to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:34 | 16.04.2013

Διεθνή

3 νεκροί, 144 τραυματίες από διπλή έκρηξη στον Μαραθώνιο της Βοστόνης

Μεσημέρι τρόμου στη Βοστώνη χθες Δευτέρα, με δύο εκρήξεις στον τερματισμό του Μαραθωνίου της πόλης να αφήνουν πίσω τους 3 νεκρούς -ανάμεσά τους ένα 8χρονο παιδί- και 144 τραυματίες,εκ των οποίων 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και 25 σε σοβαρή, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη Νέα Υόρκη. Διάγγελμα Ομπάμα, ερευνάται ως τρομοκρατική η ενέργεια.


Τι συνέβη τις πρώτες ώρες μετά τις εκρήξεις όπως καταγράφονταν από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία:

Τουλάχιστον 2 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τις εκρήξεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης (ενημέρωση)

Ο τραγικός απολογισμός ως το πρωί της Τρίτης (αργά το βράδυ της Δευτέρας, ώρα ΗΠΑ):  Βοστόνη: 3 νεκροί, 17 τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση, 25 σε σοβαρή...

 

Τρόμος στη Βοστώνη: 32 καρέ // Καταδίκη και συλλυπητήρια από ηγέτες άλλων χωρών: Πούτιν: «Βάρβαρο έγκλημα» - Μέρκελ: «Ύπουλη επίθεση»

Ακροδεξιοί πίσω από την επίθεση στη Βοστώνη;

Μετανάστης, χαροκαμένος και πολέμιος του πολέμου ο ήρωας του Μαραθωνίου 

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη βομβιστική επίθεση στη Βοστόνη

Και μια συνολική περιγραφή των συμβάντων:

 

 

 

Δύο βόμβες εξερράγησαν πολύ κοντά στο πλήθος των θεατών, που παρακολουθούσαν την ολοκλήρωση του διεθνούς μαραθωνίου της Βοστόνης, δίπλα στη γραμμή του τερματισμού, τη Δευτέρα, σκοτώνοντας, επισήμως,  τρία άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες, σε μια ενέργεια που ένας αμερικανός αξιωματούχος, ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να την αντιμετωπίζει ως «τρομοκρατική πράξη».

 


 


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας τρεις ώρες μετά τις δύο διαδοχικές εκρήξεις, υποσχέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κυνηγήσουν ως το τέλος αυτούς που ευθύνονται για την επίθεση, σε μια εορταστική ημέρα, όταν δεκάδες χιλιάδες θεατές συνέρευσαν στους δρόμους της Βοστόνης, για να παρακολουθήσουν τον παγκοσμίου φήμης αγώνα δρόμου.

 



Πολλοί δρομείς τη στιγμή των εκρήξεων κατευθύνονταν προς τη γραμμή του τερματισμού, όταν σημειώθηκε η μία από τις δύο εκρήξεις, πίσω από μια σειρά από σημαίες, που αντιπροσώπευαν τις χώρες των συμμετεχόντων, όπως φάνηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες που κατέγραψαν τη στιγμή.

 

 


Αμέσως οι επευφημίες των θεατών προς τους διαγωνιζόμενους αθλητές, μετατράπηκαν σε κραυγές πανικού. «Ακούστηκε σαν μια υπερηχητική έκρηξη. Ακόμη δεν έχω σταματήσει να τρέμω », δήλωσε μια θεατής, η Μελίσα Στάνλι, η οποία, μόλις τέσσερα λεπτά πριν τις εκρήξεις, είχε παρακολουθήσει την κόρη της να διασχίζει τη γραμμή του τερματισμού. Στο σημείο έφτασαν ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και δεκάδες αυτοκίνητα της αστυνομίας, ενώ μπορούσε κανείς να διακρίνει θεατές να κλαίνε και να παρηγορεί ο ένας τον άλλον. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένα 8χρονο παιδί, ανέφερε η Boston Globe επικαλούμενη πηγές της αστυνομίας.

«Είδα ανθρώπους που φαινόταν σαν τα πόδια τους να είχαν φύγει από τη θέση τους. Υπήρχε πολύ αίμα πάνω από τα πόδια τους. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν με αναπηρικά καροτσάκια », δήλωσε ο Τζόε Άντερσον ο οποίος έτρεξε στον αγώνα. Ο Μάικ Μίτσελ, ένας δρομέας από το Βανκούβερ, του Καναδά, ο οποίος είχε μόλις ολοκληρώσει τον αγώνα, είπε ότι κοιτούσε προς τη γραμμή του τερματισμού και είδε μια «τεράστια έκρηξη».Ο καπνός έφτασε σε ύψος 15 μέτρων είπε ο Μίτσελ που είδε ανθρώπους να τρέχουν ουρλιάζοντας. Πολλοί δρομείς που έτρεξαν στο μαραθώνιο της Βοστόνης πήγαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης για να δώσουν αίμα..

Οι εκρήξεις έθεσαν την αστυνομία σε επιφυλακή, σε όλες τις μεγάλες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης, όπου συνέβησαν και οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Σύμφωνα με αναφορές του Ρόιτερς σε τέσσερα νοσοκομεία της Βοστόνης μεταφέρθηκαν συνολικά τουλάχιστον 67 τραυματίες. Πάντως η εφημερίδα Boston Globe ανέφερε ότι περισσότερα από 100 άτομα τραυματίστηκαν.

 

Τι λέει η αστυνομία της Βοστόνης


Ο αστυνομικός διευθυντής της Βοστόνης Εντ Ντέιβις, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από «ισχυρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς που προκάλεσαν σοβαρούς τραυματισμούς». Περίπου μία ώρα μετά τις δύο διαδοχικές εκρήξεις κοντά στη γραμμή του τερματισμού, στις 14:50 τοπική ώρα (1850 GMT), ξέσπασε πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από τη γραμμή του τερματισμού του μαραθωνίου αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε, ανέφερε η αστυνομία. Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστόνης, η πυρκαγιά δεν συνδέεται με τις εκρήξεις.

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε από το Λευκό Οίκο: «Μην κάνετε κανένα λάθος, θα φτάσουμε ως το τέλος και θα βρούμε ποιος και γιατί το έκανε αυτό ». Είπε επίσης ότι «όσοι ευθύνονται γι αυτήν την πράξη άτομα ή ομάδες θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη». Οι αρχές ανέφεραν επίσης ότι το αμερικανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλες υπηρεσίες μετέχουν στις έρευνες.

 

Embedded image permalink

Δρομείς που έχουν σταματήσει τον αγώνα στο άκουσμα της είδησης για τις εκρήξεις



Από τους 23.326 δρομείς που ξεκίνησαν τον αγώνα, 17.584 τον ολοκλήρωσαν πριν από την έκρηξη, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο μαραθώνιος της Βοστόνης διεξάγεται την «Ημέρα των Πατριωτών» κάθε τρίτη Δευτέρα του Απριλίου, από το 1897. Ο αγώνας που ξεκινά από το Χόπκιντον και ολοκληρώνεται στην Κόπλι Σκουέαρ προσελκύει περίπου μισό εκατομμύριο θεατές και περίπου 20.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο.



Τον φετινό μαραθώνιο ο οποίος σημαδεύτηκε από τα τραγικά γεγονότα κέρδισαν Ο Λελίσε Ντεσίσα από την Αιθιοπία στους άνδρες και η Ρίτα Τζέπτου από την Κένυα, συνεχίζοντας την κυριαρχία των αφρικανών δρομέων στον μαραθώνιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)