που προσπαθούν να φύγουν από τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, για τις οποίες δόθηκε και εντολή εκκένωσης με μήνυμα του 112 στις 3 το πρωί. 

Κατάσταση συναγερμού επικρατεί και στην Ανθούσα, με τη φωτιά να έχει φτάσει ως τη λεωφόρο Μαραθώνος

Στο μέτωπο στο βουνό, η πυροσβεστική προσπαθεί να μην αφήσει τη φωτιά να φτάσει στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου Παίδων.

Στις 4.30 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι.

Η Αττική Οδός έκλεισε περί τις 3.30 το πρωί από κόμβο Κηφισίας έως κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και από τον κόμβο 20 Μαρκόπουλου - Κορωπίου έως κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Αναλυτικότερα:

Συνεχίζεται όλη τη νύχτα Τρίτης προς Τετάρτη 20/7 η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες στην πυρκαγιά της Πεντέλης, που καίει από το απόγευμα της Τρίτης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς οι εστίες είναι πολλές και σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, ενώ οι άνεμοι παραμένουν αρκετά ισχυροί.

Το πύρινο μέτωπο με τη βοήθεια του αέρα, που δεν έχει κοπάσει, κινείται απειλητικά προς την Ανθούσα. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στη Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης, όπου φαίνεται να υπάρχουν ζημιές σε σπίτια. Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη θα μπουν και τα εναέρια μέσα ώστε να κάνουν ρίψεις νερού από αέρος ενώ στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και οι ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος). Επιπλέον αναμένεται ενίσχυση από δασοκομάντος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα οι πυροσβέστες παλεύουν να «προστατεύσουν» το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, καθώς η φωτιά έχει φτάσει στο περιβάλλοντα χώρο. Στο σημείο είναι ισχυρές δυνάμεις που κάνουν τεράστια προσπάθεια να την περιορίσουν, αλλά το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο έχει εκκενωθεί εδώ και ώρα κι έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Είκοσι ένα παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο.

Σημειώνεται ότι μέσω του 112 έχουν εκδοθεί 6 μηνύματα. Συγκεκριμένα, στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή. Και για προληπτικούς λόγους στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι. Στις 2 τα ξημερώματα ζητήθηκε από τους κατοίκους της Πεντέλης και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου να εκκενώσουν προς Βριλήσσια. Λίγα λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα ζητήθηκε από όλους όσοι βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα να εκκενώσουν προς Αγία Παρασκευή.

Στο μήνυμα του 112 στις 3 το πρωί αναφερόταν: «Αν βρίσκεστε στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, εκκενώστε τώρα προς Αγία Παρασκευή. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Στην περιοχή επικρατεί  αναβρασμός, με τους κατοίκους στους δρόμους και αυτοκίνητα να φεύγουν προς κάθε κατεύθυνση:

Οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους, στους δρόμους ανατολικά της οδού Γέρακα η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τους καπνούς και τα σωματίδια στάχτης. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ έχει δημιουργηθεί πανδαιμόνιο από την κίνηση.

Κλειστή η Αττική Οδός

Παλαιά Πεντέλη: Σπίτια στις φλόγες

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, στην Παλαιά Πεντέλη σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Η ζωντανή μετάδοση του OpenTV:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)