to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:28 | 21.01.2018

Διεθνή

2η Πορεία των Γυναικών: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του Τραμπ στους δρόμους των αμερικάνικων πόλεων

Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και οι άνδρες υποστηρικτές τους συμμετείχαν στη χθεσινή δεύτερη Πορεία των Γυναικών, που πραγματοποιήθηκε σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και στον απόηχο των σκανδάλων σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο του θεάματος και αλλού.


Στις συντονισμένες διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο και περίπου 250 ακόμη πόλεις συμμετείχαν και πολλοί σταρ του Χόλιγουντ.

«Η ψήφος σου είναι το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτεις», δήλωσε η ηθοποιός Εύα Λονγκόρια απευθυνόμενη στη συγκέντρωση στο Λος Άντζελες. «Όποιος διαθέτει το προνόμιο να ψηφίζει, πρέπει να το κάνει», τόνισε.

O Τραμπ... κάνει ότι δεν καταλαβαίνει

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε τις διαδηλώσεις μέσω ανάρτησής του στο Twitter, στην οποία εξήρε την πρόοδο στην οικονομία που συντελέστηκε πέρυσι, από την οποία ωφελήθηκαν οι γυναίκες.

«Ωραίος καιρός σε ολόκληρη την υπέροχη χώρα μας. Τέλεια ημέρα για όλες τις Πορείες Γυναικών», έγραψε ο Τραμπ. «Βγείτε έξω να γιορτάσετε τα ιστορικά ορόσημα και την άνευ προηγουμένου οικονομική επιτυχία και τη δημιουργία πλούτου που σημειώθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες. Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των γυναικών εδώ και 18 χρόνια!», πρόσθεσε.

Όντως η ανεργία μεταξύ των γυναικών ήταν τον Δεκέμβριο 3,7%, χαμηλότερα από το εθνικό ποσοστό ανεργίας που ανέρχεται σε 4,1%, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Ωστόσο η 39χρονη Κέιτι Ο’ Κόνορ, δικηγόρος από το Τενεσί που πήγε στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις, τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κάτι καλό για τις γυναίκες».

Τα pussy hats

Πολλοί από τους διαδηλωτές φορούσαν τα γνωστά ροζ σκουφάκια, τα “pussy hats”, που δημιουργήθηκαν για τις περσινές διαδηλώσεις ως αναφορά στο υποτιμητικό σχόλιο που είχε κάνει στο παρελθόν ο Τραμπ για τις γυναίκες. Πολύ γρήγορα αυτά τα σκουφιά έγιναν σύμβολο της γυναικείας ενδυνάμωσης και της αντίθεσής τους στον νέο πρόεδρο.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και έπειτα από μια χρονιά που θεωρήθηκε καθοριστικής σημασίας για τα δικαιώματα των γυναικών, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης από τον παραγωγό του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν, το οποίο ακολούθησαν και άλλες αποκαλύψεις, αλλά και τα κινήματα #MeToo και #TimesUp.

Πολλοί από τους ομιλητές στις χθεσινές κινητοποιήσεις αναφέρθηκαν στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης, καλώντας τους Αμερικάνους να πολεμήσουν ενάντια σε μια κουλτούρα που ανέχεται την κακοποίηση των γυναικών.

«Όταν συμβαίνει σε ένα κορίτσι, συχνά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το αντιμετωπίσει μόνη της», δήλωσε η ηθοποιός Ολίβια Μαν. «Θα σε στηρίζουμε πάντα, θα στεκόμαστε δίπλα σου ώστε να μην χρειάζεται να το αντιμετωπίζεις μόνη».

Στη Νέα Υόρκη η αστυνομία έκανε λόγο για 200.000 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και η ηθοποιός Γούπι Γκόλντμπεργκ.

Από την Καλιφόρνια ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ κατήγγειλε τον «ρατσιστή» και «σεξιστή» Αμερικανό πρόεδρο, ενώ η Νάταλι Πόρτμαν υπογράμμισε: «Πέρυσι μιλούσαμε για την αρχή μιας επανάστασης (…) Σήμερα χάρη σε εσάς η επανάσταση συνεχίζεται».

Στο Σάντανς της Γιούτα, όπου διεξάγεται το ομώνυμο φεστιβάλ κινηματογράφου, πολλοί διαδηλωτές, με πρώτη τη Τζέιν Φόντα, αψήφησαν το κρύο και το χιόνι και βγήκαν στους δρόμους.

Ο δήμαρχος του Λος Άντζελες Έρικ Γκαρνέτι έκανε λόγο για 600.000 διαδηλωτές, επισημαίνοντας ότι στην πόλη πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη πορεία σε όλες τις ΗΠΑ.

Στο Σικάγο χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως γυναίκες, συγκεντρώθηκαν στο Γκραντ Παρκ, ενώ πολλές εξ αυτών κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Δυναμικές γυναίκες μεγαλώνουν δυναμικές γυναίκες». Ο αριθμός τους έφτανε τις 300.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Πέρυσι περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις ΗΠΑ συμμετείχαν στις αντίστοιχες διαδηλώσεις.

Εξάλλου σήμερα είναι προγραμματισμένες πορείες στο Λας Βέγκας, αλλά και σε κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Βερολίνο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)